Svet
33 ogledov

Eksplozije na letališču v Carigradu pustile za seboj številne mrtve

Breaking news
1/4
Žurnal24 main
Na carigrajskem letališču Atatürk odjeknilo več eksplozij in strelov. Poročajo o 36 mrtvih ljudeh in več kot 140 ranjenih. V ozadju naj bi bila Islamska država.

V dveh ločenih eksplozijah na največjem turškem mednarodnem letališču naj bi po besedah premierja Binalijy Jildirima umrlo 36 ljudi, BBC navaja še 147 ranjenih. Naj pa bi bilo mrtvih v končni meri še več. Po prvih ugotovitvah bi lahko šlo za koordiniran napad treh samomorilskih napadalcev. Odgovornosti za napad zaenkrat ni prevzel še nihče. Turške oblasti pa za napad sumijo skrajno sunitsko milico Islamsko državo.

Turški pravosodni minister Bekir Bozdag, ki je javnost nagovoril dobro uro po terorističnem napadu, je povedal, da je po njegovih informacijah napadalec najprej streljal s kalašnikovim, nato pa se je razstrelil še pred varnostnim pregledom.

Poleg dveh eksplozij na letališču, naj bi po poročanju CNN Türk prišlo tudi do streljanja s pištolo na parkirišču pred letališčem. Novinar CNN Türk, ki se je oglasil v program izpred letališča, je povedal, da je na prizorišču ogromno policistov, gasilcev in reševalcev. Naštel je trideset rešilnih avtomobilov. Pri prevozu ranjenih naj bi pomagali tudi taksisti.

Tik po napadu pristalo tudi letalo iz Ljubljane

Z letališča Jožeta Pučnika vsakodnevno na letališče Atatürk leti družba Turkish Airlines. Proti Istanbulu je zadnje letalo danes poletelo ob 20.03 in bi moralo pristati ob 23.20. Sodeč po spletni strani letališča Atatürk in letalskega prevoznika Turkish Airlines pa letališče ni popolnoma zaprto, tako naj bi tudi letalo iz Ljubljane pristalo v skladu s predvidenim časom."To letalo je po naših podatkih varno pristalo, a so morali potniki zaenkrat ostati v letalu, saj je bil ravno ta prihodni terminal najbolj poškodovan," je za POP TV povedal Andrej Šter, vodja konzularne službe.

Večino preostalih letal bodo oblasti najverjetneje skušale preusmeriti. Kot poroča FlightRadar24, del letov turške oblasti že preusmerjajo v Izmir. 

Letos že več terorističnih napadov

V Istanbulu oziroma Turčiji se je letos zgodilo že več terorističnih napadov. V začetku meseca je v bombnem napadu v bližini univerze in turističnih znamenitosti umrlo 11 ljudi, ranjenih pa je bilo 36.

Pred tem je v marcu napad na priljubljeni nakupovalni ulici v Istanbulu izvedla Islamska država, ubitih je bilo pet ljudi. V začetku leta se je ob Hagii Sofii, turističnem cilju mnogih, razstrelil pripadnik Islamske države, umrlo je 10 ljudi.

Več napadov se je zgodilo tudi v Ankari, prokurdsko usmerjenih omočjih ter obmejnih krajih s Sirijo.

 

 

Komentarjev 2
  • Milan Novak 12:34 29.junij 2016.

    Kakšne kvote, EU mora nujno zaščitit svoje meje z vojsko ali pa naj razpade !!!!

  • sprehajalec 21:54 28.junij 2016.

    Nimaš kaj tole hoče Merklova uvoziti, pa Erdogan izvoziti k nam.