Svet
18 ogledov

Ekstremisti nad sedež Evropske komisije

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Po poročanju nizozemskih medijev so dihadisti načrtovali teroristični napad na sedež Evropske komisije, zgradbo Berlaymont v Bruslju. Policija jih je nekaj med njimi priprla.

Načrtovani napad naj bi bil podoben majskemu na židovski center v Bruslju; njegov cilj je bil, da napadalci ubijejo čim več obiskovalcev zgradbe, poročajo nizozemski mediji. Belgijska policija je v več hišnih preiskavah našla orožje, maskirna oblačila, neprebojne jopiče in džihadistično literaturo.

Podrobnosti o priprtih za zdaj še domnevnih načrtovalcev napada policija ne daje, med njimi pa naj bi bila tudi moški in ženska turškega porekla.

Belgijski borci Islamske države

Za majski napad na židovski center v Bruslju, v katerem so umrli štirje ljudje, je osumljen 29-letni francoski državljan Mehdi Nemmouche, ki se je v Evropi vrnil potem, ko se je v Siriji priključil borcem Islamske države.

Pred dvema tednoma je francoski novinar Nicolas Henin, ki so ga ekstremisti Islamske države najprej ugrabili, potem pa izpustili, povedal, da je bil Nemmouche med tistimi, ki so zverinsko mučili tako njega, kot tudi ameriške in britanske talce, med katerimi so nekatere ubili pred kamerami. Novinar je povedal, da se mu je domnevni načrtovalec napada na židovski center v Bruslju hvalil, da je odrezal glavo tudi neki ženski in njenemu otroku.

Belgijski dnevnik L'Echo pri tem piše, da naj bi se 400 belgijskih državljanov arabskega porekla priključilo vojni v Siriji na strani ekstremistov. Približno 90 naj bi se jih vrnilo domov v Belgijo in ti naj bi predstavljali resen varnostni problem.

Komentarjev 1
  • erikkk 16:41 23.september 2014.

    Pregnat vse iz države pa bo rešen problem