Šport
19 ogledov

El Pistolero do tretje zmage na Vuelti

Alberto Contador EPA
Alberto Contador je v zadnji etapi Dirke po Španiji vozil previdno, a vseeno zanesljivo osvojil svojo tretjo lovoriko na tej večetapni preizkušnji.

Španec Alberto Contador (Tinkoff) je osvojil 69. kolesarsko dirko po Španiji, kar je po letih 2008 in 2012 njegova tretja zmaga na Vuelti. Zadnjo, 21. etapo, ki je bila 9,7 kilometra dolga vožnja na čas v romarskem središču Santiago de Compostela, je sicer dobil Italijan Adriano Malori (Movistar), Contador je za njim zaostal minuto in 40 sekund.

V deževnem vremenu Contador ni želel ničesar tvegati. Proti najbližjemu zasledovalcu Britancu Chrisu Froomu (Sky) je sicer izgubil 27 sekund, a je vseeno imel dovolj naskoka, da je prepričljivo osvojil špansko pentljo. Drugi v skupni razvrstitvi je bil tako Froome, tretji pa Španec Alejandro Valverde (Movistar).

Pred osmimi tedni grdo padel, zdaj ...

Potem ko se je še pred dobrimi osmimi tedni zdelo, da je za Contadorja konec sezone, ko je kot eden od favoritov dirke po Franciji v deseti etapi med spustom grdo padel in odstopil z zlomljeno golenico, se je Španec, sicer dvakratni zmagovalec Tour de Franca, uspešno vrnil. Potem ko je sredi avgusta napovedal, da okrevanje po operaciji desnega kolena dobro poteka in bo nared za Vuelto, si vseeno nihče ni mislil, da bo po 21 etapah končal povsem na vrhu.

Contador je rdečo majico na tokratni španski pentlji oblekel po deseti etapi in položaja vodilnega ni več izpustil iz rok. Ko je v 20. etapi uspešno odbil vse napade najtesnejših tekmecev, zlasti Frooma, ki ga je edini resneje ogrožal, je bilo jasno, da mu na nedeljskem kratkem kronometru nihče več ne more odvzeti še tretje zmage na dirki po Španiji v karieri. "Zelo sem srečen. Na dirki sem dobil obe kraljevski etapi, kar je res izjemno," je dejal Contador že po sobotnem slavju, ko je bilo jasno, da bo današnja vožnja na čas zgolj formalnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.