Vizita za živali > Svetovalnica
644 ogledov

Električna ovratnica proti laježu psa

pes, lajanje, lajež Shutterstock
Bralko skrbi, da je imel njen pes slabo izkušnjo z električno ovratnico proti laježu.

Vprašanje: Zanima me, če je res, da dajejo nekateri mlademu psu posebno ovratnico, ki ga strese, ko zalaja in ga tako odvadijo lajanja. Moj pes namreč ne zna lajati, dobila sem ga, ko je imel štiri leta od vzrenjice pasemskih psov.

Odgovarja Iris Selan, dr. med. vet., Klinika tristokosmatih

Take ovratnice res obstajajo, če jih dajejo gor ali ne, je odvisno od vsakega posamezika. Če pes res ne laja, (ali sploh spušča kakšne zvoke), bi jaz najprej preverila pri vzrediteljici, kako je bilo pri njej, ali je pes lajal ali ne. Potem pa seveda sledi pregled, kako je z glasilkami oziroma pri psihologu, če gre za psihično motnjo. Seveda je potrebno preveriti tudi siceršnje splošno pasje obnašanje doma, v družbi, ali je suveren, samostojen, igriv ...

Odgovarja Anita Gosnik, univ.dipl.psih., Puppyland

Pozdravljeni! Prvič slišim, da bi se kaj takega izvajalo in tudi ne verjamem, da bi bilo kaj takega narejeno pri vaši vzrediteljici. Nekateri psi, pasme se manj oglašajo ali skoraj nič, niste napisali kakšne pasme je in zakaj vam to predstavlja problem. Mogoče enostavno nima potrebe po tem, da bi opozarjal oziroma komuniciral z lajanjem. Nekateri psi oziroma pasme kako drugače več vokalizirajo, na primer cvilijo, godrnjajo, renčijo, tulijo in redko lajajo.