Slovenija
28 ogledov

Elektrika bo za petino cenejša, plin za 15 odstotkov

V Elektru Maribor so prejšnji teden napovedali, da bodo z junijem cene električn Žurnal24 main
Povprečno gospodinjstvo bo s sodelovanjem v akciji zveze potrošnikov pri plačilu položnic za plin in elektriko privarčevalo 164 evrov.

V prvem skupinskem nakupu elektrike in plina pri nas, ki ga organizira Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS), je sodelovalo 24.168 gospodinjstev.

Tri ponudbe, dva zmagovalca


Licitacija s ponudniki je potekala minuli četrtek. "V kategoriji elektrika je zmagalo podjetje Gen-I, v kategoriji plin družba Energija Plus, v kategoriji elektrika in plin je zmagalo podjetje Gen-I," so sporočili z ZPS. V posamezni kategoriji so za povprečno gospodinjstvo pričakovani prihranki sledeči:  

  • za elektriko 70,10 evra,
  • za plin 94,51 evra,
  • za elektriko in plin 140,71 evra.

"Posebej izpostavljamo, da zgornji izračuni temeljijo na profilu povprečnega gospodinjstva, porabe pa se med seboj zelo razlikujejo. Zato bo višina prihranka, ki si ga potrošnik lahko obeta od zamenjave vsakemu znan šele, ko bo prejel oceno prihrankov," pojasnjujejo na ZPS, kjer še poudarjajo, da gre za pogodbe brez vezave, brez skritih stroškov, z navzgor omejeno ceno za prihodnjih 12 mesecev, ter z zavezo dobavitelja, da bo pravočasno sporočil potrošnikom ceno, ki bo veljala po izteku 12 mesecev.

Zadovoljni tudi ponudniki

Naša zmaga na avkciji še enkrat dokazuje, da smo zares edina prava izbira za odjemalce. Veseli smo, da se bo našim skoraj 120.000 odjemalcem v kratkem pridružilo novih 20.000 gospodinjstev, je ob zmagi izjavil Robert Golob, predsednik uprave družbe Gen-I.

Iz Energije Plus, hčerinskega podjetja Elektra Maribor, ki je dobila posel s plinom, pa sporočajo: "Na delo, ki nas čaka v prihodnjih tednih, smo dobro pripravljeni tako, da bomo za vse nove kupce zemeljskega plina uredili vse formalnosti povezane z zamenjavo dobavitelja v najkrajšem možnem času. Našim novim kupcem bomo ponudili tudi vrsto ugodnosti, ki so jih deležni vsi naši sedanji kupci."

Potrošniki, ki so prijavo za sodelovanje v skupinskem nakupu oddali do 15. oktobra, bodo prejeli individualno oceno prihrankov v drugi polovici novembra, in sicer na podlagi podatkov iz oddane prijave.

Komentarjev 2
  • 4krogci 07:42 21.oktober 2014.

    Povprečje približno 165€ na leto majn?? Eno in pol sobno stanovanje sred LJ opremljeno z malo novejšo belotehniko in izogibanjem varčnim žarnicam, neprotrebno odprtim lučem,... pa mam na leto maximalno stroškov 200€! S tem da čez poletje deluje tudi cele popoldneve!

  • mirko 00:09 21.oktober 2014.

    Sem odjemalec el. energije GenI in sem sodeloval pri skupinskem nakupu. Sedaj je bil izbran ravno moj dobavitelj. Kaj sedaj ? Ali bom od njih dobil novo ponudbo-pogodbo z cenejšo energijo ?! Če je tako, pol mi naj vrnejo razliko ...prikaži večo za pretekli čas od kar sem pri njih ! To pa zato, ker so pa sedaj le najdli še nekaj rezerve pri svojih stroških, katero so si prej stlačili v svoj žep.ssPa še to me zanima, zakaj v Sloveniji ne moremo odjemalci izbirat med vsemi ponudniki energije v EU ? Ali kdo ve zakaj, naj napiše tu gor.