Slovenija
156 ogledov

Elektrika dražja zaradi sonca

elektrika, grafika grafika Žurnal24
Elektrošok. Dokončno: računi za elektriko bodo marca višji.
 Krivec: država, ki je izdala preveč podpor za fotovoltaične elektrarne.

Čeprav so na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) še v petek upali, da do podražitve elektrike zaradi njihovih pozivov ne bo prišlo, je bil popoldne v uradnem listu objavljen akt, ki za štirikrat zvišuje prispevek za elektriko iz obnovljivih virov.

Zaradi tega bo za gospodinjstva že februarski račun za elektriko višji za povprečno tri evre na mesec, za podjetja, ki porabijo veliko elektrike, pa se bo letni strošek povečal tudi za več kot milijon evrov. Acroni bo na leto plačal milijon evrov in pol več kot doslej, Štore Steel pa milijon evrov več.

Nujno zaradi plačila podpor

“Prispevek se je moral povečati, ker je treba letos zbrati trikrat toliko sredstev za izplačevanje podpor kot v letu 2012, pretežno zaradi nekontrolirane rasti fotovoltaičnih elektrarn,” pojasnjujejo na ministrstvu za infrastrukturo in prostor. “Takšni elektrošoki so nerazumni in nesprejemljivi. Gospodarstvo si ne more privoščiti tega, da jim bo država izstavljala račune za tak neprofesionalen pristop,” opozarja Alenka Avberšek iz GZS. Sprašuje se, kdo je odgovoren, da je bilo leta 2011 izdanih 500 podpor, lani pa kar 1.200, s čimer smo na področju fotovoltaike že presegli cilj za leto 2020 in ustvarili 136-milijonsko luknjo.

Na ministrstvu pravijo, da bo s popravki energetskega zakona, ki bo šel v obravnavo konec meseca, vlada lahko določila, za koliko se lahko povečajo sredstva za podpore, izbrala tehnologije, ki jim bo dala prednost, in določila ne le prispevek, ampak tudi druge vire za podpore.

Lani je podpore prejemalo 984 fizičnih oseb (vključeni tudi espeji) in 1.285 pravnih oseb, a so pravne osebe prejele kar 84 odstotkov vsega denarja. Čeprav so sončne elektrarne lani do septembra pobrale skoraj polovico vseh podpor, so proizvedle le dobro petino elektrike. Bioplinarne so dobile petino podpore in proizvedle četrtino elektrike.

Komentarjev 5
  • Tarzan U Jane 13:00 21.januar 2013.

    pa dobro,cepec nepismeni,naj ti nekdo od polpismenih v družini prevede ta članek

  • Blaž Petek 12:15 21.januar 2013.

    Od cene 45 e ki mam za plačat ,je rzbrati da energie je samo za 12 e ostalo so dajatve.KATASROFA

  • Grison Rajko 07:27 21.januar 2013.

    najboljše je, da si vsak sam postavi svojo sončno elektrarno ...