Slovenija
41 ogledov

Elektro Celje: škode je za osem milijonov

sneg Anže Petkovšek
Ujma je poškodovala okoli 300 kilometrov srednjenapetostnega omrežja in okrog 280 kilometrov nizkonapetostnega omrežja.

Elektro Celje je vsem svojim odjemalcem uspel zagotoviti električno energijo. Trenutno s štirimi agregati napajajo le še 69 odjemalcev na Koroškem. Elektro Celje ocenjuje, da bodo v naslednjih dneh uspeli odklopiti vse agregate in tudi tem odjemalcem zagotovili napajanje preko omrežja.

Za sanacijo več mesecev 

Pa navedbah Elektra Celje so trenutne rešitve vzpostavljanja omrežja začasne. Za trajne rešitve pa bodo potrebovali več mesecev. Predpogoj za spremembo tipa obstoječega omrežja je zagotovitev sredstev iz različnih sistemskih virov. Tak poseg pa je možno narediti postopno v naslednjih razvojnih načrtih. Potrebne stroške za končno sanacijo pa v družbi ocenjujejo na 9,5 milijona evrov.

Posledice okvar bo Elektro Celje delno krilo iz zavarovalnin, delno na podlagi rebalansa letošnjega načrta poslovanja, pričakujejo pa še možnosti pridobitve ustreznih posojil iz Evropske banke za obnovo in razvoj za odpravo posledic naravnih nesreč.

Poravnali stroške goriva le za svoje agregate

Na določenih delih omrežja, kjer ni bilo mogoče zagotoviti hitre ponovne oskrbe z električno energijo, pa so zagotovili agregate, za katere so priskrbeli tudi gorivo.

"Za proizvedeno energijo preko agregatov, ki so si jih odjemalci uredili sami, nismo pristojni za povračilo stroškov. Odjemalcem svetujemo, da se obrnejo na civilno zaščito, ki rešuje te zadeve," še navajajo v Elektro Celju. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.