Zdravje > Aktualno
461 ogledov

Elektronske cigarete dražje za 200 odstotkov

elektronska cigareta Shutterstock
Z izenačitvijo elektronskih cigaret s tobačnimi izdelki bodo te obdavčene po trošarinskem sistemu, kar pomeni, da se bodo bistveno podražile. Trošarina za elektronske cigarete bo najvišja v Evropi.

"Trošarine za elektronske cigarete bodo z novo zakonodajo postale tako nenormalno visoke, da bo ta alternativni način kajenja postal predrag. Ocenjujem, da bo zaradi cene okoli 80 odstotkov uporabnikov opustilo e-cigareto, velika večina pa se bo vrnila k navadnim cigaretam," pravi Mate Božinovič iz prodajalne PyurSmoke.

Dražje za 200 odstotkov

Glede na predlog novega zakona o trošarinah, ki ga predlaga ministrstvo za finance, bi se elektronske cigarete podražile celo za 200 odstotkov. Ministrstva za zdravje namreč v predlogu zakona o omejevanju tobačnih izdelkov elektronske cigarete zakonodajno izenačuje z drugimi tobačnimi izdelki. 

Kot pojasnjuje Božinovič, se večina uporabnikov, ki kupujejo v njegovih prodajalnah, za prehod iz navadne cigarete na elektronsko, odloči zaradi cene. "Ko pa ugotovijo, kako se je spremenilo njihovo zdravstveno stanje, navadne cigarete ne prižgejo več." 

Prepovedana prodaja preko interneta

Zakon o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, ki ga bo ministrstvo za zdravje v javno razpravo poslalo v petek, prepoveduje tudi prodajo tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov prek interneta, uveljavlja bistveno strožji bo nadzor kakovosti in varnosti elektronskih cigaret, uporaba elektronskih cigaret v javnih prostorih ne bo več dovoljena. 

"Medtem, ko so navadne cigarete dostopne na vsakem koraku, prodajajo jih v trgovinah, trafikah, lokalih ...je trgovin z elektronskimi cigaretami in tekočino v Ljubljani okoli deset, v celotni Sloveniji pa okoli 15. Prodaja zato seveda v veliki meri poteka preko interneta. Če bo prepoved prodaje preko interneta obveljala, bodo uporabnmiki začeli kupovati v državah, ki te prepovedi nimajo ali pa na črnem trgu," pravi Božinovič. 

Pozitivne učinke bodo izničili negativni

Na ministrstvu za zdravje zatrjujejo, da s predlaganimi spremembami glede omejevanja uporabe tobačnih izdelkov, skušajo zmanjšati število kadilcev v Sloveniji, ki ponovno narašča. V Združenju vejperjev Slovenije pa opozarjajo, da bi pozitivne učinke nove zakonodaje lahko izničil tisti del predloga zakona, ki elektronske cigarete izenačuje s tobačnimi izdelki, zaradi katere bodo e-cigarete obdavčene po trošarinskem sistemu

"S pretirano obdavčitvijo e-tekočin se omejuje dostopnost do izjemno učinkovitega sredstva pri opuščanju kajenja cigaret ter tako močno oteži kadilcem hiter in zanesljiv prehod na bistveno manj škodljiv življenjski slog."

Prehod na elektronske cigarete iz zdravstvenih razlogov

Kot pravi prodajalec elektronskih cigaret cena ni edini razlog, da kadilci navadne cigarete zamenjajo za elektronske. Veliko se jih za nabavo elektronske cigarete odloči tudi zato, da bi prenehali kadititi tobak oziroma opustili kajenje. 

Po podatkih Action on Smoking and Health je v Veliki Britaniji 2,6 milijona odraslih, od katerih je približno 1.1 milijona bivših kadilcev, 1.4 milijona pa kadilcev, ki s pomočjo elektronske cigarete zmanjšujejo število pokajenih cigaret. Klasičnim kadilcem – tudi tistim s kroničnimi boleznimi, se s prehodom na elektronske cigarete bistveno izboljša zdravje, potrjuje tudi britansko ministrstvo za zdravje, ki je na osnovi mnenja strokovnjakov iz angleške agencije za javno zdravje PHE (Public Health England), ugotovila, da so naprave za uparjanje e-tekočine za kar 95 odstotkov manj škodljive kot klasični  tobačni cigareti in vse kadilce spodbuja k uporabi teh naprav.

Ministrstvo: še premalo raziskav

"Izenačitev elektronskih cigaret s tobačnimi izdelki je zaradi neraziskanih učinkov dolgotrajne izpostavljenosti aerosolu elektronskih cigaret in posledic teh izdelkov nujna. Glede na to, da predstavljajo elektronske cigarete prihodnost tobačne industrije, je zelo pomembno, da jih že sedaj, ko še niso zelo razširjene, obravnavamo kot izdelek, ki ima škodljive učinke na zdravje." pa pravijo na ministrstvu za zdravje, kjer se dosledno držijo doktrine Svetovne zdravstvene organizacije (SZO), ki je do elektronskih cigaret zadržana, ker še ni dovolj dokazov o njihovi dolgoročni varnosti.

Škodljivi tobak

Na drugi strani sicer pritrjujejo, da je raven tveganja za zdravje pri napravah za uparjanje e-tekočine res nižja. "Dlje ko bo SZO odlašala s priznanjem ugotovitve, da ljudje kadijo zaradi nikotina, umirajo pa zaradi katrana, bolj bodo kadilci, ki bi mogoče poskušali prenehati s pomočjo e-cigarete, vztrajali pri tobaku in zaradi tega umirali," pravi Darek Yach, eden od 53-ih vodilnih strokovnjakov s področja znanosti o nikotinu in javno zdravstvene politike ter utemeljitelj Okvirne konvencije SZO za nadzor nad tobakom. 

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

 

 
Komentarjev 10
  • Lisa577 08:00 27.julij 2016.

    Elektronske cigarete za odvajanje od kajenja - http://bit.ly/1qLzRWN

  • Sene 16:54 03.marec 2016.

    Kaj meni vlada kot uporabniku sporoča: BRIGA NAS ZA VAŠE ZDRAVJE, VAŽNO JE LETO, DA SO NAŠE RITI POLNE €VRČKOV PA ČEPRAU NA RAČUN ZDRAVJA!!!!!ZLOVENIJA!!!vsak dan me je bol sram da živim v takšni državi, ki nima posluha ...prikaži več za državljane! na http://www.zv-slo.si si preberite kaj je e-cigareta in nas podprite http://www.slo.si/pridruzi-se/VAPE ON!!!!

  • Aleš Jerič 08:50 03.marec 2016.

    Tobačna industrija in vlada z roko v roki proti vejperjem. Ne dovoli da ti odvzamejo pravico do vejpanja in se pridruži: http://zv-slo.si/pridruzi-se/