Slovenija
146 ogledov

Elektronsko cestninjenje: pogodba podpisana, začne se prihodnje leto

cestninska postaja Saša Despot
Prve cestninske postaje naj bi začeli odstranjevati v letu 2018.

Za 110 milijonov evrov bo elektronsko cestninjenje za tovorna vozila vzpostavil in deset let vzdrževal konzorcij podjetij Telekom Slovenije in norveški Q-Free ASA, s katerima je Dars danes podpisal pogodbo. 

Za osebna vozila in vozila do 3500 kilogramov ostaja v veljavi vinjetni sistem. 

Gradnja spomladi, vzpostavitev v enem letu

Konzorcij mora dostaviti bančno garancijo in zavarovanja, potem pa začne teči enoletni rok za vzpostavitev elektronskega cestinjenja, kar pomeni, da bomo tovornjake začeli elektronsko cestniniti še pred koncem prihodnjega leta. Podjetji bosta morali postaviti 130 portalov nad avtocestami in hitrimi cestami, postavljati jih bodo začeli spomladi, z opremo za nadzor elektronskega cestninjenja pa bodo opremili tudi obstoječa vozila cestninskih nadzornikov. Po desetih letih se lahko pogodba podaljša še za tri leta.

Naprava bo stala, no, bo poceni …

Vozniki tovornjaka bodo morali imeti OBU napravo, ki se bo podobno kot nekoč ABC tablica namestila na vetrobransko steklo v vozilu. Prodajali jih bodo že nekaj mesecev pred začetkom elektronskega cestninjenja tudi na bencinskih servisih in prek spleta. Koliko bo stala, bo pa po zagotovilih Darsa razmeroma nizka, mogoče pa jo bo tudi vrniti. 

Dars pričakujem, a da se bodo prihodki od cestinjenja tovornjakov povečali, saj se zdaj lahko izogibajo plačilu cestnine. Lani so bili 188 milijonov evrov, kar je 54 odstotkov vseh prihodkov od cestin (162 milijonov so iztržili od vinjet). 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 11
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 19:44 07.september 2016.

    Janša ni še prav nikoli NIČ dal!

  • 4krogci 07:35 07.september 2016.

    Pogodba za 10 let...sepravi nacrtujejo zasluzek cca 130miljonov, seveda vemo ze sedaj da so to bol prazne obljube, strosek vspostavitve je pa cca 110miljonov...sepravi ce bomo imel sreco bomo v realnosti na pozitivni nicli....bravo super biznis res!

  • sprehajalec 23:09 06.september 2016.

    Kar je pa najhujši udarec na koncu poleg uničenih cest, dragih vinjet, izčrpanih šoferjev pa je, da privatnik in neoliberalni globalni kapitalist trpnejo profit v svoj žep. To pa najbolj boli, kajne Jakec? Napiši torej svojo bolečino in ne ovinkari. ...prikaži več Ta bolečina zna biti neznosna.