Slovenija
284 ogledov

Elikan opravičila ne sprejema v celoti

Jaka Elikan ob odzivih politike ugotavlja, da se pri nas ne delimo na levo in de Žurnal24 main
Jaka Elikan ob odzivih politike ugotavlja, da se pri nas ne delimo na levo in desno, ampak na tiste na oblasti in one v opoziciji.

"Veseli me, da je Jure Janković zmogel opravičilo. Z navedbami, da sem provociral in v zadnjih mesecih pisal neresnice, se ne strinjam. Vedno sem deloval v skladu z novinarskimi standardi in kodeksom časnika Finance. Zato opravičila ne morem v celoti sprejeti," se je Jaka Elikan odzval na pisno opravičilo Jankovića mlajšega. Odzivi očeta in sina Janković po Elikanovem kažejo, da "ne Jure Janković ne Zoran Janković ne razumeta demokracije in vloge novinarjev v demokratični ureditvi. Naloga novinarjev je, da gledajo oblasti pod prste."

Pričakujemo, da bo Jure Janković opravljal tudi družbeno koristna dela, da bo popravil storjeno napako.
Podmladek SDS

Sin ljubljanskega župana Jure Janković se opravičuje zaradi besed, ki jih je v nedeljo zvečer izrekel novinarju Financ Jaki Elikanu. Kot pojasnjuje, ga je novinar Financ na povolilni zabavi ljubljanskega župana prvič ogovoril že malo po 19. uri. "Sledil mi je in me vztrajno spraševal o zasebnih poslih, bil je ciničen. Na izzivanje nisem reagiral, ampak sem se novinarju umaknil. Čez nekaj časa, po 23. uri, me je isti novinar ponovno poiskal in takrat sem besede izrekel, ne svojemu prijatelju, kot trdi novinar, ampak DJ-ju, ki je na srečanju skrbel za glasbo in je po naključju stal v neposredni bližini," je v sporočilu za javnost zapisal Jure Janković.

Odzive, med drugim tudi  ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal, si lahko preberete tukaj.

Dodaja, da ni bilo prav, da je izrekel besede, na katere se javno sklicuje novinar Jaka Elikan. "Opravičujem se, da sem novinarja s svojo izjavo očitno prizadel in prestrašil, izrecno pa izjavljam, da z izrečeno grožnjo nisem mislil resno," je zapisal in dodal, da dogodek iskreno obžaluje, vendar da mu je "po mnogih izmišljenih zgodbah v preteklih mesecih prekipelo".

SDM: "Le opravičilo?"
"V SDM pozdravljamo opravičilo, ki je sicer izzvenelo umetno. Pričakujemo pa, da bo Jankovićev sin kot zgled opravljal tudi prostovoljno družbeno koristno delo, kot ga opravlja predsednik SDM Klement Perko, zaradi besed izrečenih ljubljanskemu županu, ki so bile precej milejše od groženj Jureta Jankovića," so v sporočilo za javnost zapisali člani stranke Slovenska demokratska mladina (SDM).

Iz uredništva Žurnala24 smo že sinoči poslali prošnjo za komentar dogodka ministrici za notranje zadeve Katarini Kresal, ministrici za kulturo Majdi Širca, predsedniku republike Danilu Türku, premierju Borutu Pahorju in predsedniku državnega zbora Pavlu Gantarju. Odzvali so se Gantar, ki menda črne kronike ne komentira, in Kresalova, ki obsoja vsakršno nasilje in Türk, ki se zavzema za civilizirane odnose. Elikana čudi, "da se zlasti leva politična provinienca ni odzvala, čeprav je drugače pojmovala vlogo novinarjev, ko je bila še v opoziciji. Po drugi strani se je odzvala sedanja opozicija, ki je zatirala svobodno novinarstvo, ko je bila na oblasti. To kaže, da se v Sloveniji ne delimo na levico in desnico, ampak na tiste, ki so na oblasti, in tiste, ki so v opoziciji."

Oče Janković obsoja vsakršno nasilje

Župan Zoran Janković je na tiskovni konferenci dejal, da se je njegov sin za ravnanje opravičil in da ne vidi potrebe po tem, da bi Jure stopil pred kamere. Na naše vprašanje, ali drži, da se je še isti večer sestal z ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal, je odgovoril pritrdilno. Dodal je, da to ni nobena skrivnost, saj so mu po razglasitvi rezultatov prišli čestitat mnogi. Ministrica Kresalova ga je povabila tudi v svoj štab. Na naše vprašanje, ali ji je povedal, kaj se je zgodilo, je odvrnil: "A pred 22 ljudmi?" in nadaljeval, da ne vidi razloga, da bi o incidentu kadarkoli obveščal ministrico. Po besedah župana je Jure dojel kakšne so posledice njegove izjave.

V sporočilu za javnost po nedeljskem dogodku, ko je njegov sin Jure izrekel besedno grožnjo novinarju Financ, spet izvoljeni ljubljanski župan Janković obsoja vsako nasilje, tudi verbalno: "Vsebine pogovora, navedenega v medijih, nisem slišal; če so bile izrečene, je to narobe."

Zoran Janković v sporočilu za javnost še: "Kljub temu se sprašujem, s kakšnimi nameni je novinar, ki že več mesecev aktivno sodeluje pri gradnji izmišljenega konstrukta o domnevno spornem delovanju mojih sinov in mene, v poznih večernih urah nepovabljen obiskal povolilno srečanje mojih podpornikov in somišljenikov Liste Zorana Jankovića.“

Strinjam se, da zadevo v najkrajšem času prevzamejo in preučijo pristojne institucije in da, če bodo tako presodile, odločajo tudi o morebitnih sankcijah.
Zoran Janković, ljubljanski župan

V nadaljevanju Janković govori, da je novinar njegovega sina spraševal o njegovih zasebnih zadevah. "Kolikšno mero provokacije si je novinar ob tem dovolil, ne bom ugibal, ker pogovoru nisem prisostvoval, iz osebnih izkušenj, ki jih z novinarjem imam, pa trdim, da je njegov ton in slog, vsaj v odnosu do mene, skoraj brez izjeme provokativen, pogosto tudi nekorekten, na kar sem novinarja večkrat opozoril tudi javno pred drugimi novinarskimi kolegi.“

Opozorilo uredništva: Nestrpne in žaljive komentarje bomo izbrisali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.