Slovenija
98 ogledov

Ena najbolj bizarnih manifestacij za mir

V Auschwitz je bilo pripeljanih okoli 1,3 milijona ljudi – od lakote, izčrpanost Žurnal24 main
Štiri ženske in sedem moških, starih med 20 in 27 let, je obtoženih skrunitve spomenika.

Incident se je zgodil v petek, ko je skupina zaklala jagnje. Nato so se slekli in povezali z verigo ter nad vrati v taborišče obesili transparent z rdečim napisom ljubezen. Pri tem naj bi se tudi posneli z dronom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vsi so obtoženi skrunitve spomenika. Moškega, ki je zaklal jagnje, pa so obtožili tudi mučenja živali, zaradi česar lahko dobi do dve leti zaporne kazni. Več obtožencev so sicer izpustili že v soboto, je povedal tožilec v mestu Oswiecim Mariusz Slomka.

Po navedbah tožilca, je bil namen skupine, v kateri je bilo šest Poljakov, štirje Belorusi in en Nemec, "manifestacija za mir na svetu". Po poročanju poljskih medijev pa naj bi s tem želeli izraziti protest proti konfliktu v Ukrajini.

Niso povezani s politiko

Slomka je povedal še, da so je bil dogodek organiziran na družbenem omrežju in da ni dokazov, da bi bili povezani s politiko.

Iz muzeja so sporočili, da so "šokirani in ogorčeni" nad "zavržnim dejanjem". Veliki rabin Poljske Michael Schudrich pa je dejanje označil za skrunitev.

V nacističnem koncentracijskem taborišču Auschwitz-Birkenau, ki so ga zgradili leta 1940, je umrlo najmanj 1,1 milijona ljudi. Med njimi je bilo največ Judov, več kot 100.000 žrtev pa ni bilo judovske vere. Umrlo je tudi 232.000 otrok.

 

Komentarjev 3
  • Božidar Dinič 10:51 27.marec 2017.

    kar v peč z njimi

  • Zmago 12:53 26.marec 2017.

    Res zanimivo:1. Oglasil se je sam ...... veliki rabin Poljske Michael Schudrich ???2. Le kdo ima navado .......... obredno klat jagnje ???V razmislek o holokavstu:https://www.youtube.com/watch?v=sc6qJ0TRp0M&t;=7222shttps://www.youtube.com/watch?v=914DvVBm0dY

  • Žurnalček 12:38 26.marec 2017.

    Zakaj pisati Oswiecim , ko je pa to bolj znano kot Auschwitz al ga pa ne poznate obe imeni !