Slovenija
49 ogledov

Ena vzgojiteljica za dva oddelka

otroci, vrtec jerca ambrožič kranjec
Nov, ostrejši predlog šolskega ministrstva. Za malčke predvideva le po eno vzgojiteljico za dva oddelka.

Nov predlog šolskega ministrstva, ki ga vodi Žiga Turk, o spremembah standardov in normativov v vrtcih in osnovnih šolah, je še ostrejši od starega. Med drugim predvideva za prvo starostno obdobje otrok v vrtcu le eno vzgojiteljico na dva oddelka.

"Oni hočejo na nek način povedat, da so pomočnice vzgojiteljic dovolj strokovne in izobražene in da prisotnost vzgojiteljice ni potrebna v tolikšni meri," o predlogu, ki ga bodo podrobneje predstavili na jutrijšnji novinarski konferenci, pravi Branimir Štrukelj, predsednik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture. (SVIZ). "Preko prsta to jasno pomeni upad kakovosti za kakih 30 let nazaj."

V vrtcih ob 1000 delovnih mest

Predlog sicer povečuje delovno obveznost (neposrednega dela z otroki) vzgojiteljev s sedanjih 30 na 32,5 ur tedensko za prvo starostno obdobje in na 35 ur za drugo starostno obdobje. Štrukelj ocenjuje, da bi zaradi teh sprememb v vrtcih ostali brez tisoč delovnih mest.

Do septembra 2016 bi občinam začasno omogočili tudi, da povečajo število otrok v oddelkih za 2, tako da bi bilo v oddelku za prvo starostno obdobje največ 14, za drugo starostno obdobje pa največ 24 otrok. V nekaterih vrtcih zaradi velikega števila otrok takšni standardi veljajo že sedaj.

Manj šol in oddelkov

Na področju osnovnega šolstva ministrstvo predvideva oblikovanje šolskih okolišev tako, da se v naseljih z dvema ali več javnimi osnovnimi šolami oblikuje skupni šolski okoliš. "Ta učinek bo uničujoč, zmanjšali bodo število oddelkov zlasti v velikih mestih," napoveduje Štrukelj. "Ukinili bodo veliko oddelkov in tudi nekaj šol bo odveč."

Občine lahko tudi spremenijo status šole v podružnico, če ima šola manj kot 9 oddelkov, razen če je to edina šola na območju lokalne skupnosti.

Predlog besedila je ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIKŠ) v petek brez soglasja sindikatov poslalo Ministrstvu za pravosodje in javno upravo (MPJU), da ga umesti v predlog zakona o uravnoteženju javnih financ.

Komentarjev 50
  • Jerneja Stipčič 11:51 05.december 2012.

    sama sm delala v vrtcu...in vem kako je stanje...starši so prisiljeni dat otroke v vrtec...saj majo takšno delo da so po večini cele dneve v službah...po otroke pa marsikdaj hodijo babice al pa dedki,tete, sestrične....mela bi pa sam pripombo...učitelji bi ...prikaži več se ukvarjali z otrokami...sam kaj ko so že mali čisto razvajeni pa brez kakega spoštovanja do odraslih...v mojih časih so rekli in mi ubili v glavo da je treba spoštovat in jim pomagat če te prosijo za to...

  • ves 23:47 26.november 2012.

    Ogorčena sem nad vsebino članka. Kvaliteto, ki smo jo dosegli slovenski vrtci, bomo s tako reorganizacijo popolnoma zrušili. Vzgojitelj v vrtcu skrbi za celoten razvoj otroka, razvija otrokovo samostojnost, sposobnost razmišljanja, ustvarjalnega izražanja, komunikacijo, pozitivno podobo o sebi. Delo ...prikaži več vzgojitelja obsega pripravo, načrtovanje, izvajanje in evalviranje vzgojnega dela, delo s starši ter sodelovanje pri organizaciji življenja v vrtcu. Vzgojitelj mora imeti v paketu vse kvalitete, oblikuje bogato in raznovrstno glasbeno, likovno, plesno in gledališko okolje, mora imeti športne sposobnosti, govorne sposobnosti, ročne spretnosti, obvladovanje socialnih veščin in sposobnosti vodenja skupine. Pomembno je, da je vzgojitelj močna in zrela osebnost, saj vzgaja tudi s svojim vzgledom. Vzgojitelj mora skupaj s pomočnikom načrtovati dejavnosti na podlagi temeljitega poznavanja in razumevanja otrokovega razvoja in njegovih potreb. PA BO LAHKO VSE TO, V DVEH SKUPINAH HKRAT

  • feferon 14:15 26.november 2012.

    No takole gre: država rabi butaste državljane. Starši se z otroci ne morejo več dovolj časa ukvarjat, ker morajo skrbet za preživetje. V vrtcu se jih bo samo nahranilo in mogoče preobleklo, drugače ne bo šlo. V šoli se učiteljem ...prikaži več ne ljubi delati z njimi. POTEM SE PA VPRAŠAJTE ZAKAJ JE MLADINA TAKŠNA. lažje jo bo zmanipulirat.