Slovenija
24 ogledov

Enajsta ovadba zoper župana Kanglerja

Franc Kangler Nino Verdnik
Slika Mersada Berberja, ki so jo kriminalisti maja 2010 zaplenili med hišno preiskavo pri Francu Kanglerju, je zdaj v ospredju nove kazenske ovadbe zoper mariborskega župana.

Vodja okrožnega državnega tožilstva v Mariboru Drago Šketa je za Dnevnik potrdil, da so prejeli kazensko ovadbo, ki je že enajsta po vrsti zoper mariborskega župana Franca Kanglerja. Tožilec bo moral oceniti, ali je dovolj dokazov za utemeljitev sprožitve sodne preiskave.

12 tisoč evrov vreden "hvala"

Po poročanju Večera so ovadeni tudi Mojmir Grmek, direktor Javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči, Marjan Pinter, nekdanji direktor in solastnik propadlega gradbenega podjetja Konstruktor VGR, in Veselin Djurovič, solastnik in direktor podjetja Agroruše.

Sum storitve korupcijskih kaznivih dejanj naj bi kriminalisti zaznali pri gradnji nove mariborske tržnice na Vodnikovem trgu. Leta 2006, ko je občino še vodil Boris Sovič, si je Konstruktor na javnem razpisu izboril stavbno pravico za gradnjo tržnice z garažno hišo. Vendar je Konstruktor oktobra 2008 celotno zemljišče, tržno ploščad in novogradnjo prodal Hypo Leasingu. Sopodpisnik omenjene pogodbe je bil v imenu javnega podjetja Grmek.

Pri gradbenih delih tržnice se je leto prej izkazalo, da je treba prestaviti vodovodni kolektor, kar bi gradnjo podražilo za več kot 640 tisoč evrov, stroške pa je poravnala občina in prav v ozadju tega dogovora kriminalisti zdaj sumijo podkupovanje. Konstruktor naj bi namreč v zahvalo Kanglerju podaril 12 tisoč evrov vredno umetniško sliko Mersada Berberja. Kot posrednik naj bi po prepričanju policije sodeloval Djurovič.

"Slika je ponaredek"

Vpleteni odločno zanikajo storitev kakršnih koli kaznivih dejanj. Kangler je tudi v tem primeru prepričan, da gre za policijski konstrukt, ker pri poslih v zvezi s tržnico ni na nikogar vplival in na nikogar ni pritiskal. Zasežena slika naj ne bi bila povezana z očitki, po njegovih besedah naj bi bila celo ponaredek.

Da bi storila kar koli nezakonitega, zanikata tudi Djurovič in Pinter. Po besedah bivšega šefa Konstruktorja je sliko kupil v ateljeju Festić zato, da bi jo podarili županu črnogorskega mesta Bar Žarku Pavićeviću. Kako se je olje na platnu znašlo v Kanglerjevem domu, ni vedel pojasniti.

Komentarjev 6
  • ghz891 18:51 09.junij 2012.

    To nima nič z Olimpijo in Vijolami, navijaški idioti... Kdor je koruptiven naj za to tudi plača.

  • Avatar roksa
    roksa 12:38 09.junij 2012.

    Idiot te je naredo, uš rdeča!!!!Tam si rajši poglej Lj šerifa z svojimi balavci.Čisti kriminalci!!!!!!

  • Riko 12:11 09.junij 2012.

    Kdor z malim ni zadovoljen velikega ni vreden,tako pravi pregovor!Naj zdaj plača ves višek ki si ga je nezakonito pridobil.