Šport
136 ogledov

"Na suho so me nategnili, grem balinat!"

Alen Dimic EP v gimnastiki EPA
V finalu evropskega prvenstva v športni gimnastiki v Bernu bo v nedeljo tekmoval Sašo Bertoncelj na konju z ročaji, ki se je v finale uvrstil s peto oceno. Rok Klavora na parterju je za las ostal brez finala osmerice, njegova ocena 14,741 je zadoščala za deseto mesto.

Sašo Bertoncelj in Rok Klavora sta sicer po svoji kvalifikacijski skupini še trepetala, saj so v zadnji na vrsto prišle najboljše reprezentance zadnjega EP. Te so še nekoliko premešale vrstni red, precej bolj na parterju kot pa na konju.

Klavora je tako kot lani na EP v Montpellierju tudi v Bernu doživljal stresne trenutke. Znova je trepetal za uvrstitev v finale, še tri tekmovalce do konca kvalifikacij je imel finalno vstopnico v žepu na osmem mestu, saj so bili pred njim trije Rusi, najslabši od teh bi v tem primeru odpadel. Nato mu jo je odvzel romunski veteran Marian Dragulescu, že svetovni in evropski prvak na parterju, nazadnje leta 2009 v Londonu. Klavora je tako EP končal kot deseti. Drugi Slovenec Luka Terbovšek (13,200) je na svojem prvem velikem tekmovanju osvojil 76. Zmagovalec kvalifikacij je Ukrajinec Oleg Vernjajev (15,366).

Bertoncelj si je oddahnil že veliko prej kot Klavora. Njegova ocena 15,300 je zadoščala za peto mesto. Najboljši je bil Britanec Louis Smith (15,833). Bertoncelj je zadnji Slovenec v finalu EP, leta 2014 je v Sofiji na koncu osvojil bron.

Alen Dimic je na drogu dobil 14,266, na bradlji 14,200, na prvem orodju je bil 14., na drugem pa 32. Prvo oceno kvalifikacij na drogu je imel Britanec Kristian Thomas (15,033), na bradlji pa Vernjajev (16,066).

V petek je v Bernu na sporedu finale mnogoboja, v soboto finale ekip, v nedeljo pa posamični finali po orodjih. Bertonclja drugi nastop v Švici čaka ob 11. uri.

Dimic stresel jezo nad sodniki

Alen Dimic je bil s sestavo, ki jo je pokazal na bradlji zadovoljen, precej bolj besen pa je bil nad oceno, ki so mu jo sodniki prisodili na drogu. "Na suho so me nategnili. Ne znam lepše narediti. Ne vem v čem je 'hec'. Zelo sem jezen. Pa ne nase, ampak na sodnike. Razumem, da se hranijo za svoje, ampak enkrat pa moram dobiti oceno, kot si jo zaslužim," je vročekrvno razlagal Dimic. "Od tekme pričakujem oceno, ki mi pripada. Da so sodniki pošteni. Rezultat pride. Če narediš lepo vajo in dobiš takšno oceno, potem rečeš samo hvala lepa. Bolje, da se grem balinanje. Vsi so mi čestitali, me pohvalili, ampak jaz sem poraženec. S svojimi vajami sem zadovoljen. To je bil maksimum," je tudi s kakšno vmesno kletvico nadaljeval Dimic.

Terbovška zdelala živčnost

Na parterju sta nastopila dva Slovenca. Prvi je bil debitant na največjih tekmovanjih Luka Terbovšek, ki je "odletel" s parterja že po prvi diagonali, se v nadaljevanju zbral. "Na lestvici od 0 do 10, sem bil živčen za sedem," je priznal Terbovšek.

Dramo je drugo leto po vrsti pripravil Rok Klavora. Vse do konca vaje je bil odličen, nato se je po zadnjem doskoku začel loviti, napravil prestop, sodniki so mu za to odbili 0,1 točke, po dolgem čakanju na oceno pa je končal na drugem mestu. A to še ni bilo konec; njegov trener Dejan Jovanović se je pritožil nad oceno, sodniki so mu ugodili in mu dodali desetinko točke.

"Do zadnje diagonale je vse teklo perfektno. Zadnji skok sem prerotiral. Imel sem malo slabši občutek v zraku, pod sebe sem potisnil noge, naredil dolg korak naprej in prestop. Počutil sem se super," je o svojem nastopu menil Klavora, ki je že lani na EP v Montepellierju vse do zadnjega trepetal za finale osmerice, nato pa končal kot deseti.

Bertoncelj zadovoljen

Nekaj bolj miren je bil po koncu kvalifikacij Sašo Bertoncelj, ki je svoje delo opravil brez težav, zadovoljstvo je pokazal takoj, ko je seskočil s konja, pred zadnjo skupino pa je tretji.

"Bila je ena lepših vaj, ki sem jo izvedel. Veseli me, da sem jo izvedel na najbolj pomembni tekmi. Dejmo držati pesti, da bom lahko še lepšo naredil v nedeljo."

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.