Šport
47 ogledov

Fabjan: Računamo na medaljo ali dve

urška žolnir sprejem brnik marjan fabjan Saša Despot
Slovenski judoisti ta teden odhajajo na evropsko prvenstvo v ruski Kazan.

Najvidnejši slovenski trener Marjan Fabjan, njegovi tekmovalci so na prvenstvih stare celine posegli že po 26 kolajnah, si želi, da bi bil slovenski judo v olimpijskem letu 2016 pred igrami v Braziliji bogatejši še za kolajno ali dve.

"Evropsko prvenstvo bo ena zadnjih tekem pred olimpijskimi igrami in tukaj računamo na medaljo ali dve, želimo si jih seveda več, a s tem bi obremenili tekmovalce, jim postavili veliko obvezo in jim naredili več škode kot koristi. Če bo več, bomo rezultatov veseli in seveda pričakujem še kakšno presenečenje, predvsem pa si želim, da vsi prikažejo lepe borbe," pred potjo na vzhod cilje ekipe pojasnjuje Fabjan.

Pri udarnih imenih slovenskega juda, Tini Trstenjak, Ani Velenšek in Roku Drakšiču, posebnih priprav za EP niti ni bilo. "Priprave smo res skrajšali. Šele teden dni pred prvenstvom smo se začeli pripravljati za to tekmo, saj je celo leto podrejeno nastopu v Riu," pravi trener, ki je bil v aktivni karieri tudi štirikrat jugoslovanski prvak, in pojasnjuje, da tudi od te trojice pričakuje dobre nastope. Sam veliko pričakuje od Andraža Jereba in Adriana Gomboca, ki se v isti kategoriji do 66 kg borita tudi med seboj za vozovnico za OI. "Kdor bo boljši v Kazanu, bo bržkone potoval tudi v Brazilijo," dodaja.

Vse podrejeno najboljšim

Skupaj bo v prestolnico Tatarstana potovalo 11 tekmovalcev, a ima večina nižje tekmovalne cilje. "Odkrito povedano, s tistimi športniki, ki niso v igri za olimpijske igre, nismo posebej delali. Nekako podobno je vsako leto, da imamo ozko skupino, ki jim je delo podrejeno, pri ostalih pa so pomembni partnerji na treningih. A tudi pri njih računam tudi na mladost in na željo. Možnosti za igre so ostali žal izgubili pred tem, zato je trenutno vse podrejeno najboljšim."

Nekoliko pa bodo v oči, da v ekipi tokrat ni nekaterih že uveljavljenih imen, kot sta Vlora Beđeti in Matjaž Ceraj. "Matjaž je trenutno v tujini in podatkov, kako točno je z njim, niti nimam. Za Vloro Beđeti pa sem se začudil, da ni šla na evropsko prvenstvo, saj je spomladi nastopala na turnirjih. A v kratkem se bodo razjasnili tudi vsi ti statusi."

Dobil bo nagrado

Prvenstvo se bo začelo v četrtek. Fabjan bo v Kazanu od Evropske judo zveze prejel tudi nagrado za najboljšega evropskega trenerja leta 2015 v ženski kategoriji.

"Meni to veliko pomeni. Menim, da sem si jo zaslužil, dobil sem jo že leta 2009, zdaj po toliko letih pa je zame to dokaz, da delamo pravilno," še pravi trener, ki je do olimpijskih medalj pomagal tudi obema najbolj znanima slovenskima tekmovalkama Urški Žolnir in Luciji Polavder.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.