Šport
25 ogledov

Omeyer zaklenil vrata: polfinale daleč za Hrvate

Karabatić Duvnjak Narcisse Hrvaška Francija EP v rokometu Aarhus EPA
Na evropskem prvenstvu v rokometu je veliki derbi drugega dela tekmovanja med Hrvaško in Francijo pripadel galskim petelinom (27:25). V skupini II do zmag Poljaki in Švedi.

Hrvati so po zelo dobri predstavi v prvem polčasu izgubili prvi večji derbi na evropskem prvenstvu na Danskem proti Franciji. "Kavboji" so kar nekajkrat povedli s tremi goli naskoka, Marko Kopljar pa je do polčasa zadel kar sedemkrat.

Preobrat je, ne prvič v karieri, zrežiral izjemni francoski čuvaj mreže Thierry Omeyer, ki je vstopil s klopi in na prvi tekmi po treh mesecih branil vse mogoče (in nemogoče). S še vedno ne povsem pozdravljeno roko je po vodstvu ob polčasu (18:17) naše južne sosede začel spravljati v obup in z desetimi obrambami v drugem polčasu galskim petelinom praktično že zagotovil polfinale.

Nov čudež Poljakov

Hrvati po začetku drugega polčasa nikakor niso mogli zadeti in Francozi so tekmo obrnili v svoj prid in se niso več ozirali nazaj (23:19). Suša od 35. do 44. minute je še dodatno zmanjšala možnosti izbrancev Slavka Goluže, ki so za nameček "razbranili" še Omeyerja in niso bili niti blizu povratka.

Pot do zmage proti sta poleg Omeyerja tlakovala še Michaël Guigou in Nikola Karabatić s po sedmimi goli. Pri Hrvaški je največ golov dosegel Kopljar (7). 

Poljskim rokometašem je v prvi tekmi dneva uspel nov čudež, saj so za gol presenetljivo premagali Beloruse in z zmago ostali v igri za polfinale. Mariusz Jurkiewicz, ki je danes dosegel osem zadetkov, in soigralci so že v prem delu EP pripravili presenečenje in se z zmago nad Rusi (24:22) uvrstili v drugi del prvenstva, danes pa so ugnali še Beloruse, ki so dve minuti in pol pred koncem še vodili za tri (30:27).

Drama v zadnji minuti

V končnici tekme je sledila prava drama, v kateri so Poljaki pripravili neverjeten preobrat z dvema zadetkoma v zadnji minuti; najprej je Patryk Kuhszynscky izenačil na 30:30, gol za zmago pa je dosegel Jurkiewicz. Pri beloruski vrsti je bil prvi strelec ekipe nekdanji zvezdnik Celja Pivovarne Laško in slovenski reprezentant Sergej Rutenka, ki je dosegel devet golov.

Švedi so tekmo proti Rusom slabo začeli in zaostajali s 6:7; nato pa so v sedmih minutah prišli do vodstva s 13:8 in videti je bilo, da njihova zmaga ni ogrožena. Toda Rusi se niso predali, lovili so tekmece in v 54. minuti celo povedli s 26:25. Nazadnje pa so se Švedi le zbrali, končali 13 minut suše pri golih in zmagali. Johan Jakobsson je za Švedsko zadel sedemkrat, Konstantin Igropulo pa je za "zbornajo komando" dosegel 11 golov.

EP v rokometu, drugi del, 1. krog:

Skupina II (Aarhus)

Poljska : Belorusija 31:30 (14:13)
Rusija : Švedska 27:29 (13:20)
Francija : Hrvaška 27:25 (18:17)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.