Šport
13 ogledov

Španija prva ubranila naslov na Euru

Xabi Alonso Cassano Euro 2012 Španija Italija
1/25
EPA
Nogometaši Španije so drugič zapored osvojili naslov evropskih prvakov, potem ko so v KIjevu premagali Italijo kar s 4:0. To je tudi najvišja zmaga v zgodovini finalov evropskih prvenstev. Furija je tako osvojila zgodovinski trojček, zaporedno osvojila tri naslove na evropskih in svetovnih prvenstvih.

Tokrat veličastna Španija je v finalu proti Italiji osvojila svoj tretji naslov evropskih prvakov, potem ko jo je po zadetkih Davida Silve, Jordija Albe, Fernanda Torresa in Juana Mate premagala z visokih 4:0. To je tudi najvišja zmaga v zgodovini evropskih prvenstev. Njen selektor Vicente del Bosque je postal šele drugi ki je zvezal evropski in svetovni naslov. Španci pa so tudi kot prvi v zgodovini igranja evropskih in svetovnih prvenstev osvojili trojček, tri zmage na omenjenih tekmovanjih (EP 2008, SP 2010 in EP 2012). Torres je postal najboljši strelec prvenstva, ker je odigral manj minut kot Nemec Mario Gomez. Oba sta zabila tri gole in imela eno podajo.

"Moji soigralci so pisali zgodovino že prej. Zdaj to počnem z njimi na svojem prvem evropskem prvenstvu. Še vedno ne morem povsem verjeti, da se mi to res dogaja. Prijateljem in družini sem povedal, da bom zadel, kar se je izkazalo za resnično,“ je po tekmi povedal presrečni Alba, ki je zabil svoj prvenec v reprezentančnem dresu. "Fizično nismo mogli parirati Špancem, vse bolj smo padali, predvsem na sredini. Poškodba Motte nas je dotolkla, potem pred golom Španije nismo več resno grozili. Vseeno čestitam svojim igralcem in jim sporočam, da sem ponosen na to, kar smo napravili na Euru," pa je dejal italijanski selektor Cesare Prandelli.

Italija začela in nadaljevala paralizirano

balotelli španija prvak italija euro 2012 | Avtor: EPA EPA
Španci so začeli tekmo v maniri evropskih in svetovnih prvakov. Strela Sergia Ramosa z glavo in Xavija po dvojni podaji s Cescom Fabregasom sta bila ogrevanje za nadaljnje dogajanje. David Silva je namreč svoje moštvo popeljal v vodstvo v 14. minuti, ko je zadel z glavo. Za to je bil v veliki meri zaslužen Fabregas, ki je po lepi globinski podaji Andresa Inieste uprizoril izvrsten prodor po desni. Tegobe s poškodbami so se za Cesareja Prandellija, italijanskega selektorja, začele že sredi prvega polčasa, ko je moral poškodovanega Giorgia Chiellinija zamenjati s Federicom Balzarettijem. Otrplosti so se Italijani otresli po približno pol ure igre, ko je Ikerja Casillasa po prodoru po levi strani, testiral Antonio Cassano, vendar je Španec ostal zbran. Čez nekaj minut je napadalec Milana znova sprožil v okvir vrat, tokrat s kakšnih 18 metrov. Projekt izenačenje jim ni uspel, Španci pa so pred odhodom na odmor skovali novi zadetek. Jordi Alba in Xavi sta si v bližini sredine izmenjala dvojno podajo. Vezist Barcelone je svojemu novemu soigralcu poslal fantastično natančno globinsko žogo, Alba pa je v bližnji kot Gigija Buffona zabil svoj prvenec za La Rojo.

Brez izključitve, a azzuri pol ure z igralcem manj

Po glavnem odmoru je Prandelli na travnik namesto tokrat ne ravno blestečega Cassana poslal soigralca Samirja Handanovića Antonia Di Nataleja, ki je imel še v minuti vstopa takoj prvo priložnost. Prišel je do strela z glavo, ki je švignil kakih 15 centimetrov prek španskih vrat. Kmalu nato pa je bil napadalec Udineseja avtor še strela v okvir Buffonovih vrat. Prandelli je potreboval manj kot dve tretjini tekme, da je izrabil vse tri svoje menjave, kar se mu je maščevalo v 63. minuti, ko so morali na nosilih odnesti z igrišča poškodovanega Thiaga Motto. V nadaljevanju priložnosti, ki bi gledalce izstrelile v zrak, ni bilo. Eno lepših španskih sta v zaključku skreirala Alba in rezervist Pedro, a je bil zadnji v prepovedanem položaju. No, nič otipljivega ni bilo vse do 83. minute, ko je tokrat fantastični Xavi znova poslal globinsko žogo. Tokrat je bil naslovnik Fernando Torres. Strelec zmagovitega zadetka na zadnjem Euru je žogo elegantno poslal mimo Buffona. Strelec tretjega gola je pripravil tudi četrtega. Potem ko je Torres prišel sam pred Buffona, se ni odločil za strel, ampak podal do Juana Mate, ki je zabil za 4:0.

Evropsko prvenstvo, finale, Kijev:

Španija : Italija 4:0 (2:0)
Silva (14), Alba (41), Torres (83), Mata (88)

Postavi:
Španija:
Casillas; Arbeloa, Pique, Sergio Ramos, Jordi Alba; Busquets, Xabi Alonso, Xavi; Iniesta (od 86. Mata), Silva (od 59. Pedro); Fabregas (od 75. Torres).
Klop: Valdes, Reina, Albiol, Javi Martinez, Juanfran, Cazorla, Jesus Navas, Pedro, Torres, Negredo, Mata, Llorente

Italija: Buffon; Barzagli, Bonucci, Chiellini (od 21. Balzaretti), Abate; Marchisio, Pirlo, De Rossi, Montolivo (od 56. Motta); Balotelli, Cassano (od 46. Di Natale).
Klop: Sirigu, De Sanctis, Ogbonna, Balzaretti, Thiago Motta, Giaccherini, Giovinco, Nocerino, Di Natale, Borini, Diamanti

Sodnik: Pedro Proenca (Portugalska)

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.