Šport
19 ogledov

Erik Karlsson odprl hokejski turnir

Švedska Reuters
S tekmama med Švedsko in Češko ter Latvijo in Švico se je začel olimpijski hokejski turnir, Slovenija na led prvič jutri proti domačinom.

Sredin razpored zimskih olimpijskih iger v Sočiju je prinesel začetek enega izmed najteže pričakovanih tekmovanj. Olimpijski hokejski turnir velja za eno izmed poslastic v svetu športa, saj se samo vsaka štiri leta najboljše hokejske reprezentance sveta zberejo v najmočnejših zasedbah in ljubiteljem ponudijo vse užitke, ki jih ima hokej na ledu na voljo.

Precej primerno se zdi, da se tovrstno tekmovanje začne z dvobojem dveh uveljavljenih reprezentanc v svetu hokeja. Tako Češka kot Švedska imata bogato tradicijo, in kar je v tem trenutku napomembnejše, velike zvezdnike najhitrejšega ekipnega športa. Ob isti uri kot ta dvoboj se je začel obračun trdoživih Latvijcev in lanskih presenetljivih svetovnih podprvakov Švicarjev.

Karlsson na eni tekmi ugnal dva vratarja

Švedska | Avtor: Reuters Reuters
Dobrih deset minut so morali čakati gledalci na slovansko-skandinavskem obračunu, da so videli prvi zadetek; mož trenutka je bil Erik Karlsson. Kar se je izkazalo za dober večer za napadalca Ottawe, se je sprevrglo v kalvarijo za češkega vratarja Jakuba Kovářja. Do konca prvega dela igre je plošček mimo njega spravil še Patrik Berglund, sodu pa je dno izbil zadetek Henrika Zetterberga v prvi minuti druge tretjine.

Še preden se je olimpijski turnir dobro začel, se je (vsaj začasno) za Kovářja, vratarja Čeških Budjejovic, že končal. Njegovo mesto med vratnicama je prevzel Aleksander Salák, ki pa je tudi kmalu izkusil odličnost Karlssona. Ta je ob prednosti igralca več zadel še drugič in Švede popeljal do visoke prednosti. Prežeča sramota je le nekoliko spodbodla Čehe, ki so poraz ublažili po zaslugi dveh veteranov.

Švicarji z zadetkom čakali do konca

Najprej je z značilnim močnim strelom vratarja Henrika Lundqvista ugnal branilec Marek Židlický, dve minuti kasneje pa je vse svoje mojstrstvo pokazal zimzeleni Jaromír Jágr. Ta je najprej malce poslalomiral med švedskimi hokejisti, nato pa prefinjeno in umirjeno plošček poslal mimo vratarja za končni izid tekme 4:2 

Povsem drugačna je bila zgodba tekme med Latvijo in Švico. Veliko potrpljenja so morali pokazati gledalci, ki so se lahko zadetka razveselili šele osem sekund pred koncem tekme, ko je za švicarsko zmago poskrbel Simon Moser. S tem je nekoliko izničil trdo delo vratarja Edgarsa Masaļskisa, ki je do tega trenutka zbral kar 38 obramb.

Za kosilo jih čakajo Rusi

Nestrpno prvo tekmo pričakujejo tudi vsi ljubitelji hokeja v Sloveniji. Risi si za začetek ne bi mogli izbrati atraktivnejšega in zahtevnejšega nasprotnika, saj se bodo najprej pomerili z Rusi. V zgodnjih popoldanskih urah se bodo tako skupaj z gostitelji iger predstavili zbranim navijačem, motiva za odlično predstavo pa ne bo primanjkovalo ne prvim ne drugim.

Čeprav sta obe ekipi skrivali marsikatero taktično podrobnost, bo od jutri vse znano. Cilji pa so bili postavljeni že dolgo nazaj. Rusi so tako kot vedno eni izmed favoritov za zlato kolajno, tokrat pa jih gre omeniti toliko bolj, saj se pričakuje, da se bodo na domačem ledu pred domačo publiko povsem razleteli in nasprotnikom vlili strah v kosti. Ob igralcih, kot so Aleksander Ovečkin, Pavol Dacjuk in Ilja Kovalčuk, se jim za kakovost ni bati, vse pa bo odvisno od tega, kako bodo prenesli ves pritisk. 

Skromnejši so cilji Slovenije, ki je zgodovinski uspeh dosegla že z uvrstitvijo na ta turnir. Ne glede na to, kakšni bodo njihovi rezultati proti velikanom hokeja, ki jim bodo v prihodnjih dneh stali nasproti, bodo lahko po koncu tekem v slačilnico odšli z dvignjenimi glavami. Kar se same taktike tiče, pa je najbolje dejal prvi zvezdnik Slovenije Anže Kopitar: "Opravili smo trening in se dobro pripravili na tekmo. Zdaj bo treba na ledu čim bolj uživati in tudi trdo delati."

Hokej na ledu, skupinski del, prvo kolo:

Skupina A

Četrtek ob 13.30:
Rusija – Slovenija
Slovaška – ZDA

 

 

 

 

 

 

Skupina B

Četrtek ob 9.00:
Finska – Avstrija

Ob 18.00:
Kanada – Norveška

 

 

 

 

 

 

Skupina C:

Češka : Švedska 2:4 (0:2, 2:2, 0:0)
Židlický (29), Jágr (31); Karlsson (11, 25), Berglund (14), Zetterberg (21)

Latvija : Švica 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)
Moser (60)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.