Slovenija
16 ogledov

Erjavčevi so se pripravljeni pogajati

koalicijska pogodba Anže Petkovšek
Popolna ukinitev bi lahko sprožila napetosti v vladajoči koaliciji oziroma celo vladno krizo.

Demokratična stranka upokojencev (DeSUS) išče in razpravlja o možnih kompromisih, ki so za upokojence sprejemljivi, glede na to, da jim zaradi slabe finančne situacije grozi, da bodo prihodnje leto ostali brez regresa.

Na morebitno ukinitev regresa upokojenci ne bi pristali, o čemer so se po slabih dveh urah seje strinjali člani izvršilnega odbora DeSUS.

"To je zapisano v koalicijski pogodbi, pri čemer je tam celo dodatnih 40 milijonov evrov za regres za upokojence. Zavedamo se, da se je država znašli v težki proračunski situaciji. Ni pa prav, da se varčuje ravno na upokojencih. Mi smo pripravljeni na kompros, vendar pa nikakor ne na račun tistih, ki prejemajo najnižje pokojnine. Smo odprti za pogovor in tudi, da po potrebi odpremo koalicijsko pogodbo. Ta za zdaj velja, zato tudi velja, da bodo upokojenci prejeli regres v letu 2015," ob koncu seje poudarja šef stranke Karl Erjavec.

Napetosti bi lahko naraščale

Popolna ukinitev regresa za upokojence bi lahko sprožila napetosti v vladajoči koaliciji oziroma celo vladno krizo.

"Za zdaj minister za finance pravi, da ne vidi, kako bo zaprl proračun za leto 2015, če bo treba izplačati regres. Tukaj bo pač presoja o tem, kaj je večja in kaj manjša škoda," dodaja Erjavec. DeSUS je pripravljen na podroben dogovor, kako bodo sodelovali z ostalimi koalicijskimi strankami in koliko kdo pri tem lahko prispeva, da se zagotovi makroekonomska stabilnost države.

Šef DeSUS se zavedati, da je nedvomno potrebno zmanjšati odhodke za 854 milijonov evrov v naslednjem letu. Če bi ukinili regres za vse upokojence, bi to pomenilo okoli 128 milijonov evrov prihranka, s čimer se v stranki ne morejo strinjati.

"Pripravljeni smo se pogovarjati o dinamiki, kako bi dosegli ta znesek 40 milijonov evrov in tudi o tem, da -glede na to, da bo leto 2015 najtežje, bi bilo mogoče govoriti o nekem popuščanju," meni Erjavec. Pričakuje pa, da bo vlada o tem razpravljala že na seji v sredo oziroma v naslednjih nekaj dneh.

Morebitnim vladnim razprtijam pa se očitno vendarle ne bo mogoče izogniti, če bi naposled obveljal trenutni predlog finančnega ministra Dušana Mramorja, kar pomeni, da v prihodnjem letu nihče od upokojencev ne bo dobil regresa. "V takšni vladi DeSUS ne more sodelovati," napoveduje Erjavec.

Pri tem ga podpira tudi predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Mateja Kožuh Novak, ki je prepričana, "da je napačno ves čas računati na prihranke samo v javnem sektorju ter zniževanju števila zaposlenih in pokojnin. Država se na noben način ne sme dotakniti sedanjega regresa. Če smo o tem govorili pred volitvami, se dogovorili z DeSUS, da bomo poskušali regres zagotoviti tudi za ostale, vsaj za 80 odstotkov upokojencev, potem mora nekaj od tega prvo leto tudi biti," pravi Kožuh Novakova.

Cerar: Erjavec ima posluh!

Predsednik vlade Miro Cerar zagotavlja, da vlada pri pripravljanju proračunskih ukrepov za prihodnje leto ni le varčevalno naravnana, a zagotovo bodo morali zmerno varčevati vsi predstavniki države.

Cerarju ugotavlja, da tudi Erjavec kaže posluh, saj da se zaveda, "da če bo treba povsod varčevati, bo treba tudi na tem področju."

Šef vlade dodaja, da nikor ne želijo prizadeti upokojencev ali drugih socialno ogroženih skupin toliko, da bi jim bistveno poslabšali razmere v katerih živijo. Cerar si bo zato praktično do konca prizadeval, da se poiščejo kompromisne rešitve,  s katerimi bodo zniževali javnofinančni primanjkljaj, spodbujali gospodarsko rast in obenem ohranili socialno varnost.

 

Komentarjev 1
  • baksus 08:29 22.oktober 2014.

    Ja, prav lepa hvala Karlu Erjavcu, meni je bilo treba samo 40 let plačevati v blagajno in zaslužiti pokojnino, vse ostalo bo pa sedaj zame izpogajal Erjavec, pa če bo potrebno se bo tudi žrtvoval in glasoval za eventuelno znižanje ...prikaži več moje pokojnine, sicer samo začasno, dokler bo trajala kriza, no ne dlje kot 10 do 15 let.Res, najlepša hvala g. Erjavec, kar bolj mirno spim, ko vem, da boste sedaj z mojo penzijo zagotovo rešili krizo in zagotovili nova delovna mesta za naše otroke.