Slovenija
27 ogledov

Večernji list: V Haagu preiskujejo Erjavčeve izjave

Seja vlade  karl erjavec Saša Despot
Hrvaški Večernji list piše, da bodo na arbitražnem sodišču v Haagu pod oznako hitro preiskali izjave slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca, ki je "v pogovoru za eno od slovenskih regionalnih televizij dejal, da ima neuradne informacije o odločitvi arbitražnega sodišča za mejo med Slovenijo in Hrvaško."

Hrvaška tiskovna agencija Hina je v sredo poročala, da je minister Karl Erjavec v pogovoru za regionalno televizijo As iz Murske Sobote povedal, da ima neuradne informacije, da bo arbitražno sodišče omogočilo Sloveniji stik z odprtim morjem. Poročanje so povzeli še nekateri drugi hrvaški mediji, odmeval pa tudi v hrvaški politiki.

Neutemeljene špekulacije

MZZ zanika poročanje hrvaških medijev o Erjavčevih besedah glede arbitraže: "Na MZZ nimamo nobenih informacij, da naj bi v zvezi s tem Hrvaška kontaktirala arbitražno sodišče in ne vidimo nobenega razloga za kakršnokoli preiskavo." Presenečeni so, "da se kljub uradnim pojasnilom in zagotovilom, da je prišlo do napačne razlage in razumevanja intervjuja ministra Erjavca izpred nekaj tednov, nadaljujejo neutemeljene obtožbe in špekulacije medijev v zvezi s tem." 

Pojasnjujejo, da je minister Erjavec v teh dneh že večkrat pojasnil, da je v intervjuju  zgolj poudaril že znano, predvsem, da stik Slovenije z odprtim morjem predstavlja slovenski vitalni interes. "Tega Slovenija ni nikdar skrivala, minister pa je to jasno povedal tudi v nastopu pred arbitražnim sodiščem junija 2014 v Haagu. V intervjuju je minister le izrazil svoj optimizem in pričakovanje slovenske strani, da bo arbitražno sodišče izpolnilo svoj mandat," pravijo in dodajajo, da je Erjavec tudi eksplicitno zagotovil, da Slovenija že od konca ustne obravnave nima nobenih novih informacij s strani arbitražnega sodišča, tudi ne o tem, kdaj bo znana razsodba. "Slovenija vseskozi poudarja, da zaupa v strokovnost, neodvisnost in nepristranskost arbitražnega sodišča in to tudi spoštuje," so zakljčili.

Obvestili bodo sodišče

Hrvaški časnik Večernji list piše, da je slovenski zunanji minister s svojimi izjavami, pri čemer kot vir navajajo televizijsko izjavo, pod vprašaj postavil verodostojnost sodišča, a tudi sebe kot politika.

Pri časniku pišejo, da so v Den Haagu, ko so jih vprašali, kje je Erjavec dobil neuradne informacije, reagirali z začudenjem in zaskrbljenostjo. "Sodišče bom nemudoma obvestil od tem primeru," Večernji list navaja Dirka Pulkowskega, svetovalca na dosišču zadolženega za arbitražo med Hrvaško in Slovenijo, ki je dodal: "Zagotavljam vam, da ni bil objavljen noben datum niti kakršna koli podrobnost odločitve sodišča."

Komentarjev 17
  • KLOBO 15:08 26.april 2015.

    Ko bo država vzela opravilno sposobnost dementnim 90 letnikom, bo tudi korlove ere konec! Takrat bo lahko zalaufal svoj pralni stroj, ki ga ima kar na javnem hodniku in odprl javno čistilnico !!

  • KLOBO 15:07 26.april 2015.

    Ko bo država vzela opravilno sposobnost dementnim 90 letnikom, bo tudi korlove ere konec! Takrat bo lahko zalaufal svoj pralni stroj, ki ga ima kar na javnem hodniku in odprl javno čistilnico !!

  • dragec 12:42 26.april 2015.

    ne bom umrl, res si pozabil,saj mi boš pripeljal rdečekožca !!!!!!!!