Slovenija
21 ogledov

Bratuškova zadovoljna s sestankom

slovenija 05.08.2011 Atrium, novogradnja, nepremicnine, Ljubljana; foto:Sasa Des Saša Despot
Premierka Alenka Bratušek je zadovoljna s potekom koalicijskega sestanka na Brdu pri Kranju. Ali so se uskladili, ni znano.

Iz kabineta Alenke Bratušek so sporočili, da je zadovoljna z nocojšnjim sestankom. Jutri se bo udeležila seje članov izvršnega odbora DeSUS, od katerih pričakuje državotvorno odločitev. Članom odbora bo "še enkrat natančno razložila finančno situacijo v državi".

Predsedniki koalicijskih strank in vodje koalicijskih poslanskih skupin so skoraj dve uri za zaprtimi vrati razpravljali o davku na nepremičnine. Ali so uskladili svoje poglede na davek, iz kabineta niso sporočili.

Proti je Erjavec

Zakonu nasprotuje DeSUS, pa tudi v drugih strankah imajo izključujoča si stališča, kako nadomestiti manko, če bi davek omilile. "V Državljanski listi smo malce razočarani nad našimi koalicijskimi kolegi, ki v koalicijskih usklajevanjih niso izražali pomislekov, na koncu pa potegnejo ročno zavoro," je bil oster poslanec DL Marko Pavlišič.

Prvak DeSUS Karl Erjavec se po Pavlišičevih besedah ne bori za nižje davke, temveč predlaga, da se namesto okoli 200 milijonov evrov nepremičninskega davka, ki bi obremenil lastnike nepremičnin, pri čemer bi bogatejši plačali več, pobere 400 milijonov kriznega davka, ki pa zadene predvsem že tako preobdavčeno aktivno prebivalstvo, zlasti mlade. "Ni pa to, kar Erjavec govori danes, to, kar je govoril včeraj. Niti ni - zelo verjetno - to, kar bo govoril jutri," je dodal.

Preigravajo rešitve

Koalicija je sicer že začela preigravati možne rešitve, kako iz nastalega položaja. V DL predlagajo nekoliko milejši zakon o davku na nepremičnine - znižanje davčnih stopenj. Po njihovem predlogu bi davčna osnova za stanovanjske nepremičnine, ki je po trenutnem zakonskem predlogu določena v višini 85 odstotkov posplošene tržne vrednosti za prihodnje leto, veljala za vse nepremičnine.

Finančni primanjkljaj v tem primeru bi v tej stranki nadomestili z ukrepi na odhodkovni strani proračuna, torej z nekakšnim drugim varčevalnim zakonom. Za zdaj ne želijo konkretno govoriti o tem, ali bi to pomenilo posege v določene pravice, saj da je to še stvar koalicijskih dogovorov.

Lahko tudi brez stranke DeSUS

Ker ni pričakovati, da bo korak nazaj stopil Erjavec, se lahko zgodi tudi, da koalicija zakon sprejme brez poslancev DeSUS. Brez njih ima namreč 44 poslanskih glasov, ob čemer obstaja možnost, da bi se poslanci DeSUS vzdržali glasovanja. A težave bi se lahko pojavile, če bi državni svet, ki sicer predlaganih proračunov ni podprl, denimo izglasoval veto na ta zakon, ker bi za ponovno potrditev zakona v tem primeru DZ potreboval absolutno večino, torej 46 glasov poslancev.

Da je zakon o davku na nepremičnine zagotovo velik preizkus za to vladno koalicijo, so v minulih dneh že priznali tudi nekateri koalicijski partnerji.

Sicer pa omenjeni zakon ostro kritizira opozicija, pred njegovimi posledicami svarijo tudi nekatere družbene skupine, med drugim predstavniki kmetov, gospodarstva in lokalnih skupnosti. Slišati je bilo tudi opozorila na domnevne neustavnosti v zakonu.

Komentarjev 6
  • mirko 23:20 22.oktober 2013.

    Kakršen koli davek je katastrofa za gospodarstvo, brezposelnost, konkurenčnost gospodarstva, ... To bomo občutili v prihodnosti, ko se bo brezposelnost v gospodarstvu podvojila. Ta oblast se je odločila, da bo gospodarstvu-firmam selektivno pomagala z neposrednimi finančnimi injekcijami. To pomeni gašenje ...prikaži veče požara z žlicami vode. Vsi pa dobro vemo, da je za takšno kondicijo in velikost gospodarstva, kot je danes v sloveniji, javne porabe pol preveč. To pomeni pol preveč javne uprave, previsoke višje in najvišje plače v javnem sektorju in tudi najvišje pokojnine. V glavnem razmerje med plačami javnega sektorja se mora zmanjšat na račun višjih in najvišjih plač, pa tudi pokojnine.

  • KLOBO 15:50 22.oktober 2013.

    Banda rdeča !! Spet gredo žret na Brdo !!

  • YaKo 15:48 22.oktober 2013.

    Davek na nepremičnine smo že plačali (no večina) ob nakupu ali gradnji.