Slovenija
18 ogledov

Erjavec ima znova v šahu vlado

Upokojenci Saša Despot
Karl Erjavec. Že drugič v manj kot pol leta se zaradi njega tresejo koalicijski temelji. Nov davek. Brez podpore 
Desusa novega davka ne bo.

"Zaradi stranke, ki dobi na volitvah štiri ali pet odstotkov podpore, je v zraku že tretja vlada," je novo zaostrovanje razmer v koaliciji zaradi davka na nepremičnine komentiral javnomnenjski analitik Andraž Zorko iz agencije Valicon.

Izvršni odbor stranke Desus bo danes odločal o tem, ali bodo v parlamentu podprli nepremičninski davek ali ne. Ob glasovanju o njem na vladi se je minister Tomaž Gantar (Desus) vzdržal, predsednika Desusa Karla Erjavca pa na seji ni bilo. Pozneje je zadnji povedal, da davka v sprejeti obliki Desus v parlamentu ne bo podprl, saj naj bi preveč obremenil upokojence, in se vprašal, zakaj je bila redna četrtkova seja vlade ravno na dan, ko je bil na službeni poti v Moskvi. Včeraj je o tem znova govoril tudi vrh koalicije.

Kot je dejal Zorko, pa ni pravo vprašanje o Erjavcu, ampak to, zakaj se velike stranke pustijo izsiljevati: "Erjavec v imenu upokojencev izsiljuje vso državo, največja neumnost pa je, da upokojenci Erjavca sploh niso volili." Na zadnjih volitvah je, kot je pojasnil Zorko, največ upokojencev volilo Pozitivno Slovenijo, le tretjina volilcev Desusa pa je bila upokojencev, zato se sprašuje, v imenu koga Desus pravzaprav deluje in koga zastopa. "To ni stranka upokojencev, ampak stranka Karla Erjavca," je prepričan. Desus primerja s stranko SNS, ki naj bi v imenu zaščite slovenstva Zmagu Jelinčiču zagotavljala sedež v parlamentu, stranka pa se je v zameno za to "spajdašila" s komerkoli. Z analogijo nadaljuje pri primerjavi, kaj bo z Desusom v prihodnosti.

Neubrano sodelovanje

Erjavčevih dejanj ne odobravajo niti v Zvezi društev upokojencev Slovenije, ki zastopa polovico upokojencev, je povedala predsednica Mateja Kožuh Novak. Z Erjavcem so se dogovorili za sodelovanje, zdaj pa je presenečena, ker dela v nasprotju s sklepi. Dejala je, da zakona o davku na nepremičnine ne bodo zavirali, ampak bodo predlagali popravke. "Starejši smo odgovorni državljani in ni govora, da bi ogrozili delo vlade," je bila ostra. Prepričana je, da si še enega padca vlade ne moremo privoščiti in da je Erjavčevo ravnanje neodgovorno.

Nazadnje je Erjavec z odhodom iz koalicije grozil junija, ko se je govorilo o morebitnem znižanju pokojnin ali odvzemu rekreacijskega dodatka upokojencem z najnižjimi pokojninami. V preteklosti pa je Desus pripomogel k razpadu dveh vlad. Prvič so iz vlade Boruta Pahorja izstopili predlanskim zaradi nasprotovanja pokojninski reformi, drugič pa v začetku letošnjega leta zaradi poročila protikorupcijske komisije o Janezu Janši.

V preteklosti je bilo slabše

"Kljub vsemu pozdravljam Erjavčevo držo, ko se zavzema za upokojence in socialno šibke, kar pa je v nasprotju s tem, kar smo delali v prejšnji vladi – kot Desus smo mirno privolili v na jemanje dodatkov," je dejala Meta Vesel Valentinčič, ki je bila na kongresu Deususa Erjavčeva protikandidatka. "Vseeno mi je bolj všeč njegovo zdajšnje stališče kot stališče, ki ga je imel do pokojnin v Janševi vladi," je dodala. Kljub temu ocenjuje, da pri problemu davka na nepremičnine ne gre le za upokojence, ampak za obremenjevanje celotnega srednjega sloja. Pričakuje, da bo danes izvršni odbor Desusa poiskal kompromis in da "koalicija še ne bo ogrožena".

Komentarjev 8
  • milek 08:39 23.oktober 2013.

    Prišla bo trojka in odnesla bo Karola na smetišče zgodovine.

  • ocean 08:35 23.oktober 2013.

    No res ne vem zagotovo ali ste novinarji, ki objavljate vse te kolobocije ob poiskusu sprejetja nepremičninskega zakona, na kakih tabletah, hipnotizirani ali pa so vam že vgradili čip v glavo in nekdo upravlja z vami. Še enkrat vam povem, ...prikaži več da so bili že vsi davki na nepremičnine že poravnani v celoti. Gre le za institucionalen poskus kraje podprt z sprejetjem takega zakona, ki ima namen uničiti določen sloj najbolj ranljivih ljudi ter napolniti košare iz katerih bodo ti, ki so že doslej iz njih pobirali le za sebe, to lahko počeli še naprej. Novinarji pišite, da se tega in podobnih zakonov ne sme sprjemati. To je vaše deloooooooooooo.

  • Scott 01:55 23.oktober 2013.

    Zato v ozadju dirigirano iz Murgel od umobolnega pritlikavega stvora že nastajajo nove stranke.?