Slovenija
27 ogledov

Erjavec popustil pri upokojenskem regresu

koalicijska pogodba Anže Petkovšek
Po seji vlade večkrat poudarili, da so soglasno sprejeli ukrepe za zmanjšanje deficita proračuna za leto 2015.

Na današnji seji je vlada sprejela predloge ukrepov za rebalans proračuna 2015. "Vsi smo se odrekli marsičemu, da bi zmanjšali luknje v proračunu – tako bomo omočili Sloveniji gospodarsko rast, zaposlovanje, razvojne projekte," je dejal premier Miro Cerar.

19 namesto 40 milijonov evrov

Zunanji minister in predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec je tako pristal na občutno nižji znesek, ki bo namenjen regresu za upokojence. Namesto 40 milijonov evrov, kolikor jih je predvidevala koalicijska pogodba, bo regresu za upokojence namenjenih 19 milijonov evrov.

"Odločitev prispeva k stabilnosti vlade. Prepričan sem, da bomo s tem regresom olajšali življenje tistim upokojencem, ki živijo z najnižjimi sredstvi," je ob tem poudaril Erjavec. Razlika bo namenjena ustvarjanju gospodarske rasti, mladim, ustvarjanju novih delovnih mest: "Zato smo tudi popustili, saj vemo, da le nova delovna mesta prispevajo k dodatnim sredstvom za pokojnine."

Podrobneje jutri

Cerar je še pojasnil, da je vlada sprejela izhodišča za sklenitev socialnega sporazuma in izhodišča za pogajanje z javnim sektorjem, ki jih bodo že danes poslali sindikatom, ministrstvo za javno upravo pa bo ta izhodišča podrobneje predstavilo jutri. "Ne gre za nikakršno napoved spopada ali trenj, ravno z lastnim zgledom želimo pokazati, da težave, v katerih smo se znašli, lahko presežemo s konstruktivnim sodelovanjem," pravi Cerar in poudarja, da ne želijo odpuščanj, pač pa optimizacijo procesov, večjo učinkovitost, do česar pa želijo priti v dogovoru s sindikati. Na socialne partnerje je naslovil apel, naj na konstruktiven način prispevajo k skupnemu cilju: čimprejšnjemu izhodu iz krize.

Po besedah ministra Dejana Židana so izhodišča za sklenitev socialnega sporazuma že poslali socialnim partnerjem, združenim v okviru Ekonomsko-socialnega sveta, pogajanja bo vodila ministrica za delo Anja Kopač Mrak. Židan je opozoril, da z ukrepi ne bodo posegli v socialne pravice.

Vlada je poleg tega znova zagnala boj proti sivi ekonomiji, ministrstvom so namreč naložili dodatne naloge na tem področju.

Komentarjev 16
  • Senior 16:14 23.oktober 2014.

    BOLJŠE SMO ŽIVELI V SKUPNI DRŽAVI JUGOSLAVIJI!!

  • dragec 12:41 23.oktober 2014.

    Errrrrrjavec je pizda in balansero

  • Izudin 20:29 22.oktober 2014.

    Upokojenci z nižjimi pokojninami od 622 eurov bodo še vedno dobili regres in teh je 2/3. Tisti, ki imajo višje pokojnine, pa tako večinoma vsak mesec dobijo več, kot bodo dobili upokojenci z nižjimi skupaj z regresom, tako da se ...prikaži več mi zdi relativno pošteno. Samo varčevati bi morali tudi in predvsem pri sebi in vseh državnih funkcionarjih. Poleg tega bi morali zasežti premoženje vsem, ki ne morejo dokazat izvora, torej so ga pridobili nezakonito. Potem bi morali narediti revizijo pri izgradnji bloka 6, tam je poniknilo več sto milijonov in še so rezerve, ampak spet bi varčevali pri najšibkejšim. Zato na naslednjih volitvah volim Združeno levico.