Slovenija
156 ogledov

Erjavec se čudi Hrvatom, da nič ne vedo o migrantski poti čez Istro

Karel Erjavec Saša Despot
Na Hrvaškem nimajo pojma, o čem je govoril Cerar na Malti. Medtem pa se Erjavec čudi, da bi bila hrvaška policija tako neinformirana.

Slovenski premier Miro Cerar je na petkovem neformalnem vrhu voditeljev EU na Malti marsikoga presenetil z opozorilom na tako imenovano osrednjo sredozemsko pot oziroma jadransko pot, ki prek hrvaške Istre vodi na slovensko ozemlje in ki da jo migranti koristijo pri ilegalnem prehajanju meje. Cerar je napovedal, da si bo Slovenija odločno prizadevala za zaprtje te poti.

Na Hrvaškem so Cerarjeve besede vzbudile veliko pozornosti in odzivov. Premier Andrej Plenković, ki je bil tudi na Malti, je dejal, da "ni zaznal", da bi na srečanju potekala kakšna razprava o "jadranski poti," prav tako pa da nima nobenih informacij od varnostnih služb o kakšni odprti jadranski poti, po kateri naj bi skozi Otranska vrata ladje prehajale v Jadransko morje vse do Istre, od tam pa bi migrantje prestopali slovensko-hrvaško mejo.

Na izjave hrvaškega premierja se je sinoči za TV Slovenija že odzval slovenski zunanji minister Karl Erjavec. Pojasnil je, da sicer ilegalnih prehodov meje na območju Istre resda ni veliko, vendar pa da slovenska policija pri tistih, ki se ukvarjajo z organiziranjem nedovoljenih prehodov, opažajo namere o bolj pogosti izrabi te poti. 

"Ne gre za neko masovno migracijsko pot, vendar policija opaža, da organizirani kriminal, ki se ukvarja s tihotapljenjem ljudi, išče poti tudi preko Istre. Upamo, da se iz tega ne bo razvila neka masovna migracijska pot."

Na vprašanje, zakaj hrvaški varnostni organi teh namer ne zaznavajo, je Erjavec odvrnil takole: "To težko komentiram, se pa čudim, da ne vedo nič. Treba je vedeti, da morda Hrvaška noče problematizirati tega vprašanja."

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 9
  • RM 19:18 05.februar 2017.

    Erjavec je treba ukrepat in ne samo lapat tja v tri dni!

  • Zmago 19:49 04.februar 2017.

    Točno tak. To teslo od g.Arjavca pa klesti bedarije: "se pa čudim, da ne vedo nič. Treba je vedeti, da morda Hrvaška noče problematizirati tega vprašanja."Spuščajo jih prek potem pa ........ glumijo gljivo.Rajši bi striktno nadzoroval mejo pa ...prikaži več vračal hrčkom vse, kar sumljivega pošljejo čez mejo !!! ne pa da kvasi bedastoće !

  • Ferluci 17:51 04.februar 2017.

    Oni že vedo, samo se sprenevedajo. Bojijo se negativnega vpliva na turizem.