Slovenija
22 ogledov

Türk: Primer Simčič slabo vpliva na ugled politike

Ivan Simčič in Karl Erjavec Igor Zaplatil / Delo
Karl Erjavec ne vidi razloga za ukrepanje proti poslancu Ivanu Simčiču zaradi navedb o ponaredbi srednješolskega spričevala, saj te, kot pravi, niso dokazane. Predsednik države Danilo Türk pa pravi, da primer zelo negativno vpliva na verodostojnost in legitimnost poslanca, na ugled državnega zbora in na slovensko politiko v celoti.

Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec je danes povedal, da ne vidi razloga za ukrepanje proti poslancu in članu stranke Ivanu Simčiču zaradi navedb o ponaredbi srednješolskega spričevala, saj te niso dokazane. "Stranka ne bo ukrepala, ker se ni nič zgodilo. Vse to temelji na raznih domnevah, na podlagi domnev pa ne moremo ukrepati," Erjavec odgovarja na vprašanje, ali bo stranka ukrepala proti Simčiču in ali bo zahteval poslančev odstop.

Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo univerza sprožila določene postopke, kot je najavila. "Do takrat pa poslancu verjamem," je poudaril in dodal, da ni še nihče dokazal, da je Simčičevo spričevalo ponarejeno.

Erjavec zato za zdaj ne vidi razloga za ukrepanje proti Simčiču, tudi ne po izteku šestmesečnega roka, ko kljub odstopu poslanca ne bi bile več potrebne nadomestne volitve. Pri tem je zavrnil "špekulacije, da namenoma zavlačujejo". Če pa se bo izkazalo, da je Simčič res storil kaznivo dejanje oziroma lagal o izobrazbi, in če mu bodo to izobrazbo odvzeli, pa se bodo v DeSUS po Erjavčevih besedah "o nastali situaciji seveda pogovorili".

Türk: Simčič ima zdaj priložnost, da izkaže svoj odnos do etike

Predsednik republike Danilo Türk meni, da ta primer zelo negativno vpliva na verodostojnost in legitimnost poslanca, na ugled državnega zbora in na slovensko politiko v celoti. Kot je še izpostavil, ima poslanec Simčič zdaj priložnost, da izkaže svoj odnos do etike in morale v politiki in v javnem življenju nasploh.

"Njegova stranka in državni zbor pa imata priložnost, da na konkretnem primeru pokažeta svoj odnos do vprašanja verodostojnosti in legitimnosti poslanca, to je do enega ključnih vprašanj politične etike, morale in politične kulture," še meni Türk.

Komentarjev 10
  • privat 06:54 11.marec 2012.

    simčič je neuničliv...si bo pa kupil drugo diplomo! če hoče biti ginekolog,zobozdravnik,...ni blema

  • Trsten 19:47 10.marec 2012.

    Kaj je pomebno pri delovanju osebe na svetu? Inteligenčni Q je nekoliko pomemben. Bolj je danes pomemben EQ, se pravi emocionalni sprejem. Ker tega ni, gre svet v prepad.

  • Tupamaros 18:19 09.marec 2012.

    Če hočem prav močno poudariti kako spoštujem tovariša Türka in njegova mnenja, potem kobajagi predsednika vseh Slovencev v Sloveniji, diaspori in bogami tudi šrše naslovim z Herr Türk Von Hudajama zum Barbaraschacht. Priznam, de je napisano plagijat. No nekoliko ...prikaži večoliko preurejeno po moje.