Slovenija
23 ogledov

Erjavec v Moskvo kot Salomon

Karl Erjavec EPA
Zunanji minister Erjavec odločitev, da namesto Pahorja on odpotuje na Putinovo slovesnost obletnice konca 2. svetovne vojne, vidi kot odraz suverene slovenske politike.

Minister Karl Erjavec je pojasnil, da je vabilo iz Moskve prejel predsednik države Borut Pahor. "On se je odločil, kot se je. Predlagal je, da gre zunanji minister, premier (Miro Cerar) pa se je strinjal," je dejal in dodal, da je bila sprejeta ustrezna odločitev.

Erjavec je poudaril, da slovesnosti, ki se jih bo v Moskvi udeležil, med katerimi bo tudi sprejem in polaganje vencev na grobove žrtev druge svetovne vojne, razume kot pietetno dogajanje. "Gre za konec druge svetovne vojne in menim, da je prav, da se udeležimo takšnega dogodka. Pomembno pa je, da ne bom prisoten na vojaški paradi," je ob tem poudaril Erjavec.

Evropski svet je sicer priporočal, naj se visoki predstavniki držav članic EU vojaške parade v Moskvi ne udeležijo. Erjavec pa je dejal, da je glede na dobre odnose Slovenije in Rusije, ki ju med drugim povezuje tudi Ruska kapelica, dobro, da Slovenija pošilja zunanjega ministra in ne na primer veleposlanika, kot bo to storila večina držav EU. "Da gre zunanji minister, kaže na to, da imamo suvereno zunanjo politiko," je zatrdil Erjavec.

Poleti pod Vršičem pričakuje ruskega premiera

Ob tem je Erjavec napovedal, da bo julija potekala tudi slovesnost pri Ruski kapelici na Vršiču in ob tej nepolitični priložnosti pričakujejo udeležbo ruskega premierja Dmitrija Medvedjeva.

Tudi današnji Erjavčev gost, nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier se je dotaknil zagate članic EU glede udeležbe na slovesnostih v Moskvi. Po njegovem odločitve o tem otežuje tudi spor, ki ga EU ima z Rusijo zaradi ukrajinske krize in ruske priključitve polotoka Krim.

Pri tem je nemški minister poudaril, da ne smemo poskušati nacionalistično instrumentalizirati zgodovine, istočasno pa ne smemo ignorirati tega, kar se je pred 70 leti dogajalo. "Vendarle je umrlo 70 milijonov ljudi. Nemci nosijo krivdo in odgovornost za to, da se je nacionalsocialistična ideologija širila čez meje takratne Nemčije, sprožila pa je tudi drugo svetovno vojno," je povedal Steinmeier in dodal, da je veliko žrtev padlo tudi v takratni Sovjetski zvezi, ki je tudi kot ena od zaveznikov Nemce osvobodila nacizma.

Zato se je odločil, da 7. maja odpotuje v Rusijo, kjer bo z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom vence položil na ruskem in nemškem vojaškem pokopališču, da bi tako na primeren način obeležil obletnico.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Francissco 21:42 01.maj 2015.

    Za Pahorja, ki se je ustrašil lastne sence, bi morali sprožiti odpoklic, ker ne spoštuje ustanovnih in ustavnih temeljev te države.

  • Žvižgač 21:23 01.maj 2015.

    tudi jaz upam, da ga tam ugrabijo in zadržijo v ujetništvu za nekaj let. Kolikor je ta nalagal upokojence in jim škode naredil od posameznikov ni še nikoli nihče. Poleg njega, ki je tudi glavni glas stranke so proti upokojencem ...prikaži več sistemsko delovali od osamosvojitve dalje najbolj LDS v navezi s SD, ki to počno še danes. Ta pajac pa škodi celotni državi in njenemu ugledu. Toliko krat na vseh mogočih funkcijah, povsod ga je bil sam kretenizem in nesposobnost.Kot, da hočemo svetu pokazati, da pri nas tudi hendikepirani lahko sodelujejo v vladi.

  • valerijakregar 21:07 01.maj 2015.

    zaman upam, da bi tale klovn tja odšel nepovratno.