Šport
37 ogledov

Eržen: Stopničke so realnost za Brajkoviča

jani brajkovič astana EPA
Jani Brajkovič je na ravnokar končani kolesarski dirki po Franciji zasedel odlično deveto mesto in izenačil najboljšo slovensko uvrstitev, ki je bila do zdaj v lasti Tadeja Valjavca. Po izjemnem uspehu za slovensko kolesarstvo smo se pogovarjali z enim največjih poznavalcev tega športa pri nas Milanom Erženom.

Lahko bi celo zapisali, da se v slovenskem kolesarstvu ne zgodi nič brez Milana Eržena. Novomeščan je športni direktor najboljše slovenske profesionalne ekipe Adrie Mobil, skupaj z Bogdanom Finkom skrbi za organizacijo Dirke po Sloveniji, bil je tudi selektor reprezentance. Eržen odlično pozna Janija Brajkoviča, ki je z devetim mestom na Touru končno potrdil, da je pravi kolesar za največje etapne dirke na svetu. Z Erženom smo se pogovarjali tudi o olimpijskih igrah, kjer bosta barve Slovenije ob Brajkoviču zastopala še Grega Bole in naš prvi adut za visoka mesta Borut Božič.

Odlično poznate razmere v kolesarstvu, odlično poznate Janija Brajkoviča. Ste zadovoljni z njegovim devetim mestom na Touru?
On bi to lahko dosegel že pred časom, če bi dobil priložnost. Po mojem mnenju je izgubil leto ali dve po nepotrebnem in bi lahko bil letos že kakšno mesto višje. Letos je bilo res ogromno nesreč, padcev in podobnega, ampak to je v kolesarstvu normalno. Pač ne moreš vedno imeti takšne sreče ali pa potrebuješ močno ekipo, da te zaščiti. Sicer pa menim, da je to fenomenalen rezultat, z leti pa lahko še napreduje. Računajte, da je Jani star 29 let, kolikor jih je imel Lance Armstrong, ko je dobil svoj prvi Tour, tako da je pred njim še vsaj sedem let v vrhunskem kolesarstvu.

Kam lahko Brajkovič poseže v prihodnjih letih?
Ali bo Jani zmagal Tour, ne vem. Je pa lahko bistveno višje, kot je bil zdaj.

Brajkovič je že sam dejal, da so stopničke realnejše kot pa zmaga. Delite njegovo mnenje?
Zagotovo, zagotovo. Treba je vedeti, da je Sky tako dominantna ekipa, da jih bo težko premagati. Menim, da je Janijeva realnost med tretjim in petim mestom. To je dosegljivo in tega se Jani zaveda. Mislim, da bo to kmalu tudi uresničil.

Verjetno pa lahko Sky tudi razpade, Chris Froome je na primer že namignil, da ne bo več druga violina.
Je pa treba vedeti tudi to, da ko so bili kolesarji pri Armstrongu, so delovali kot ekipa, nato pa so odšli in nihče ni več dosegal takšnih rezultatov kot pri Armstrongu. Razlika pa je v malenkostih. Kolesarstvo, kot ga vidim jaz, je sestavljeno iz 95 odstotkov tekmovalcev, ki so približno enaki, preostalih pet odstotkov pa zmaguje. In pri teh petih odstotkih gredo vložki v opremo, pripravljenost, trenerje, analize in vse ostalo v milijone. Sky pač nima omejitev in oni si to lahko privoščijo.

Wiggins Sky ekipa Tour | Avtor: EPA EPA

Lahko postrežete s podatkom, koliko denarja je Sky vložil samo v letošnji Tour?
Mislim, da okoli dva ali tri milijone evrov. Dejansko nimajo omejitev. Kar si kolesarji zaželijo, to dobijo. Tam denar ni problem.

Med dirko je bilo veliko govora tudi o slabi pomoči Brajkoviču s strani njegovih moštvenih kolegov. Pred dirko je Brajkovič dejal, da bo tokrat res pravi kapetan in bo od kolegov dobil pravo pomoč, na koncu pa sta mu bila zvesta le Borut Božič in Robert Kišerlovski, dokler ni odstopil. Kako ste to dogajanje videli vi?
Če bi Janiju uspelo v naslednjih letih zmagati ali pa dokazati, da se lahko bori za stopničke, bi tudi on imel za sabo popolno podporo ekipe. Mislim, da bo drugo leto že bistveno bolje, če bo ostal v Astani. Mora pa si tudi sam izboriti položaj, ko si v ekipo vzame enega ali pa dva svoja pomočnika. To bi si lahko priboril z leti in dobrimi rezultati.

Dotakniva se še najboljšega, Bradleyja Wigginsa, ki je na kronometrih potolkel konkurenco, dobro pa je vozil tudi v hribih.
Oni so pravzaprav kopirali taktiko Armstronga. Z zelo visokim ritmom, ker točno vedo, kje je njihov limit, in se ne spuščajo v brezglave borbe. Kar se kronometrov tiče, je bil sploh drugi izjemen. Za moje pojme, pa o teh stvareh nekaj vem, je bila to perfekcija. Vse je bilo izjemno. Poleg tega, da je Wiggins zelo dober kolesar, je bilo tudi vse ostalo izvedeno na vrhuncu.

Vas je Chris Froome presenetil s svojo vožnjo ali ste pričakovali, da bo tako močan?
Malce me je presenetil, vendar se vidi, da ne prihaja iz klasične britanske šole, iz veledroma, in je na kronometrih po tehnični plati slabši od Wigginsa. Je pa bil malenkost boljši v vožnji na klanec. Po mojih informacijah pa naj bi kar ostal v Skyu, ker Sky želi zmagati vse tri velike dirke (Giro, Tour, Vuelta, op. p.) v enem letu in bo dobil svojo priložnost na Giru ali Vuelti.

Mislite, da pri Skyu ne bodo stavili le na enega kolesarja, da bi končno dobili naslednika legendarnega Marca Pantanija, ki je leta 1998 dobil tako Giro kot Tour?
Ne, mislim, da je to malce težje. Takrat so bili v kolesarstvu drugačni časi, kakor so danes.

borut božič astana | Avtor: EPA EPA
Dotakniva se še olimpijskih iger. Že v soboto bo cestna dirka, na kateri bodo nastopili trije Slovenci. Največ možnosti ima Borut Božič, ki mu bosta Brajkovič in Grega Bole poskušala zagotoviti kar najboljše izhodišče. Imamo možnost za kakšno vidnejšo uvrstitev?
Jaz sem že dejal, da ima tisti kolesar, ki bo v zaključku na kolesu Marka Cavendisha, v rokah kolajno. Seveda če bo tisti, ki mu bo prišel najbližje, pameten in ne bo zavil izza njega, ampak ga bo le držal. To je zame edina taktika. Ali bo to Božič, ne vem. Vem le to, da bo borba težka in da se bodo poklali med sabo, kdo bo za njegovim kolesom.

Iz vaših besed sklepam, da je Mark Cavendish vaš prvi favorit?
Vse je odvisno od tega, kaj bo ekipa Skya naredila v drugih reprezentancah. Morate vedeti, da tukaj tekmujejo reprezentance, kolesarji pa so na plačilnih listah ekip. Na cestni dirki bo vozilo 15 kolesarjev Skya.

Menite, da bi to lahko vplivalo na razplet?
Prepričan sem, da bo marsikateri kolesar Skya dobil mamljivo ponudbo za pomoč, tudi če bo v drugi reprezentanci. Zanimivo bo.

Ima pa Božič možnost za vidnejšo uvrstitev?
Seveda, tako Borut kot Grega, ki je bil v zadnjem času sicer malce bolan, imata možnosti za dobro uvrstitev.

Kakšne možnosti pripisujete Brajkoviču v kronometru?
To je pa povsem odvisno od regeneracije, motiva in tudi tega, koliko ga bodo motile poškodbe. Se mi pa zdi, da je realna uvrstitev nekje med 7. in 15. mestom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.