Šport > Nogomet
111 ogledov

Neslavno slovo Olimpije, Domžale in Gorica naprej

nogomet Olimpija
1/14
Saša Despot
Od treh slovenskih klubov v 1. predkrogu drugega najmočnejšega evropskega tekmovanja so si napredovanje zagotovili nogometaši Domžal in Gorice, medtem ko je Olimpija ekspresno izpadla brez doseženega zadetka.

Nogometaši ljubljanske Olimpije so na povratni tekmi 1. predkroga za Ligo Evropa izgubili proti finski Vaasi (0:1) in končali evropsko sezono. Vaasa je pred tednom dni na Finskem zmagala z 1:0 in se bo v nadaljevanju tekmovanja pomerila z danskim Brondbyjem.

Olimpija se je s Finske vrnila s porazom, pred tednom dni je Vaasa iz edinega strela zadela, Ljubljančani pa so vse prej kot navdušili. V domačih Stožicah varovancem Igorja Bišćana ni ostalo nič drugega kot napad od prve minute.

S tem so res poskusili, a noben poskus ni bil posebej nevaren za gol finske ekipe, ki pa je svojo priložnost izkoristila. V 66. minuti je s prvim dotikom na tekmi s prostega strela zabil rezervist Sebastian Strandvall.

Domači so imeli žogo ves prvi polčas več v svoji posesti, v prvih 45 minut kar 72-odstotno, a nevarnega strela proti golu gostov niso sprožili. Alexandru Cretu, Kenan Bajrić, Goran Brkić, Nathan Oduwa in soigralci so sicer poskušali, a merili čez ali pa mimo gola.

Olimpija je v drugem polčasu nadaljevala z obleganjem finskega gola, romunski vezist Cretu je dvakrat poskusil srečo, a zadel finsko obrambo.

V 60. minuti je bilo še najbolj vroče, ko je Oduwa prodrl po desni strani, podal v kazenski prostor, Benko in Tomić pa se nista sporazumela, kdo bo streljal, priložnost je tako splavala po vodi.

V 66. minuti so navijači v Stožicah ter Olimpija doživeli velik šok. Vaasa je prišla do prostega strela, žogo si je nastavil Sebastian Strandvall, ki je v igro prišel nekaj sekund pred tem, ter zadel. Vratar Olimpije Nejc Vidmar ob strelu ni najbolje posredoval, saj je žoga letela po sredini gola.

Olimpija je v 75. minuti prišla do najbolj nevarnega strela, rezervist Blessing Eleke z roba kazenskega prostora zadel zunanji del mreže Vaase. Poskusi Olimpije do konca tekme so bili jalovi.

Goričani trepetali do konca

ND Gorica | Avtor: ND Gorica/Facebook ND Gorica/Facebook

Nogometaši Gorice so na drugi tekmi 1. predkroga Lige Evropa doma remizirali z armensko ekipo Shirak Gyumri (2:2) in se s skupnim izidom 4:2 uvrstili v nadaljevanje, kjer jih čaka grški Panionios. Na prvi tekmi so namreč Novogoričani v gosteh zmagali z 2:0.

Na povratni tekmi so na tekmi so Armenci pokazali, da bodo drago prodali svojo kožo, čeprav so po avtogolu kmalu zaostajali z 0:3 v skupnem izidu. Miha Gregorič je v 13. minuti z desne strani ostro podal v kazenski prostor, Srb Marko Prljevič pa žogo preusmeril v lastno mrežo. Armenci so 21 minut pozneje izenačili, ko je Mohamed Kaba iz Slonokoščene obale sprožil strel z roba kazenskega prostora, žoga je spremenila smer, ko se je odbila od igralca domače ekipe in presenetila Grego Sorčana.

Že deset minut po začetku drugega dela igre je Vahan Bichakhchyan z močnim strelom z roba kazenskega prostora poskrbel, da so domači gledalci še bolj zatrepetali, saj je goste potem le še zadetek ločil od napredovanja. Ob tem so v nadaljevanju Armenci zadeli tudi okvir vrat.

Prav ob koncu je bilo zelo napeto, v 88. minuti pa je bil zaradi drugega rumenega kartona izključen Robert Darbinjan. Sledil je mat v treh potezah, ki ga je v sodnikovem podaljšku s hitrim protinapadom zaključil Nigerijec v dresu domače zasedbe Bede Amarachi Osuji, ki je za piko na i preigral vratarja gostov za izenačenje. Tik pred koncem je bil izključen še Agvan Davojan za drugi rumeni karton.

Estonci preplašili ravbarje, nato sledil preobrat

NK Domžale | Avtor: NK Domžale/Facebook NK Domžale/Facebook

Nogometaši Domžal so v Tallinnu še drugič premagali Floro. Prvo tekmo so v Celju, njihov domači stadion namreč prenavljajo, dobili z 2:0, toda Flora je v 22. minuti povratne tekme vodila že z 2:0, vendar so Domžalčani do konca rezultat obrnili v svojo prid (2:3) in napredovali s skupnim izidom 5:2.

Tekma se dobro ni niti začela, že so gosti morali po žogo v svoj gol. Domačini so žogo po izbijanju poslali daleč na polovico Domžal, vratar Dejan Milić je slabo izbil, do žoge pa je prišel Zakaria Berglarishvili, ki je s prve udaril proti golu in zadel prazna vrata. Flora je še naprej napadala, v 13. minuti je Mihkel Ainsalu stresel prečko. Kar Ainsaluju ni uspelo v 13. minuti, mu je v 22. Rauno Alliku je potegnil po desni strani, s povratno žogo zaposlil Ainsaluja, ta pa je s strelom v spodnji desni kot zadel za 2:0 oziroma za skupnih 2:2.

Domžale so prvič ogrozile gol Flore v 31. minuti, ko je zaključil Lovro Bizjak, vratar Malt Toom je odbil v kot. Pet minut kasneje je streljal Jure Matjašič, njegov močan strel je Toom ubranil. Gostom se je bolj napadalna igra obrestovala, v 41. minuti so kombinirali po levi strani, Ivan Firer pa je zadel spodnji levi kot gola Tooma.

Gostujoča ekipa je prvič v drugem polčasu zapretila v 53. minuti, ko je najprej streljal Jure Balkovec, Toom je žogo odbil, za njim je zaključil Matjašič, vendar previsoko. Domžale so še naprej lovile drugi zadetek in ga dočakale v 86. minuti. Senijad Ibričić je ob svojem debiju uspešno izvedel enajstmetrovko, priigral jo je Luka Volarič, in zapečatil usodo Flore. Toda gosti so do konca zadeli še enkrat, v 88. minuti je mojstrsko zabil Balkovec.

Liga Evropa, 1. predkrog (povratne tekme):

Olimpija Ljubljana - VAASA 0:1 (0:0)  /0:1/
Strandvall 66.

Flora Tallinn - DOMŽALE 2:3 (2:1)  /0:2/
Beglarishvili 2., Ainsalu 22.; Firer 40., Ibričić 86./11m, Balkovec 89.

GORICA - Shirak Gyumri 2:2 (1:1)  /2:0/
Prljević 13./ag, Osuji 92.; Kaba 34., Bichakhchyan 56.
RK: Darbinyan (Shirak) 88., Davoyan (Shirak) 93.

/X:Y/ - izid prve tekme
ABC - napredovali v naslednji krog

Komentarjev 3
  • Klimbra Ali 19:56 11.julij 2017.

    Najboljš, da odpustijo celotno ekipo s trenerjem vred, pa letos igrajo z mladinci.......tole je čista žalost!!!!!!!!

  • kana 19:56 11.julij 2017.

    tolko glih, da jim ni uspelo.Banana klub.

  • Harrison 19:56 11.julij 2017.

    Vse kaj drugega bi bilo presenečenje. Ko je v igro vstopil še Eleke, mi je bilo jasno, da je konec s to Evropo. Verjetno je naslednji Olimpijin cilj kanta. Vendar ne ta prvo ligaška, ampak tista za bajto s smetmi.