Šport
22 ogledov

Na Touru tudi po tretji etapi "status quo"

Simon Gerrans Orica Greenedge dirka po Franciji Calvi Tour de France EPA
Avstralec Simon Gerrans je dobil tretjo etapo letošnje dirke po Franciji. Drugo mesto je na 145,5 kilometrih od Ajaccia do Calvija še drugič zapored zasedel Slovak Peter Sagan.

Čeprav so bili v tretji etapi kolesarske dirke po Franciji štirje kategorizirani vzponi, ti niso naredili selekcije v boju za vrh. Za zmago se je v kratki, 145,5 kilometra dolgi preizkušnji od Ajaccia do Calvija, udarila velika skupina, v kateri je bil najmočnejši Avstralec Simon Gerrans.

Kolesar ekipe Orica GreenEdge je v zaključku ugnal Slovaka Petra Sagana in Španca Joséja Rojasa. V skupini 89 kolesarjev sta bila tudi oba slovenska predstavnika. Jani Brajkovič (Astana) je zasedel 38., Kristijan Koren (Cannondale) pa 84. mesto.

"Niti v enem trenutku ni bilo panike"

Strokovnjaki so napovedovali, da bo v tretji etapi prišlo do pobega in da imajo v razgibani etapi ubežniki veliko možnosti, da eden izmed njih tudi okiti z etapno zmago. Do daljšega pobega je res prišlo, a ekipa Orice GreenEdga, ki je po zaslugi Belgijca Jana Bakelantsa branila rumeno majico, s pomočjo nekaterih drugih ekip − v Cannondalu je spet veliko dela opravil Koren, vendar ni dovolila, da bi se etapa končala brez sprinta večje skupine.

"Ekipa je opravila fantastično delo. Niti v enem trenutku ni bilo panike, tako da smo brez večjih težav ubranili vodstvo. Jutri bo v ekipnem kronometru težje, a nismo brez upanja," je dejal vodilni v skupnem seštevku Bakelants, ki ima sekundo prednosti pred Francozom Julienom Simonom in Gerransom. Sekundo zaostaja tudi Brajkovič, Belokranjec zaseda 64. mesto. Koren zaostaja pet minut in 39 sekund, trenutno je na 91. mestu.

Zelena majica spet v rokah Sagana

Sprint tretje etape, v katerem zaradi zahtevnosti trase niso sodelovali specialisti za to prvino, je bil zelo izenačen, odločal je šele fotofiniš. Ta je pokazal, da je Gerrans premagal Sagana, s tem pa je zmagovalec etap na vseh treh največjih dirkah, zabeležil svojo četrto letošnjo zmago in drugo na Touru.

"Etapa se je fantastično razvijala, vse se je dogajalo po mojem okusu. Tudi užival sem, saj imam preizkušnje, ki so podobne ardenskim klasikam, zelo rad. V sprintu seveda nisem bil prepričan, da bom zmagal, saj Sagana ni lahko premagati, a mi je uspelo, tako da sem ponosen," je bil na cilju vesel Gerrans. Razočaran ni bil niti Sagan, ki je spet oblekel zeleno majico. To je lani na koncu tudi odnesel domov.

Dirka po Franciji, tretja etapa (Ajaccio − Calvi/145,5 km), rezultati:

1. Simon Gerrans (Avs/Orica-GreenEdge) 3:41:24
2. Peter Sagan (Slk/Cannondale)
3. José Rojas (Špa/Movistar)
4. Michał Kwiatkowski (Pol/Omega Pharma-Quick Step)
5. Philippe Gilbert (Bel/BMC Racing Team)
6. Juan Antonio Flecha (Špa/Vacansoleil)
7. Francesco Gavazzi (Ita/Astana)
8. Maxime Bouet (Fra/AG2R La Mondiale)
9. Julien Simon (Fra/Sojasun)
10. Gorka Izagirre (Špa/Euskaltel-Euskadi)
...
38. Jani Brajkovič (Slo/Astana)
84. Kristijan Koren (Slo/Cannondale) isti čas
...

Skupni vrstni red:

1. Jan Bakelants (Bel/RadioShack Leopard) 12:21:27
2. Julien Simon (Fra/Sojasun) + 0:01
3. Simon Gerrans (Avs/Orica-GreenEdge)
4. Michał Kwiatkowski (Pol/Omega Pharma-Quick Step)
5. Edvald Boasson Hagen (Nor/Sky)
6. Daryl Impey (Jar/Orica-GreenEdge)
7. David Millar (VBr/Garmin-Sharp)
8. Sergej Lagutin (Uzb/Vacansoleil)
9. Cadel Evans (Avs/BMC Racing Team)
10. Romain Bardet (Fra/AG2R La Mondiale)   
...
64. Jani Brajkovič (Slo/Astana) isti čas
91. Kristijan Koren (Cannondale) 5:39
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.