Šport
15 ogledov

Etapa Landi, Špilak skupno že šesti

Mikel Landa EPA
Etapa pred zaključnim kronometrom Dirke po Baskiji je pripadla Mikelu Landi (Astana). Sergio Henao ostaja vodilni v skupnem seštevku, Simon Špilak (Katjuša) pa bo po današnjem 12. mestu odlično uvrstitev napadal iz skupno 6. mesta.

Etapa se je odvila na 155 kilometrih od Eibarja do Aie. V prvih 135 kilometrih so kolesarji morali prečkati pet kategoriziranih klancev, a peklenski del trase je sledil šele v zadnjih 20 kilometrih. Pričakali so jih namreč kar trije vzponi na izjemno strmo Aio. Vsekakor je bil to najtežji del dirke, saj je povprečni naklon vzpona kar 14,4, ponekod pa doseže tudi 28 odstotkov.

Prvi je v etapi napadel Tim Wellens. Počasi so se mu začeli priključevati še drugi, tako da je ubežna skupina narasla na 30 članov, v njej so bili tudi Tom-Jelte Slagter, Tony Martin, Tony Gallopin, Rohan Dennis, Julian Arredondo, Mikel Landa ter vodilni v seštevku za Kralja gor Omar Fraile. Slednji je kot prvih prečkal pet kategoriziranih klancev in si tako že zagotovil naslov najboljšega hribolazca na dirki.

Ubežniki so si privozili prednost petih minut, ki pa je nato začela kopneti, 26 kilometrov pred ciljem je padla pod dve minuti. Pri prvem vzponu na Aio se je ubežna skupina razbila. Prvi se je nanjo povzpel Rein Taaramae, kateremu so se na spustu pridružili še Tom Danielson, Gallopin, Martin, Landa ter Wellens. Toda Martin je nato namerno zaostal, saj je pričakal moštvenega kolega Michala Kwiatkowskega, ki je še vedno upal na dobro skupno uvrstitev in je teko napadel na vso moč. Skupno sta se nato poizkusila pridružiti vodilni skupini a jima tveganje ni uspelo.

Pred zadnjim vzponom je iz vodilne skupine odpadel Gallopin. Preostali štirje ubežniki pa so med seboj obračunali za etapno zmago. Najmočnejši je bil Landa, ki je slavil pred Wellensom (Lotto – Soudal) in Danielsonom (Cannondale – Garmin).

Sergio Henao | Avtor: EPA EPA
V ozadju pa se je odvil boj za čim boljšo pozicijo v skupni razvrstitvi dirke. Simon Yates (Orica Greenedge) je bil najhitrejši ter se tako prebil na tretje mesto z zaostankom sedmih sekund. Sergio Henao (Team Sky) in Joaquim Rodriguez (Katjuša) sta v cilj privozila z istim časom ter zadržala prvi dve mesti, nekoliko nepričakovano pa je zaostal prvi favorit Nairo Quintana (Movistar), ki je zdrsnil na četrto mesto z zaostankom dvanajstih sekund. 

Simon Špilak je znova kolesaril odlično ter osvojil 12. mesto, v skupnem seštevku pa se je z zaostankom 22 sekund prebil na šesto mesto. Ima enak zaostanek kot peti Michele Scarponi (Astana). 

Znova je dobro nastopil Jan Polanc (Lampre-Merida), ki je zaostal 2:18 minute in končal na 28. mestu. Skupno je 24. z zaostankom 4:41 minute. Matej Mohorič (Cannondale-Garmin) je bil 80., za Lando je zaostal deset minut in štiri sekunde. Skupno je na 98. mestu, zaostaja 52:41 minute.

Jutri bo o zmagovalcu dirke odločil 18,3 km dolg kronometer. Cilj in štart bosta na Ai, tako 
da bo kolesarje ponovno pričakal najstrmejši vzpon dirke. V zadnjih dveh leti je zmaga na 
kronometru pripadla tudi letošnjemu glavnemu favoritu Martinu. Špilak je na marčevski dirki Pariz-Nica osvojil končno drugo mesto, v kronometru, ki je bil na sporedu v zadnji etapi, je zaostal le za zmagovalcem Avstralcem Richiejem Portom iz Skya.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.