Slovenija
18 ogledov

EU bo dala manj za lačne Slovence

Slovenija 04.11.13, novinarska konferenca ministrstva za kmetijstvo in okolje, A Ministrstvo za kmetijstvo in okolje
Paketi hrane. Prosilcev vsako leto več.

Evropski ukrep pomoči v hrani za ogrožene v okviru skupne kmetijske politike, iz katerega je Slovenija na leto dobila okoli 2,5 milijona evrov, se bo prihodnje leto prenehal izvajati. "Presežne zaloge kmetijskih proizvodov so namreč na minimalni ravni," je ob izteku ukrepa dejal kmetijski minister Dejan Židan.

Z novim ukrepom, ki bo del socialne politike, pa bo po besedah Anje Kopač Mrak, ministrice za socialne zadeve, zagotovljena podobna višina sredstev, vendar bo morala 15 odstotkov prispevati država. "Predvidevamo, da bi bila Slovenija glede na Eurostatove kazalnike (stopnjo resne materialne prikrajšanosti in stopnjo tveganja revščine, op. p.) upravičena do 18 milijonov evrov. Če upoštevamo še lastno udeležbo, pa bomo na podobni ravni, kot smo bili do zdaj, približno 2,5 milijona evrov na leto," je dodala.

EU-denar že zdaj ni dovolj

"Vendar to ne zadošča," opozarja Imre Jerebic s Karitasa, ki skupaj z Rdečim križem (RK) skrbi za razdeljevanje hrane. "Približno polovico moramo še zbrati. Radi bi pa še več, ker so potrebe večje in se pojavljajo novi obrazi revščine, ljudje iz srednje generacije, ki želijo delati, vendar nimajo dela," je dodal. Danijel Starman z RK pa je opozoril tudi, da gre pri hrani, zagotovljeni prek evropskega ukrepa, le za najosnovnejša živila. "Ljudje pa vendarle ne morejo živeti samo od moke in testenin, zato poskušamo s paketi, ki jih kupujemo prek naših akcij, dopolniti to prehrano in jo narediti nekoliko pestrejšo."

V primerjavi z letom 2006 imajo pri Karitasu za polovico več prosilcev, pri RK pa se je od leta 2009 število teh povečalo za 44 tisoč.

Komentarjev 4
  • privat 07:35 22.november 2013.

    eu nam pošilja staro zavrženo hrano ,mi pa plačujemo z frišnimi kovanci...ssče bi bila eu neka pravica ,verjetno nam nebi pustila imeti tako mafijsko politiko ali da rečem odkriti suženski mehanizem...ki ga imenujejo neka demokracija. Mi pa raztrgani ,goli ,bosi in lačni..

  • ocean 08:04 05.november 2013.

    Novinarji, ki se javno hvalite o vašem poštenem in sočutnem profesionalnem pisanju ste ponovno na delu... EU bo dala manj za lačne Slovence... Da vas ni sram za tak naslov. Eu nam nič ne daje. Od nas pobran denar porazdeljuje, ...prikaži več ko si pobere velik del za svoje delovanje pri katerem je zelo veliko prepožrešnih prisklednikov. Nekaj od tega našega denarja potem pošiljajo EU birokrati nazaj kot ubogame in za tako njihovo delo naj bi se jim še priklanjali. Tudi mnogim novinarjem, ki sodelujete pri tem zavajanju ljudi, bo po zakonu Karme, prišlo ustrezno povračilo. In Karma nam sledi kot senca, ne glede kam smo namenjeni. Mnogi med vami novinarji boste ostali brez zaposlitve. Razpadale vam bodo družinske povezave in občutili boste slej koprej bedo o kateri sedaj pišete iz toplega stanovanja, pisarne ter iz potovanj po svetu. Čakamo vas...

  • Branko Brzin 23:35 04.november 2013.

    Velike je sram dati malo, veliko pa nočejo dati