Avto
172 ogledov

EU mlade Hrvate vrnila za volan "strojev"

BMW Željka Keruma Tino Juric/PIXSELL
Hrvati so spremenili zakonodajo, ki po novem mladim voznikom spet omogoča vožnjo z vozili s pogonskimi motorji zmogljivejšimi od 80 kilovatov moči.

Hrvaška zakonodaja je do zdaj določala, da lahko vozniki, mlajši od 24 let, vozijo le avtomobile z močjo pod 80 kilovati (109 konjskih moči), pa še to mejo je leta 2011 pomaknilo navzgor ustavno sodišče.

To pomeni, da je bila v prekršku večina mladih, ki je denimo vozila sodobne dizle s prostornino več kot 1,5 litra, v nemilosti pa so bili tudi lastniki majhnih turbobencinarjev. Prav tako je bila mladim praktično onemogočena vožnja avtomobilov srednjega in višjega razreda. S kršitvijo zakona so tvegali kazen 133 evrov (tisoč kun).

Zdaj si lahko oddahnejo, v to pa jih je prisilila Evropska Unija, ki je zahtevala uskladitev hrvaških zakonov z Brusljem. Pričakuje se, da bodo začele spremembe zakona veljati junija.

Za mlade voznike na Hrvaškem velja tudi določilo, da je zunaj naselij največja dovoljena hitrost manjša za 10 km/h, torej 80 km/h na navadnih cestah in 120 km/h na avtocestah. Hkrati morajo biti povsem trezni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • vzev 09:43 22.maj 2015.

    Sam na kakšen način se pa lahko kaznuje mlade voznike, ki vozijo zunaj naselja namesto 80km/h 90km/h. Kako bo policaj vedel, da je za volanom mlad voznik ali ne?

  • Žurnalček 16:25 21.maj 2015.

    RH je Korenice do prvega resnega kraja proti morju 140km puščobe . A ti bi pa tam kjer ni nič in ničesar kontroliral mlade prekrškarje. Ni RH ko SLO , da se voziš od table kraja do konca tega naselja ...prikaži veča , 3m naprej je pa že tabla naslednje vasi. !!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:18 21.maj 2015.

    Men se pa ne zdi čist nč narobe z to ureditvijo, konec koncev te tud avto pod 80 kilovati čist lepo pripelje od točke A do točke B. Mladi so pa tko al tko najbl podvrženi temu da bi divjal ...prikaži več in preizkušal svoje meje. Pa mnogokrat slišm ko marsikdo v "močnejšem" avtu sploh nima občutka kdaj doseže in preseže omejitev, ker enostavno avto tko hitr pa enakomerno stegne.