Svet
87 ogledov

EU naj bi vrnila 400 tisoč beguncev

Migranti EPA
Evropska unija naj bi imela skrivni načrt po katerem bo skušala čim več ilegalnih migrantov čim prej vrniti v države iz katerih prihajajo. V prihodnjih tednih naj bi tako vrnili 400 tisoč

Evropska unija naj bi imela tajni načrt s katerim bi močno okrepila politiko vračanja migrantov, ki niso upravičeni do mednarodne zaščite, v matične države, poroča britanski The Times.

Če migrantov ne bodo hoteli nazaj, sledijo sankcije

Migrante naj bi vračali predvsem v države, kot so Malta, Nigerija, Somalija, Etiopija in Eritreja.  Če bi države sprejem migrantov zavrnile, bi EU ukinila pomoč, razveljavila trgovinske sporazume in spremenila vizno politiko. Tajni načrt naj bi predvideval vrnitev 400 tisoč ljudi, ki so v EU vstopili v prvi polovici letošnjega leta, EU pa naj bi za njihovo vrnitev namenila 800 milijonov evrov. Kaj bo z begunci, ki bežijo pred vojno iz Sirije in Afganistana, v načrtu ni pojasnjeno.
 

Vračanje le iz držav schgenskega območja

“EU oziroma njene članice si morajo čim bolj prizadevati za vrnitev migrantov, ki niso upravičeni do mednarodne zaščite. Večje število vrnjenih migrantov bo odvrnilo prihod novih," po navedbah The Timesa piše v dokumentu. Načrt vračanja migrantov naj bi se nanašal na države schengenskega omočja, države, ki niso članice (Velika Britanija in Hrvaška) pa bi vzpodbudil k aktivnejšemu registriranju in deportiranju ilegalnih migrantov.  

O načrtu jutri notranji ministri?

O politiki vračanja nezakonitih migrantov in izboljšanju nadzora zunanje meje bodo jutri v  Luksemburgu razpravljali notranji ministri držav članic. Neuradno se omenja tudi možnost namestitve Frontexovih sil za hitro posredovanje na zunanji meji.

Frontexove sile za hitro posredovanje je mogoče uporabiti le na zahtevo članice, ki je izključno pristojna za zaščito svoje zunanje meje. Doslej so to storili enkrat, leta 2010 na zahtevo Grčije za okrepitev nadzora na meji s Turčijo.

 

dezurni@zurnal24.si