Svet
98 ogledov

EU z ostrimi pravili nad WhatsApp in Skype

WhatsApp Profimedias
Evropska komisija naj bi predvidoma jeseni objavila predlog zakonodaje, po katerem bi aplikacije, kot so WhatsApp in Skype morale glede varnosti in zasebnosti upoštevati enaka pravila, kot veljajo za ponudnike SMS, mobilnih in stacionarnih klicev.

Evropska komisija bo po poročanju britanskih medijev septembra objavila nov predlog zakonodaje, po katerem bi zagotovili, da spletne aplikacije za pošiljanje besedilnih in glasovnih sporočil upoštevajo enaka pravila glede varnosti in zasebnosti, kot veljajo za SMS ter mobilno in stacionarno telefoniranje.

Nemški poslanec Zelenih (MEP) Jan Philipp Albrecht je kot zagovornik kampanje o zasebnosti podatkov za The Guardian povedal: "Očitno je, da je potrebna prilagoditev na današnje stanje. Družbe, ki želijo stopiti na mesto telekomunikacijskih ponudnikov, morajo biti obravnavane na enak način."

Do konca leta še ne bo v veljavi

Osnutek predvideva, da bodo spletne aplikacije, kot so Facebookov WhatsApp ali Microsoftov Skype morale ravnati v skladu z novimi "predpisi o varnosti in zasebnosti". Strateški dokument naj bi objavili septembra, a ker bo moral skozi zakonodajni stroj EU, končno pravno besedilo ne bo sprejeto vsaj še do konca leta. 

Charlotte Holloway iz TechUK, ki združuje 900 internetnih podjetij, vključno s Facebookom in Microsoftom, je pozvala komisijo, naj dobro premisli glede negativnih učinkov, ki jo prinaša takšna regulacija. 

Novi predpisi bi po njegovi oceni namreč lahko imeli neželene učinke, ki presegajo storitev pošiljanja tekstovnih in glasovnih sporočil preko inteneta, na nova razvijajoča področja, kot so "internet stvari" ali v tehnologija "pametnih mest". "Uradniki morajo biti pozorni na nepredvidene posledice takšnih predlogov, ki bi lahko ogrozili prihodnji potenical Evrope," je poudarila.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9