Slovenija
16 ogledov

Avstrijce svarijo, naše navijače še ne

euro 2016 uefa EPA
Med slovenskimi ljubitelji nogometa zanimanje za ogled tekem na evropskem nogometnem prvenstvu je, kljub temu da Slovenija na prvenstvu ne igra. Letošnje prvenstvo bodo zaznamovale tudi poostrene varnostne razmere.

Nogometni navdušenci že težko čakajo 10. junij, ko bosta v Parizu na nogometno zelenico stopili reprezentanci Francije in Romunije ter otvorili evropsko nogometno prvenstvo. Slovenska izbrana vrsta na letošnjem prvenstvu ne igra, kljub temu zanimanje za tekme med slovenskimi navijači je, pravijo v agenciji Adventours. "Verjetno bi bilo povpraševanje večje, če bi Slovenci igrali," dodajajo. "Veliko paketov je bilo prodanih kot razna darila, tako osebna kot poslovna." 

Cene za ogled posameznih tekem se pri slovenskih agencijah gibljejo od 475 evrov naprej. Za otvoritveno tekmo je treba odšteti najmanj 895 evrov, medtem ko je za finale številka višja, in sicer najmanj 2.300 evrov. Omenjene cene vključujejo 2 nočitvi z zajtrkom v dvoposteljni sobi v hotelu v središču mesta, vstopnico kategorije 4 (za golom) in organizacijo. 

Ocene o številu slovenskih navijačev ni

Podatka o tem, koliko slovenskih navijačev si bo tekme ogledalo, ni. "Prodajo vstopnic za Euro 2016 vrši izključno UEFA, ker pa slovenske reprezentance ni na prvenstvu, Slovenija ni upravičena do kakšne posebne kvote kart. Zaradi tega nimamo niti približnega podatka o tem, koliko Slovencev bi se morebiti lahko odpravilo v Francijo. Vstopnice so bile namreč dosegljive preko spletne prodaje na Uefini spletni strani," pojasnjujejo na Nogometni zvezi Slovenije. 
Tudi na Uefi odgovarjajo, da podatek o tem, koliko navijačev iz Slovenije lahko pričakujejo v Franciji, ni na voljo. 

Nevarnost napadov utegne biti večja

Varnostna situacija v Evropi je drugačna kot ob zadnjem prvenstvu, ki se je odvijalo na francoskih tleh. Verjetnost, da bi skrajneži izvedli teroristične napade v času nogometnega prvenstva, je občutno višja. Prav zato je v tem času pričakovati strožje varnostne ukrepe tako na stadionih, njihovi okolici kot v mestih, ki gostijo prvenstvo. 

V začetku meseca je avstrijsko zunanje ministrstvo svoje državljane, ki nameravajo oditi na prvenstvo, posvarilo, naj računajo na povečano stopnjo nevarnosti. Za navijače bodo pred začetkom prvenstva uredili posebno spletno mesto, kjer bodo lahko pustili svoje kontaktne podatke. 

Slovensko zunanje ministrstvo njihovemu zgledu zaenkrat še ni sledilo. "Ko bodo slovenski organizatorji udeležbe na prvenstvu Euro 2016 z našim ministrstvom stopili v kontakt, jim bomo lahko posredovali več podatkov oziroma oblikovali konkretnejše informacije tudi za tiste, ki potovanja organizirajo oziroma navijaške skupine, ki se odločajo za udeležbo na prvenstvu," pojasnjujejo na ministrstvu in ob tem dodajajo: "Avstrijska reprezentanca se je kvalificirala na Euro 2016, zato je verjetno njihova intenzivnost priprav v primerjavi s slovenskimi večja."

Tako na ministrstvu kot na NZS vsem navijačem, ki bi se utegnili odpraviti v Francijio, svetujejo, da spremljajo obvestila in priporočila na strani ministrstva. 

O potovanjih lahko obveščate že sedaj

Ministrstvo za zunanje zadeve ima za vsako državo oblikovan varnostni nasvet, ki je uporaben tako za posamezna potovanja kot za skupine, ki tja potujejo z določenim namenom. "Na spletni strani je tudi obvestilo, ki vzpodbuja potnike, da vnaprej najavijo svoje potovanje v drugo državo. To možnost zaradi povečanega zanimanja za varnost potovanj izkoristi vse več oseb, še vedno pa je to izrazito manjši delež med vsemi potniki," pravijo. Povezavo do obrazcev za prostovoljno obveščanje o potovanju v tujino najdete na tej povezavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.