Avto
16 ogledov

Letos to ni dovolj za vseh pet zvezdic

Euro NCAP
1/12
Euro NCAP
Zadnjih rezultati varnosti novih avtomobilov organizacije Euro NCAP bodo veseli pri Renaultu in Suzukiju, malce manj pa pri Fiatu in Mazdi.

Organizacija je razčetverila štiri najnovejše modele na trgu, kot je že običajno za vse teste letošnjega leta, pa igra aktivna varnost zelo pomembno vlogo pri končnem podeljevanju zvezdic. 

Če bi mazdo2 ali fiata 500X razbijali še v lanskem letu, bi brez posebnih težav prejela vseh pet zvezdic. Oba sta namreč izkazala zelo dobro pasivno varnost za odrasle potnike tudi otroke, tudi pri pešcih je bila denimo mazda2 ena najboljših doslej sploh.

Kje se je torej zalomilo, da noben od modelov ni prejel tudi pete zvezdice? Pomanjkanje nekaterih danes praktično nujnih aktivnih varnostnih pomagal, v prvi vrsti ker so Japonci in Italijani očitno premalo pozornosti namenili sistemu za opozorilo in samodejno zaviranje v primeru sile ter širši dostopnosti v obeh modelih. Tako pa je doseženo število točk pomenilo premalo za najboljšo oceno. 

Nasprotno so se zelo potrudili pri suzuki vitari in renault espaceu, ki skupaj s fiatom spadata med križance. Tako vitara kot espace sta se izkazala kot varnostno zelo uravnotežena avtomobila s polno malho najsodobnejših pomagal, zato tudi ocena petih zvezdic.

Več o rezultatih na uradni spletni strani.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.