Avto
1900 ogledov

Euro NCAP odkril zvezdo med manjšimi avti

Seat ibiza Euro NCAP
Zadnji krog testiranj Euro NCAP organizacije je postregel s petimi peticami, najboljšim poslovnim avtom za zaščito pešcev, izenačitvijo najboljšega dosežka pri zaščiti odraslih in novo zvezdo v razredu manjših avtomobilov.

Euro NCAP je objavil rezultate testov šestih povsem novih avtomobilov in enega posodobljenega.

Volkswagen arteon, najbolj prestižni Volkswagen ta hip, izstopa po najboljšem dosežku v svoji kategoriji avtomobilov glede zaščite pešcev, tudi sicer je varnostno zelo napreden, med drugim je eden od pionirjev tehnologije aktivnega prilagajanja hitrosti veljavnim omejitvam. 

Alfa romeo stelvio je še nadgradil zelo dobre rezultate modela giulia, saj je pri zaščiti odraslih potnikov italijanski suv med trkom dosegel zavidanja vreden rezultat 97 odstotkov. To je isto, kot doslej absolutni rekorder volvo XC90!

Seat ibiza si je prislužila posebno pohvalo, saj gre za velikoserijski model v razredu manjših avtov, kjer pet zvezdic doslej niti približni ni bilo samoumevnih. Ibiza pa po drugi strani dokazuje, da izgovori na "cenovno občutljivost" strank takšnih avtov ne pijejo vode, saj je že standardno opremljena s sistemom samodejnega zaviranja in še številnimi drugimi varnostnimi sistemi. 

Pet zvezdic sta si prislužila tudi nova opel insignia in hyundai i30.

Nekoliko je razočaral novi honda civic z zgolj štirimi zvezdicami. Popolno bero ji je onemogočila slabša zaščita za otroke od pričakovanj. Na drugih področjih je civic varnostno zelo napreden avto.

Pri Euro NCAP so opravili tudi test prenovljenega forda mustanga, potem ko so ga pred nekaj meseci "raztrgali" zaradi pomanjkljive varnostne zasnove. Takrat je prejel le dve zvezdici, Ford pa je vmes model vanornostno okrepil in mu dodal nekatere asistenčne sisteme, kot je samodejno zaviranje v sili skupaj s prepoznavo pešcev.

Mustang aktualnega modelnega leta po novem dosega tri zvezdice, kar po komentarju Euro NCAP še vedno ni kakšen posebej dober rezultat, a vsaj dokazuje pripravljenost Forda, da resno jemlje kritiko in stremi k boljši zaščiti svojih strank.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.