Šport
12 ogledov

EuroBasket odprt: "Slovenija ima košarkarsko srce"

Bratušek EuroBasket EP v košarki otvoritev Kongresni trg
1/15
Žurnal24 main
Na Kongresnem trgu v Ljubljani je generalni sekretar Fibe Europe Kamil Novák pred očmi navijačev in slovenskega političnega vrha uradno odprl letošnji EuroBasket.

V središču Ljubljane, kjer bo vse do konca EuroBasketa navijaški utrip najmočnejši, so ob bogatem glasbeno-plesnem programu na oder prinesli zastave vseh 24 udeleženk, ki bodo nastopale v Ljubljani, Celju, Kopru in na Jesenicah. 

Kot prvi je spregovoril župan Celja Bojan Šrot, ki so mu sledili jeseniška podžupanja Vera Pintar, koprski podžupan Danijel Cep in ljubljanski župan Zoran Janković. Vsi so zatrdili, da so kot gostitelji pripravljeni na veliki dogodek, in navijače povabili, da si tekme ogledajo v njihovih dvoranah.

Janković: Tukaj tudi po finalni tekmi Slovenije

"Končno je v Ljubljani in Sloveniji evropsko prvenstvo v košarki. Vsem skupaj želim, da bi se v še večjem številu zbrali tukaj 22. septembra, po finalni tekmi, v kateri bo igrala Slovenija. Srečno, fantje, do končnih zmag!" je pogumno napovedal Janković.

Premierka Alenka Bratušek je za uvod pohvalila organizatorje, ki so po njenem prepričanju vse od sprejema kandidature prehodili dolgo pot. 

"Nismo le individualisti"

"V športu dosegamo presežke. Prismučamo do tam, do koder ni še nihče. Priplezamo tja, kamor ni še nihče. Preplavamo razdaljo, ki je ni še nihče. Prekolesarimo razdalje, ki jih drugi ne," je nadaljevala Bratuškova.

"Ne premagujemo elementarnih naravnih zakonitosti in mej, temveč jih odkrivamo. A nismo le individualisti. Uspešni so tudi naši ekipni športniki. Število osvojenih kolajn na največjih tekmovanjih je zavidljivo, glede na to, da nas je le dva milijona. Spadamo v najožji svetovni vrh. Prepričana sem, da nam bo uspelo tudi tokrat."

Selektor nepogrešljivi člen

Slovenska premierka je poudarila, da je enako pomemben kot rezultat na koncu vsake tekme tudi športni stisk rok, košarko pa da krasi "kombinacija danega talenta", "nepredvidljive strategije in strateške nepredvidljivosti".

gledalci navijači EuroBasket otvoritvena slovesnost otvoritev Kongresni trg evro | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Pomemben je ekipni duh, ki pa ga prinese šele šesti, nepogrešljivi član. Dober in motivirajoč selektor, ki je nenehno prisoten na igrišču in pomembno vlogo odigra s pravimi besedami in pravim nasvetom," je nadaljevala.

"Dejmo, fantje!" 

"Ponosni smo na fante slovenske reprezentance, vendar pa sta naši zaveza in dolžnost, da so tudi oni ponosni na lastno državo. Le tako lahko oblečejo slovenski dres in barve naše zastave branijo s častjo. Slovenci smo prizadevni v stvareh, ki jih radi počnemo, smo dejavni in delavni, imamo željo po uveljavitvi. Naj se ob koncu še enkrat zahvalim tako organizatorjem kot vsem drugim, ki ste sodelovali pri tem, da danes zvečer odpiramo EuroBasket 2013, največji športni dogodek v zgodovini samostojne Slovenije," je še povedala Bratuškova.

"Dobro košarkarsko ekipo radi primerjamo z dlanjo, ki postane pest, sinonim moči, šele ko se v eno združi vseh pet prstov. Tudi mi bomo naslednje dni stiskali naše pesti za slovenske fante, z njimi upali, dihali in živeli. Vsem skupaj želim dobro in športno navijanje, obiskovalcem iz tujine pa, da bi se prijetno počutili v naši Sloveniji in se vrnili domov s Slovenijo v svojih srch. Naj zmaga najboljši, jaz pa seveda navijam za Slovenijo. Dejmo, fantje!" 

Sekretar Fibe: Slovenija država s košarkarskim srcem

Prvenstvo je z govorom nekaj sekund pred 21.41 odprl generalni sekretar Fibe Europe Kamil Novák, ki je Slovenijo označil za "državo s košarkarskim srcem" in izrazil prepričanje, da bo 38. prvenstvo po vrsti eno od najbolj nepozabnih v zgodovini stare celine.

"Pričakovanje pred tem dogodkom se v Sloveniji nabira že od decembra 2012, ko je država s košarkarskim srcem prvič izvedela, da bo gostila prvenstvo," je povedal Novák.

"Evropsko prvenstvo se je začelo!"

"Za državo, ki živi in diha za košarko, je bilo čakanje na prvi domači EuroBasket zares dolgo. Pri ogrevanju za ta dogodek je organizacijski komite pripravil tekmo pod zemljo in še na slovenskem morju, kar samo kaže na to, koliko truda, časa in energije je bilo vloženih v ta dogodek. Prepričan sem, da bo to prvenstvo eno od najbolj nepozabnih do zdaj," je še pristavil.

"Gostitev takšnega dogodka v majhni državi, kakršna je Slovenija, ima svoje prednosti. Navijači lahko potujejo med mesti in si v manj kot enem dnevu ogledajo več kot eno tekmo na dveh različnih prizoriščih. Zaradi osrednje lege Slovenije sem tudi prepričan, da bodo dvorane polne na vseh tekmah. Razdalja, ki jo morajo prepotovati navijači, je majhna. Naj bodo tekme odigrane v poštenem in tekmovalnem duhu, kar košarko dela za enega od najbolj priljubljenih športov po svetu. Vsi vemo, da lahko zmaga le eden, vsem udeležencem pa želim vso srečo. Zdaj, dame in gospodje, bi brez nadaljnjega odlašanja uradno oznanil, da se je evropsko prvenstvo v košarki začelo!"

Jutri gre zares

Zares se bo EuroBasket začel v sredo. Prve štiri tekme se bodo začele ob 14.30 na Jesenicah, v ljubljanski dvorani Tivoli, v Kopru in Celju. Medtem ko so se košarkarji na uvodne dvoboje pripravljali še na zadnjih treningih, pa je v Sloveniji že močno čutiti tudi zunanji utrip prvenstva.

Zares se bo za tudi za Slovenijo in njeno košarkarsko ekipo začelo čez slabih 24 ur. V sredo ob 21. uri bodo izbranci Božidarja Maljkovića stopili na parket celjske dvorane in začeli tekmo proti Češki. Za Slovenijo je 46 dni priprav, približno 50 treningov in 12 tekem, na katerih so osvojili deset zmag in dva poraza. Prvič v zadnjih reprezentančnih akcijah so pripravile minile brez poškodb, tako da bo Slovenija prvenstvo pričakala v polni postavi.

Komentarjev 2
  • alfredo 08:58 04.september 2013.

    Podžupanja Jesenic in podžupan Kopra rule the game!;)

  • heavyd 20:53 03.september 2013.

    sam zokija odstrante, pa bo še znosno.