Avto
115 ogledov

Kje bomo polnili 400 električnih avtomobilov?

Elektri%C4%8Dna polnilnica Žurnal24 main
Do konca leta bo v Sloveniji vsaj 26 novih hitrih polnilnic za električna vozila. Letos se namreč pričakuje preboj električnih vozil tudi v Sloveniji, kjer je trg v lasnkem letu povsem zamrl. Proizvajalci vozil pričakujejo, da bi letos pri nas prodali 400 električnih vozil.

Partnerji evropskega projekta Central European Green Corridors (CEGC) bodo do konca leta vzpostavili 115 hitrih polnilnih postaj za električna vozila v Avstriji, na Slovaškem in v Sloveniji, s povezavami do Münchna in Zagreba. Od tega jih bo 26 nameščenih v Sloveniji.

Polnilne postaje bodo vsebovale večstandardne tehnologije, ki bodo zagotavljale združljivost z večino električnih vozil na trgu, so sporočili iz slovenskega operaterja distribucijskega omrežja SODO, ki je eden od partnerjev v projektu.

Nemoteno in udobno potovanje onstran meja

Vse polnilne postaje skupaj bodo predstavljale eno povezljivo omrežje, kar pomeni, da bo voznikom električnih vozil omogočeno nemoteno in udobno potovanje onstran meja. "Projekt CEGC je pomemben korak h koordinaciji in sinhronizaciji različnih evropskih projektov," poudarjajo v družbi.

V projektu sodeluje 14 partnerjev, med drugim proizvajalci avtomobilov BMW, Nissan, Renault in Volkswagen, avstrijski energetski koncern OMV kot partner lokacij, slovaški dobavitelj električne energije ZSE ter slovenska vlada in družba SODO.

Projekt CEGC je bil ustanovljen na osnovi razpisa TEN-T v letu 2013. Izveden bo s pomočjo finančnih sredstev Evropske unije na področju vseevropskega transportnega omrežja.

Komentarjev 1
  • murderone 17:37 26.februar 2015.

    Ne ne ne poslušajte ne, kje jih bomo polnili ampak kje jih bomo dobili!!!!!!!