Svet
11 ogledov

Načrtovali naj bi dva samomorilska napada

Protiteroristična akcija v Münchnu EPA
V Műnchnu je po nočnih grožnjah in evakuaciji dveh železniških postaj sedaj mirno. Stopnjo varnosti so znižali na stanje, kot je bilo pred tem. Nemški Bild poroča, da sta bila načrtovana dva napada, v katerem naj bi bila udeležena dva samomorilca in štirje pomagači.

Policija v nemškem Münchnu še naprej išče od pet do sedem potencialnih teroristov, ki naj bi se nameravali na prehodu v novo leto na več lokacijah v mestu razstreliti. S strani ameriških in francoskih varnostno-obveščevalne službe so nemške oblasti prejele imena sedmih Iračanov in Sircev, ki živijo v Műnchnu in so načrtovali napad na silvestrski večer. Domnevajo, da so povezani z Islamsko državo.

Protiteroristična akcija v Münchnu | Avtor: EPA EPA

Francoske obveščevalne službe so po informacijah nemškega Bilda posvarile nemške oblasti pred dvema samomorilskima napadalcema in petimi pomagači. Teroristi naj bi tako načrtovali dvojni napad s taktiko Islamske države: napad - premor - nov napad.

Taktika dvojnega napada

Po informacijah nemškega časnika naj bi po tem načrtu najprej izvedli en bombni napad, drugega pa, ko bi bile reševalne ekipe že na kraju. Napada bi se lahko zgodila na postaji Pasinger ali na glavni münchenski železniški postaji. Takšno taktiko dvojnega napada je Islamska država večkrat uporabila v Iraku, na točkah, kjer se zbira veliko ljudi, kot so tržnice ali mošeje. Pogosto je bilo v drugem napadu še več žrtev kot pri prvem.

Protiteroristična akcija v Münchnu | Avtor: EPA EPA

Nemške oblasti so sicer po nočni evakuaciji dveh železniških postaj v mestu čez dan zmanjšale stopnjo nevarnosti. "Razmere so se nekoliko umirile," je povedal bavarski notranji minister Joachim Herrmann. Műnchenska glavna železniška postaja in postaja Pasing sta od jutra naprej spet odprti.

Brez aretacij

Prvi mož műnchenske policije Hubertus Andrä je na dopoldanski novinarski konferenci povedal, da polija še nikogar ni aretirala in ni povsem gotova, ali ti ljudje dejansko obstajajo. O načrtih so nemško policijo sicer v četrtek zvečer obvestili "prijateljski" obveščevalci - neuradno naj bi šlo za Francoze ali Američane. Dodatno so vpoklicali še okoli sto policistov, potem ko jih je bilo ponoči 550.

Protiteroristična akcija v Münchnu | Avtor: EPA EPA

Namigi so bili zelo konkretni

O tem, da je bila odločitev za alarm morda napaka, glede na to, da zaenkrat niso našli nobenih konkretnih dokazov o načrtovanih napadih, Andrä ni hotel govoriti. Kot je poudaril, so bili namigi tako zelo konkretni, da so preprosto morali ukrepati.

"Obstaja nevarnost napadov v mestu München. Prosimo, da se izogibate množic, glavne železniške postaje in železniške postaje Pasing," je ponoči preko Twitterja sporočila policija. Bavarski radio Bayerischer Rundfunk je poročal, da so vhod in izhod centralne postaje varovale specialne policijske enote.

Protiteroristična akcija v Münchnu | Avtor: EPA EPA

Po njihovih informacijah naj bi več skupin poskušalo napasti različne dele mesta. "Imamo konkretne dokaze, ki jih ne moremo pomesti pod preprogo," je ponoči povedal tiskovni predstavnik bavarske policije.

Tiskovna predstavnica műnchenske policije Elizabeth Matzinger je za medije povedala, da so jih Francozi opozorili, da skrajneži načrtujejo samomorilski napad v bavarski prestolnici okoli polnoči na novo leto.

Policija v Műnchnu je sporočila, da ji pri zagotavljanju varnosti pomaga tudi vojska.

 dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • mph 18:44 01.januar 2016.

    Ni mi jasno, kdaj bo normalnim ljudem jasno, da se proti monstrumom ne da boriti s civiliziranimi metodami. Ko je enkrat 100%, da je nekdo terorist ali sodelavec, ukinit človekove pravice, izgine v podzemlje, uporabit vse metode za prit do ...prikaži več čimveč uporabnih podatkov, ostanke po zaslišanju pa predelat v kompost.

  • ojla 10:47 01.januar 2016.

    To mi niti malo ni všeč,če se spomnim ,kakšne dobrodošlice so bili deležni v Munhenu na tem kolodvoru.Je mogoče naključje, da se je tako hitro po vdoru teh "multi kulti" začelo že tako hitro sranje. Jaz vidim v tem povezavo, ...prikaži več saj je bila to prilika, da se potuhnejo med nas in nadeljujejo pač to kar najbolje znajo in še zbudijo špeče celice v Evropi.

  • AnzeSmolej 09:02 01.januar 2016.

    en je mal preveč Homeland gledal...