Avto
2118 ogledov

Kopija se je zaletela v original

Evoque (levo) in landwind
1/3
Facebook
No, to je pa bila nerodna nesreča. V land roverja evoqua se je zaletela njegova kitajska cenena kopija X7 enake barve.

Naključje je hotelo, da sta se pred dnevi v mestu Chongqing na Kitajskem zaletela range rover evoque in landwind X7. Pri slednjem gre za model, ki je leta 2014 ob premieri povzročil veliko zgražanja v avtomobilistični javnosti, in opozoril zahodne proizvajalce na nespoštovanje avtorskih zaščit na Kitajskem. Kitajci so namreč brezvestno vestno skopirali videz zunanjosti in notranjosti evoqua ter ga ponudili na tamkajšnjem trgu pod drugačnim imenom. Jaguar-Land Rover je jasno besnel, a ga je Landwind celo prehitel in "svojo" obliko patentno zaščitil za kitajski trg še preden je to uspelo britanski znamki. 

Kitajsko sodišče je v dolgotrajnem pravdnem postopku letošnjega junija salomonsko razveljavilo patentne pravice tako enih kot drugih, kar pa po drugi strani pomeni, da lahko landwind X7, ki ga prodajajo za komaj četrtino cene evoqua, živi dalje.

In še nazaj k nesreči skoraj identičnih vozil: kriv je bil voznik kitajske kopije, potniki pa niso bili poškodovani, poroča Carscoop.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.