Svet
22 ogledov

Evrooptimizem v Srbiji usiha

EU EPA
Zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da bi za vstop v Evropsko unijo glasovalo 47 odstotkov volivnih upravičencev v Srbiji, 29 odstotkov bi jih glasovalo proti. Še dve leti nazaj bi se za vstop v unijo opredelilo 56 odstotkov volivcev v Srbiji.

Glede na zadnje raziskave javnega mnenja, ki jih je izdelal Urad za evropske integracije srbske vlade, na plebiscitu o članstvu v Evropski uniji 15 odstotkov volivcev sploh ne bi sodelovalo, devet odstotkov pa ne ve, kako bi jih odgovorilo na vprašanje glede vstopa Srbije v Evropsko unijo.

Izmed vseh, ki so sodelovali v raziskavi, jih 64 odstotkov sicer meni, da bi bilo potrebne reforme, potrebne za vstop Srbije v unijo, izvesti ne glede na to, ali bi se Srbija odločila za vstop ali ne, in sicer zaradi dobrobiti srbskih državljanov. Sodelujoči v raziskavi pri tem najbolj podpirajo reforme zdravstva, pravosodja, boja proti korupciji, reformo izobraževanja in kmetijstva.

Izmed tistih, ki bi se na plebiscitu opredelili za vstop v unijo, največji del meni, da članstvo v uniji predstavlja večje možnosti zaposlovanja, večjo perspektivo za mlade, možnost za bolj svobodno gibanje znotraj unije in možnost, da se hitreje dosežejo izzivi sodobne države.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 3
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 11:00 09.februar 2017.

    Se strinjam.Imajo nas za hlapce.pogrešam stare čase pred EU.

  • jozicamurn 18:44 07.februar 2017.

    EU optimizem v Sloveniji tudi usiha že od kar smo sprejeti v EU pa nič ne moremo proti temu usihanju, zato ker sami ne vodimo naše države, ampak jo vodijo tujci, ki so nas dejansko ekonomsko zasužnjili za njih kot ...prikaži več poceni delovno silo.

  • bumbar 17:15 07.februar 2017.

    Pri meni je že zdavnaj ugasnila želja po Ferariju.