Svet
4 ogledov

Evropa pričakuje nove predloge Grčije

Aleksis Cipras EPA
Finančni ministri držav v območju evra na torkovem kriznem sestanku, na katerem bodo razpravljali o razmerah po grškem referendumu, pričakujejo nove predloge grških oblasti. Voditelji skoraj vseh grških političnih strank so pred nadaljevanjem pogajanj z mednarodnimi posojilodajalci podprli grško vlado.

Da v območju evra čakajo na pobude grških oblasti, je šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem poudaril že ponoči v prvem odzivu na izid referenduma, na katerem so se Grki odločno izrekli proti ponudbi posojilodajalcev za nadaljnjo finančno pomoč v zameno za reforme. Dijsselbloem je tudi ocenil, da je izid, ki ga sicer jemlje na znanje, obžalovanja vreden za prihodnost Grčije, ter opozoril, da so za okrevanje grškega gospodarstva težki ukrepi in reforme neizogibni.

Danes pa je v Haagu Dijsselbloem, sicer tudi nizozemski finančni minister, poudaril, da Grčija in EU po nedeljskem referendumu nista nič bližje dogovoru. "Dejstvo, da so zavrnili predloge, le še oteži vse skupaj," je dejal.

Finančni ministri držav v območju evra bodo tako jutri preučili stanje in pripravili podlago za odločitve na evrskem vrhu, ki je predviden ob 18. uri.

Cipras na telefonu

Grški premier Aleksis Cipras je v današnjem telefonskem pogovoru nemški kanclerki Angeli Merkel zagotovil, da bo jutri predstavil nove grške predloge, informacije neuradnega vira povzema francoska tiskovna agencija AFP. Cipras je danes po telefonu sicer govoril tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in predsednikom Evropske centralne banke Mariem Draghijem.

Medtem pa je prva dama Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde danes poudarila, da bodo Grčiji pomagali, če bo ta zaprosila za pomoč. "Spremljamo razvoj dogajanja v Grčiji in smo pripravljeni pomagati, če bodo za to zaprosili," je dejala v današnji izjavi.

Grška vlada v pogajanja s podporo skoraj vseh strank

Voditelji skoraj vseh grških političnih strank so pred nadaljevanjem pogajanj z mednarodnimi posojilodajalci podprli grško vlado. Večina strank namreč meni, da za Grčijo ne obstaja druga možnost kot dogovor, ki vključuje prestrukturiranje dolga, je dejal obrambni minister in vodja koalicijske stranke Neodvisni Grki Panos Kamenos.

"Premier Aleksis Cipras se bo v Bruslju pogajal v imenu vseh Grkov," je Kamenos po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal po današnjem srečanju s Ciprasom. Po njegovem mnenju je dogovor s posojilodajalci edina možna rešitev za Grčijo.

Po sedemurnem srečanju predstavnikov grških strank s premierjem je Kamenos napovedal, da bodo voditelji strank podpisali skupno izjavo, ki bo Ciprasu dala moč v pogajanjih s posojilodajalci. Za skupno izjavo so se odločili vsi voditelji strank, ki so se udeležili sestanka, razen komunistične stranke, medtem ko se predstavniki Zlate zore srečanja niso udeležili.

Kdo je novi prvi mož finančnega ministrstva

Na vroče mesto grškega finančnega ministra seda Evklid Cakalotos, so objavili grški mediji. Še nocoj je prisegel kot naslednik predhodnika Yanisa Varoufakisa. Ta je na vprašanje, če drži ime njegovega naslednika, ki so ga omenjali že dopoldne, odvrnil: “Upam.

Euclid Tsakalotos | Avtor: EPA EPA

55-letni Cakalotos je bil rojen v Rotterdamu, velik del življenja pa je preživel v Veliki Britaniji, kjer se je šolal na isti elitni privatni šoli, kot britanski finančni minister George Osborne.

Na Oxfordu je nato študiral politologijo, filozofijo in ekonomijo. V grškem parlamentu je politično kariero po znanstveni začel leta 2012; po zadnjih volitvah so mnogi pričakovali, da bo ravno Cakalotos Ciprasov izbor za prvega moža finančnega ministrstva. Evropa pričakuje, da bo kot Cakalotos lažje vodil pogajanja z mednarodnimi kreditodajalci.

Cakalotos je avtor številnih zapisov o grški politični in gospodarski krizi, leta 2011 je objavil document, v katerem je izpostavil, da ne verjame, da bi Grčija poleg evra uvedla še paralelno valuto. 

Za Evropo bolj sprejemljiv

Cakalotos je po večerni zaprisegi ocenil, da so se Grki na referendumu izrekli za to, da si "zaslužijo boljše" in da ne morejo sprejeti "neživljenjske rešitve". "Želimo nadaljevati razpravo. Menim, da se lahko nekaj spremeni v Evropi," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Cakalotos, ki je priznal, da ima tremo, ko prevzema ministrski položaj "v nelahkem trenutku v grški zgodovini".

Cakalotos sicer deli stališča Sirize glede ekonomske politike in nasprotovanja varčevanju ter velja za marksističnega ekonomista. A njegov pogled naj bi bil naklonjen nadaljevanju članstva Grčije v območju evra. Želi pa si doseči spremembe znotraj evrskega območja, tako da bi bile članice v njem deležne enake obravnave.

V evroskupini bo tako tudi Cakalotos po pričakovanjih težak pogajalec, a njegov osebni slog naj bi bil za evrske kolege vseeno bolj sprejemljiv od Varufakisovega, ki je mnogim ministrom vidno paral živce.

PREBERITE TUDI: 

Komentarjev 4
  • jakec1575 12:49 07.julij 2015.

    malo uravnotezenga porocanja ne skodi.https://www.youtube.com/watch?v=PbxZB6HYY8khttps://www.youtube.com/watch?v=jH5Yv7iwfhs

  • miho 10:57 07.julij 2015.

    Jaz predlagam, da se EU preoblikuje v Združene države Evrope, da začnemo plačevati davke na ravni EU in da EU prevzame dolgove prezadolženih članic, potem pa naj Združene države Evrope s svojimi mehanizmi poskrbi, da se zvezne države ne bodo ...prikaži več mogle pretirano zadolžiti (kot ima npr. to Slovenija urejeno z lokalnimi skupnostmi).

  • jakec1575 22:36 06.julij 2015.

    http://conversations.e-flux.com/t/piketty-germany-is-the-country-that-has-never-repaid-its-debts-it-has-no-standing-to-lecture-other-nations/2011