Slovenija
633 ogledov

Evropska kartica ne krije vseh storitev

Zavarovanje v tujini Shutterstock
Če si pred odhodom v tujino uredite evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, še ne pomeni, da vam za zdravljenje na počitnicah ne bo treba doplačevati. V tujini veljajo določila tamkajšnjega obveznega zavarovanja.

Evropska kartica vam v tujini krije le stroške obveznega zdravstvenega zavarovanja. Tisti del zdravljenja, ki je v določeni državi krit iz dopolnilnega zavarovanja, boste tako morali, ne glede na urejeno zavarovanje, doplačati, so nam potrdili na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Hrvaška. Za vsak obisk zdravnika boste morali odšteti 15 kun oziroma dva evra. Prav toliko vas bo stal tudi prevzem zdravil v lekarni. Za vse ostale zdravstvene storitve boste morali odšteti 20 odstotkov polne cene, vendar pa je za vsak konkreten primer določeno, kolikšen je najmanjši znesek soudeležbe. Za bolnišnično zdravljenje to znaša najmanj sto kun na dan oziroma dobrih 13 evrov. Ob tem velja tudi omejitev, in sicer lahko posameznik za posamezen izstavljen račun doplača največ dva tisoč kun, kar znaša slabih tristo evrov.

Avstrija. Plačati boste morali pristojbino za recept, ki znaša 4,70 evra. Za medicinske pripomočke je predvidena lastna udeležba, ki znaša deset odstotkov stroškov, vendar najmanj 25,60 evra. Doplačati boste morali tudi za zdravljenje v bolnišnici, in sicer med osem in 15,7 evra na dan, vendar za največ 28 dni. Če se ponesrečite v gorah, pa boste morali sami kriti tudi stroške helikopterskega prevoza, ki povprečno znašajo okoli tri tisoč evrov.

Grčija. Za pregled pri zdravniku je nujna predhodna najava, ki jo lahko opravite prek telefonske številke 184. Bolnišnično zdravljenje je brezplačno, če imate napotnico zdravnika. Doplačati pa boste morali za zdravila. Najvišje nadomestilo znaša 25 odstotkov cene.

Zaradi krize v Grčiji in neplačevanja tamkajšnjega zavoda morajo Grki pogosto sami plačevati zdravljenje in zdravila. Čeprav uradno podatkov o tem, da bi se turistom podobno dogajalo, na Zavodu za zdravstveno zavarovanje nimajo, potrjujejo, da so s takšnimi primeri seznanjeni. "Zasledili smo, da je težava v javni mreži karkoli dobiti na evropsko kartico. To se vse zasledi iz medijev, saj naj grška stran ni uradno obvestila, da bi bil v njihovem sistemu kakšen zastoj," je dejal Klemen Ganziti iz ZZZS. Turistom zato svetujejo, naj si pred odhodom uredijo komercialno zdravstveno zavarovanje ali za povrnitev stroškov zaprosijo po vrnitvi v domovino.

Italija. Za zdravila, ki ne nosijo oznake "rešujejo življenje", boste morali doplačati. Koliko, je odvisno od regije. Zdravljenje v bolnišnici je brezplačno, za prevoz s helikopterjem pa boste morali določen znesek, med regijami se razlikuje, doplačati.

Srbija. Doplačati boste morali za zdravljenje pri zdravniku in preglede. Za bivanje v bolnišnici boste dnevno odšteli 50 dinarjev oziroma nekaj manj kot 0,5 evra. Toliko boste morali doplačati tudi za laboratorijske preiskave. Soudeležbe so upravičeni vsi otroci do 15. leta, dijaki in študentje do 26. leta, starejši od 65 let, nosečnice in mlade mamice do 12 mesecev po porodu, invalidi in duševni bolniki ter okuženi z virusom HIV in drugimi nalezljivimi boleznimi.

Povrnitev stroškov. Če boste v tujini plačevali za zdravstvene storitve, shranite vso medicinsko dokumentacijo in račune, saj vam bodo na podlagi teh povrnili denar. Zavarovanje krije storitve v javnih ustanovah, če boste obiskali zasebne, pa vam bodo povrnili toliko, kolikor bi določena storitev stala v javni ustanovi. Razliko boste morali doplačati.

Če med bivanjem v tujini ne boste mogli plačati stroškov zdravljenja, boste najverjetneje na dom prejeli račun, trdi Ganziti. Po dosedanjih izkušnjah imajo taki bolniki večinoma čas za plačilo leto dni, dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.