Svet
42 ogledov

Evropska komisija bi Sloveniji dodelila še več migrantov

Lampedusa imigranti EPA
Slovenija naj bi po razdelitveni shemi Evropske komisije sprejela 702 migranta, a kot poudarja komisar za migracije je končna odločitev še vedno na državah članicah.

Slovenija naj bi v skladu z načrtom Evropske komisije poleg 207 migrantov, ki bodo v Evropsko Unijo še prišli iz kriznih žarišč - predvideno je 20.000 ljudi, sprejela tudi 495 Eritrejcev in Sircev, ki se trenutno že nahajajo v Grčiji in Italiji. Shema predvideva, da bi v naslednjih dveh letih tako premestili 40 tisoč ljudi v različne države Unije. Skupno naj bi Slovenija tako sprejela 702 migranta. 

Komisija je razdelitveni načrt pripravila v skladu s številom prebivalcev, bruto domačim proizvodom, ravnijo brezposelnosti in številom beguncev, ki jih je država že sprejela. Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopoulos pa je danes opomnil, da je sicer od vsake članice odvisno, koliko migrantov bo sprejela, a komisija želi zagotoviti "minimum solidarnosti".

Unija bo za vsakega migranta državi namenila 6.000 evrov

Avramopoulos je izpostavil, da so pripravili kompleksen načrt za obvladovanje begunske krize in upa, da ga bodo podprle tudi države članice in Evropski parlament. Unija naj bi za izvajanje ukrepov sicer namenila 450 tisoč milijonov evrov. Le za porazdelitev beguncev bo namenjenih 240 milijonov evrov, vsaka država pa naj bi za posameznega migranta prejela 6.000 evrov.

Poleg sprejema prosilcev za mednarodno zaščito in prerazporeditev migrantov, ki so že v Italiji in Grčiji, pa naj bi Evropa tudi okrepila nadzor svojih meja. Že danes naj bi tako okrepili operacijo na Sredozemskem morju Triton, ki je nasledil Mare Nostrum. K nadzoru morja naj bi po besedah komisarja za migracije pristopile skorajda vse članice.

Pomisleke o podpori načrtu Evropske komisije so sicer že izrazili v Franciji, Veliki Britaniji, Španiji, na Madžarskem, Slovaškem, Poljskem in v Estoniji.

O konkretnih številkah v Sloveniji še ne bi

Zunanji minister Karl Erjavec je po poročanju STA izpostavil, da je prav, da Slovenija v imenu solidarnosti sprejme migrante, a o številkah še ni želel govoriti, češ da je to v pristojnosti notranjega ministrstva. Na ministrstvu za notranje zadeve pa so dejali, da bodo predlog še preučili.

Migranti  | Avtor: Žurnal24/Evropska komisija Žurnal24/Evropska komisija

Komentarjev 16
  • Avatar hal69
    hal69 12:31 29.maj 2015.

    Ja, baje nam manjka delovna sila.

  • puys 09:25 28.maj 2015.

    Daleč najceneje bi bilo direktno vračanje v Afriko. Sprejeli bi lahko pogojno samo visoko izobražene, pa še teh imamo dovolj svojih na borzi. Naj se pošlje bojne ladje na obale Libije in Grčije, pa bo mir.

  • kapibara 08:34 28.maj 2015.

    Ne rabim več nobenega na mojem bremenu preživljanja..imam že eno lepo malo pupu,ki sem jo SAM hotel imet... in jo z veseljem vzdržujem..