Svet
129 ogledov

Evropska komisija prepovedala barvice

Šolske potrebščine Shutterstock
Evropska komisija je sprejela odločitev o prepovedi prodaje barvic in vodenkah, ker predstavljajo tveganje za otroke.

Evropska komisija je zaostrila pravila glede vsebnosti svinca v svinčnikih, barvicah in vodenkah. Razlog za spremembo je v tem, da nekateri otroci barvice in svinčnike dajejo v usta. 

Skoraj vse barvice vsebujejo kaolin in beli pigment titana, minerala iz zemeljske skorje. Ker se ta dva pojavljata v naravi, vsebujeta rahle sledi svinca, ki jih ni mogoče v celoti odstraniti. 

Skladno z novo uredbo lahko prodajajo le barvice in svinčnike, ki vsebujejo največ 2 miligrama svinca na kilogram, namesto do sedanjih 13,5 miligramov. Vodenke pa imajo po novem lahko največ 0,5 miligrama svinca in ne več 3,4 miligrama. Izdelki, ki ne bodo skladni s temi navodili, ne bodo na voljo na trgu EU, piše Bild. 

Spremeniti bo treba predvsem vsebnost v svetlih odtenkih, saj vsebujejo veliko belega pigmenta. Če svetle barvice ne bodo ustrezale pogojem, bodo s polic umaknili celotne pakete barvic, v primeru, ko se ne prodajajo posamično. 

Po izračunih EU naj bi otroci dnevno zaužili 100 miligramov snovi, iz katerih so izdelane igrače, kar naj bi bilo enako grizenju 18 svinčnikov letno, še navajajo.  

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 3
  • dr.slo 20:47 31.januar 2017.

    tako zavajajoč naslov je posledica prekomernega lizanja barvic. Vse za klike!

  • Avatar Leon
    Leon 19:57 31.januar 2017.

    Očitno so današnji bruseljski uradniki v otroštvu lizali Jollyke ,da so zavzeli takšno stališče. Pa tudi konjskega dreka na ulicah se verjetno še spomnijo.

  • Mr.Who00 19:34 31.januar 2017.

    Kako prekleto zavajujoč naslov. Spremenite ga v resničnega - npr. "Komisija zaostrila zdravstvene standarde za prodajo barvic". Res, nizkotno.