Slovenija
26 ogledov

Evropska komisija še podpira arbitražo

zastava EU Slovenija vstop EPA
Po sestanku s hrvaško zunanjo ministrico so malo spremenili tone, a pravijo, da stališča niso spremenili.

V Evropski komisiji so danes sporočili, da se njihovo stališče do vprašanja arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško ni spremenilo. Komisija podpira arbitražni proces, je pa odprta tudi za podporo katere koli druge vzdržne dvostranske rešitve, o kateri bi se dogovorili obe strani, so danes pojasnili v tiskovni službi komisije.

Podpirajo tudi druge rešitve, a le, če bi bili za obe strani

"Evropska komisija podpira arbitražni proces, ki je v interesu pravne gotovosti za obe strani ter v interesu gladkega in učinkovitega uveljavljanja zakonodaje EU," so pojasnili v komisiji. "Smo pa seveda odprti za podporo katere koli druge vzdržne, dvostranske rešitve, če bi se o njej dogovorili obe strani, ki bi vodila v pravno gotovost glede dokončne rešitve spora o meji," so dodali.

Tako so v komisiji danes odgovorili na vprašanje, ali še podpirajo arbitražni postopek ali se je njihovo stališče spremenilo.

Po sestanku s Pusićevo čudne sporočila

V torek po srečanju prvega podpredsednika komisije Fransa Timmermansa s hrvaško zunanjo ministrico Vesno Pusić so namreč v komisiji izpostavili le, da je treba poiskati rešitev spora ter da podpirajo in spodbujajo dialog med stranema s ciljem skupne rešitve.

Neuradno so danes v Bruslju še pojasnili, da je za torkov sestanek zaprosila hrvaška stran in da za zdaj ni bilo podobne pobude s slovenske strani. Že v torek so v komisiji povedali, da sestanek s slovenskim zunanjim ministrom Karlom Erjavcem za zdaj ni predviden.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Ferluci 19:32 02.september 2015.

    ".. je zaprosila hrvaška stran in da za zdaj ni bilo podobne pobude s slovenske strani". Klasična aktivnost Cmerarjeve vladavine. Globoko premišljujejo, nato pa še enkrat globoko premislijo. In zaspijo. Sicer se pa za večino stvari sploh ne brigajo.

  • mirror 19:19 02.september 2015.

    Evropski komisiji je prav vseeno, na kašen način se bomo dogovorili. Erjavec spet zavaja.

  • h3o 18:26 02.september 2015.

    slovenci smo ta glavni