Šport > Nogomet
25 ogledov

Maribor namesto polne mreže skoraj do točke

Beausejour Milec Wigan Athletic Maribor Evropska liga
1/6
Reuters
Nogometaši Maribora so z novim trenerjem Antejem Šimundžo namučili Wigan Athletic, a na tekmi drugega kola Evropske lige znova ostali brez prvih točk (3:1).

Stadion DW v okolici Manchestra je gostil prvo evropsko tekmo v zgodovini kluba, ki je v lanski sezoni šokantno osvojil pokal FA in se kot drugoligaš uvrstil v Evropsko ligo. Wigan Athletic bi bil za mnogo boljši začetek od Maribora kmalu hitro nagrajen, ko je po dobri globinski žogi Arghusu ušel Nick Powell, njegov strel pa je iz oči v oči izjemno ubranil Jasmin Handanović.

Stadion, ki je znal tudi na najzanimivejših tekmah Premier League precej samevati, je bil tokrat lepo zapolnjen, glasni pa so bili po dolgi poti iz domovine tudi številni pristaši vijoličastih. Ante Šimundža je na svojem debiju kot trener Maribora v konici napada ponudil priložnost Jeanu-Philippeu Mendyju, ki pa se ob podpori Marcosa Tavaresa v prvih minutah ni naigral.

Handanović iz Wigana na YouTube

Mariborčani so prvič zapretili v 19. minuti, ko je najprej do strela z roba kazenskega prostora prišel Goran Cvijanović, a je žoga po odboju končala v kotu, po katerem je nevarno poskušal še Aleš Mejač, ki je s kakšnih 20 metrov le za kakšen meter zgrešil cilj.

Ko se je zdelo, da Štajerci počasi prihajajo v tekmo, jih je v težave spravil lastni vratar. Izkušeni Handanović, junak številnih evropskih tekem, je katastrofalno posredoval po podaji s strani, ko je z boksanjem v 22. minuti povsem zgrešil žogo in jo zgolj namestil na glavo Powellu, posojeni vezist Manchester Uniteda in obetavni angleški reprezentant pa je zlahka zatresel prazno mrežo za prvi gol "Laticsov" v Evropi.

Watson povišal na 2:0

Mendy je dlani domačega vratarja Scotta Carsona prvič ogrel pet minut kasneje, ko je z levico po tleh streljal točno v dobro postavljenega nekdanjega člana Liverpoola. Robustni Francoz je bil daleč najnevarnejši član Maribora in v 31. minuti si je znova lepo pripravil strel v kazenskem prostoru, toda spet meril točno v bivšega reprezentančnega čuvaja mreže.

Handanović Wigan Athletic Maribor Evropska liga | Avtor: Reuters Reuters
Podobno kot pri prvem zadetku je tudi drugi prišel po obdobju vzpodbudne igre vijoličastih – navdahnjeni Čilenec Jean Beausejour je v 34. minuti podal slastno žogo pred gol, kjer je bil z izletom prepozen Handanović, strelec zmagovitega gola v zgodovinskem finalu pokala FA Ben Watson pa z glavo ni imel težjega dela.

Wigan grozil s pravo katastrofo

Powell in Beausejour bi lahko že po manj kot 40 minutah končala vse upe slovenskih prvakov, a po napaki Arghusa in pobegu obrambi je Powell z roba kazenskega prostora meril za las preko gola, Čilenec pa je zgrešil celo žogo, potem ko ga je po prodoru pred vrata lepo našel Callum McManaman.

Isti nogometaš (ni v srodo s slovitim Stevom McManamanom) je v priložnost v zadnji minuti rednega dela prvega polčasa prišel tudi sam, a je njegov strel zletel mimo daljše Handanovićeve vratnice. Šimundža je v drugi polčas krenil brez sprememb, enako razmerjem moči pa se je ohranilo tudi na zelenici.

Powell zapravil nemogoče, Tavares kaznoval

Wigan je še naprej nevarno pretil po obeh krilih, Mcmanaman je po lepem prodoru streljal v Handanovića, Powell pa je skoraj na golovi črti zapravil nemogoče po novi podaji s strani Beausejourja. Ta mu je v 55. minuti s predložkom po tleh pripravil gotov zadetek, a je Powell v padcu zatresel zgolj vratnico. Tudi to akcijo si boste skupaj s posredovanjem Handanovića kmalu lahko pogledali na YouTubu. 

Kazen je kljub povsem nenevarni igri Štajercev prišla ekspresno – Mendy je z izvrstnim prodorom prišel vse do kazenskega prostora in nesebično odložil žogo Tavaresu, kapetan pa je z močnim strelom kljub odboju od Ryana Shottona uspel znižati in utišati razigrane tribune stadiona DW.

Šimundža po izenačenje z Mezgo

Te so v olajšanju kolektivno izdihnile 17 minut pred koncem rednega dela, ko je po lepi akciji z roba kazenskega prostora znova meril brazilski Slovenec, a je bil Carson na mestu. Nekaj centimetrov je že v naslednjem napadu od drugega zadetka spet ločilo Watsona, ki po novi podaji s strani ni uspel doseči žoge.

Šimundža je prvo menjavo opravil v 77. minuti, ko je na zelenico namesto Gorana Cvijanovića prišel še en naturalizirani Slovenec Dejan Mezga. Nekdanji napadalec na klopi vijoličastih je vse sile v napad usmeril šest minut kasneje, ko je v igro poslal še Nusmirja Fajića in Mitjo Vilerja.

Tavares bi lahko ob izteku 90. minute s fantastičnim strelom od daleč zadel celo za veliko točko Maribora, a je tretji zadetek po prejemu slovenskega potnega lista Brazilcu z izvrstnim posredovanjem preprečil Carson. Na drugi strani je Wigan dokončno pokopal upe slovenskih prvakov – v sodnikovem podaljšku se je Powell mimo celotne obrambe sprehodil v kazenski prostor in z levico matiral Handanovića za prvo evropsko zmago svojega kluba.

Evropska liga, skupina D, 2. kolo:

Wigan Athletic : Maribor 3:1 (2:0)
Powell (22, 90), Watson (34); Tavares (60)

Postavi

Wigan: Carson; Boyce, Shotton, Barnett, Perch; Watson (od 77. McCann), Gómez, McManaman (od 67. McClean), McArthur, Beausejour; Powell. Na klopi: Nicholls; Rogne, García, Espinoza, Dicko.

Maribor: Handanović; Mejač (od 83. Viler), Rajčević, Arghus, Milec; Filipović, Mertelj, Bohar (od 83. Fajić), Cvijanović (od 77. Mezga); Tavares, MendyNa klopi: Pridigar; Potokar, Dervišević, Dodlek.

Sodnik: Aleksandar Stavrev (Makedonija).

Rubin Kazan : Zulte Waregem 4:0 (0:0)
Duplus (60/a.g.), Eremenko (73), Rjazancev (81), Natcho (89)

Komentarjev 1
  • Ronald Reagan 21:28 03.oktober 2013.

    pa če ne bo nekdo totega handanoviča fukno iz Maribora te pa res ne vem, no....