Šport > Nogomet
16 ogledov

Kampl v solzah: Salzburg izpadel, drama v Sevilli

Basel - Salzburg
1/48
EPA
Benfica je z Janom Oblakom do zadnjih minut trepetala za uvrstitev v četrtfinale Evropske lige, kamor se je na koncu uvrstila z remijem proti Tottenhamu (2:2). Deseterica Fiorentine z Josipom Iličićem izpadla po evrogolu Andree Pirla (0:1). Basel izločil Salzburg Kevina Kampla (1:2). Sevilla na mestnem derbiju naprej po "penalih".

Juventus, gostitelj letošnjega finala Evropske lige, bi kmalu doživel pravcati šok na stadionu Artemio Franchi, kjer je v majici Fiorentine že v enem prvih napadov od daleč neuspešno poskušal Josip Iličić, njegov partner v napadu Mario Gómez pa je v drugi minuti ušel Leonardu Bonucciju, nato pa z levico streljal le za las mimo gola Gianluigija Buffona.

Kljub temu, da "Viola" po remiju na prvi tekmi (1:1) za napredovanje ni potrebovala niti zadetka, je začela veliko podjetneje. Razen poskusa Fernanda Llorenteja z glavo belo-črni niso prihajali do pravih priložnosti, so pa do izteka 20. minute že začeli prevzemati pobudo na zelenici. 

Pogba, Pizarro blizu 0:1 in 1:0

Ob Albertu Aquilaniju si je dve minuti kasneje v kazenskem prostoru žogo lepo ustavil Paul Pogba, a z zunanjim delom stopala nato slabo meril na daljšo vratnico. Vratar Neto je bil na resni preizkušnji tudi v naslednjem napadu, ko je izvrstno ubranil Pogbajev strel z glavo, a je bil Francoz tudi v prepovedanem položaju.

Vijoličasti so po dolgem obdobju neaktivnosti pred golom Buffona znova zapretili v 28. minuti, ko se je žoga za strel z roba kazenskega prostora lepo namestila Davidu Pizarru, poskus Južnoameričana pa je zletel blizu daljše vratnice v golavt. Neto je moral na drugi strani prisebno zadržati tudi žogo po prvem nevarnem strelu Juvetovega zvezdnika Carlosa Téveza.

Iličić divje zamahnil z desnico

Po tem, ko se je Pogba sprehodil do roba kazenskega prostora in precej šibko z levico znova meril točno v Neta, je Gonzalo Rodríguez prekinil nevarno akcijo gostov in dobil prvi rumeni karton, zaradi katerega ne bo smel igrati na morebitni prvi tekmi četrtfinala. Andrea Pirlo, za katerega so prosti streli kot enajstmetrovke, je svoj prvi poskus s standardne situacije poslal le malce nad prečko sicer pripravljenega brazilskega vratarja Fiorentine.

Pogba Pirlo Tevez Asamoah Fiorentina Juventus Evropska liga osmina finala | Avtor: Profimedias Profimedias
Ta je lahko le s pogledom pospremil tudi volej Téveza, ki je po lepi akciji in podaji Artura Vidala v 38. minuti zletel visoko čez njegova vrata. Takoj za tem pa se je Iličiću ponudila priložnost tekme – po skoku Gómeza se mu je žoga idealno odbila za pobeg do roba kazenskega prostora, od koder je s svojo slabšo desnico divje streljal daleč mimo gola. 

Vidal zapravil veliko priložnost

Drugi polčas je Juventus začel bolje in že v prvi akciji je strel Téveza po bloku poletel na vrh mreže domačega moštva. Usodo Rodrígueza je nato v 51. minuti doživel tudi Vidal, ki je za rumeni karton in prepoved nastopa na naslednji tekmi storil prekršek točno na robu kazenskega prostora, potencialno zelo nevarni prosti strel pa je Borja Valero kot na treningu podal v roke Buffonu.

Juan Cuadrado je nato z močnim strelom od daleč preizkusil zbranost Buffona, ki ni razočaral, izjemno priložnost pa je z glavo v 59. minuti zapravil Vidal, eden nižjih nogometašev na zelenici. Čilenec se je po podaji s strani znašel osamljen med branilci vijoličastih, a streljal preko vrat. Takoj za tem, ko je domači strateg Vincenzo Montella potegnil drugo potezo v dvoboju z nekdanjim reprezentančnim kolegom Antoniom Contejem, Gómeza je zamenjal nekdanji "bianconero" Alessandro Matri, je Pogba nevarno poskušal s škarjicami, a je tudi njegov strel zletel mimo gola.

Izključitev in "perla" Pirla

Tekma se je ob pobudi Juventusa dokončno prelomila v 69. minuti, ko je na robu kazenskega prostora za drugi rumeni karton Llorenteja zrušil Rodríguez, ki mu Howard Webb ni oprostil za rdeči karton, gostje pa so imeli na voljo še prosti strel s praktično idealnega položaja.

Pirlo je najprej ustavil svoj zalet in izsilil, da je Webb prekinil izvedbo prostega strela in živi zid pomaknil nazaj na primerno razdaljo, stari mojster pa nato s strelom v zgornji kot vrat Neta ni grešil in tako kot pred dnevi v Genovi zabil fantastičen gol za vodstvo z 1:0. Montella je z igrišča za svojo zadnjo menjavo potegnil še Iličića, kmalu pa bi lahko bilo na semaforju že 0;2, a je Llorente po podaji s strani z nekaj metrov streljal točno v Neta.

Juventus je nevarno zapravljal priložnosti, tik pred začetkom štiriminutnega sodnikovega podaljška je Vidal zapravil čist strel z glavo, ko ga je nesebično v kazenskem prostoru našel rezervist Pablo Osvaldo. Juve je vseeno brez večjih težav zdržal za zasluženo napredovanje, ki ga je vsaj malce pokvaril Tévez. Argentinec je v eni zadnjih akcij skočil čez vratarja Neta in mu več kot očitno namenoma stopil na glavo, Webb pa mu je srečno pokazal le rumeni karton.

Benfica trpela za napredovanje, Alžirci spet zabijali Slovencu

Ezequiel Garay je že v prvem polčasu navidez končal kakršnekoli upe Tottenhama po spektakularnem povratku v Lizboni. Eduardo Salvio se je sprehodil mimo Aarona Lennona in pred vrata Brada Friedla poslal slastno žogo, ki jo je z glavo v mrežo zabil argentinski branilec.

Skomina Gomes Sigurdsson Benfica Tottenham Evropska liga osmina finala | Avtor: EPA EPA
Jan Oblak ni imel resnejšega dela, tudi Damir Skomina pa se s piščalko ni preveč izpostavljal na stadionu luči. Roberto Soldado bi lahko že veliko pred vodilnim golom lanskoletnih finalistov bolje reagiral pred vrati slovenskega vratarja, a je povsem zgrešil volej in žoga se je nenevarno odkotalila mimo gola. Poskus Nacerja Chadlija je Ljubljančan prav tako lahko pospremil v golavt.

Skomina ni dosodil najstrožje kazni

A prav Alžirec, ki je na prvi letošnji prijateljski tekmi s svojo reprezentanco tako nadigral moštvo Srečka Katanca, je navidez odločeno tekmo še kako začinil v zadnjih 15 minutah. Londonski strateg Tim Sherwood je s tribun lizbonskega stadiona, gostitelja letošnjega finala Lige prvakov, v igro poslal Harryja Kana in Christiana Eriksena, Chadli pa je v razmaku dobre minute z dvema prisebnima zaključkoma premagal Oblaka in Tottenham na le gol približal podaljšku.

Toda Londončani brez številnih poškodovanih igralcev niso zdržali, Oblak je bil v zadnjih minutah dvakrat na mestu po strelih Gylfija Sigurdssona in Kana, Skomina pa jim ni dosodil najstrožje kazni po morebitnem prekršku Miralema Sulejmanija nad navdušujočim rezervistom Kanom. Globoko v sodnikovem podaljšku je domače navijače pomiril rezervist Lima, ki je po prekršku Sandra sam izvedel najstrožjo kazen za končnih 2:2.

Bezjak izpadel kot drugi strelec tekmovanja

Roman Bezjak se na Mestalli ni naigral in v prvem polčasu ni prišel v pravo priložnost za zmanjšanje ogromnega zaostanka, ki si ga je Ludogorec nabral na prvi tekmi z Valencio. Slednja bi lahko povedla prav ob izteku polčasa, ko je Dani Parejo z izjemnim prostim strelom zadel prečko.  

Vratar Diego Alves je v drugem polčasu s fantastično parado ustavil Bezjaka, ki bi lahko pred izpadom postal celo najboljši strelec tekmovanja. Izvrsten strel z glavo Paca Alcácerja je brez večjega naprezanja "netopirjem" v nadaljevanju nato prinesel zmago, ki je na Mestalli po prihodu trenerja Juana Antonia Pizzija postala precej pogostejši pojav.

Kampl Red Bull Salzburg Basel Evropska liga osmina finala jok | Avtor: EPA EPA

Basel z deseterico šokiral v Salzburgu

Red Bull Salzburg je že od devete minute igral s številčno prednostjo, potem ko je rdeči karton zaradi grobega starta nad Alanom dobil Marek Suchý. Soriano je po podaji Kampla nato zadel za vodstvo – Florian Klein je opravil izjemno delo in rešil žogo pred golavtom ter podal do slovenskega reprezentanta, ki jo je s prefinjeno podajo namestil točno na nogo Soriana, slednji pa z volejem z levico pred vrati ni grešil.

Glavni sodnik je moral tekmo v 30. minuti prekiniti za kar 15 minut, ko so navijači Basla na zelenico zmetali celo vrsto predmetov, še posebej takrat, ko so kote izvajali domači nogometaši, ki so sicer povsem prevladovali. Po nagovoru prek ozvočenja (govorila sta kapetan in predsednik gostujoče ekipe Marco Streller in Bernhard Heusler) sta se ekipi vseeno vrnili na igrišče in odigrali polčas do konca. Basel bi v eni redkih priložnosti lahko celo izenačil, a poskus Philippa Degena ni zadel cilja.

Kaznovani za zapravljivost

Kampl je v deseti minuti sicer prav tako zapravil izjemno priložnost, ko je bil sam pred vratarjem Yannom Sommerjem, a se je oddolžil s podajo za vodilni gol Soriana. V nadaljevanju je neučinkovito igro Salzburga potrdil še Soriano, ki je v 47. minuti povsem sam pred vrati žogo z dveh metrov poslal mimo vratnice.

Kazen je prišla v 50. minuti, ko je po kotu z glavo zadel Marco Streller, dokončno pa je Basel obrnil tekmo po golu Gastona Saura v 60. Salzburg pa je nadaljeval katastrofalno predstavo v napadu, Soriano je zapravil še eno stoodstotno priložnost, konec tekme pa so tudi domači dočakali z rdečim kartonom Brazilca Alana.

Sevilla prebarvala mesto v rdeče-belo

Na še enem neverjetnem seviljskem derbiju se je Sevilla vrnila po dveh golih zaostanka s prve domače tekme in na dvorišču velikega rivala Real Betisa izsilila podaljšek in izvajanje najstrožjih kazni, kjer je preživela celo zapravljeni prvi strel Vitola ter se v četrtfinale uvrstila po dveh zgrešenih poskusih domačih.

Belo-zeleni, ki se jim obeta izpad iz prve lige, so želeli domačim navijačem nekaj veselja prinesti vsaj v Evropi, kar jim je s fantastično zmago na prvi tekmi tudi uspelo. Sevilla je na izjemno živahnem povratnem obračunu srečno povedla v 20. minuti, ko je bil znova natančen štajerski krvnik José Antonio Reyes.

Adán kmalu veliki junak

Betis je prevzel pobudo v nadaljevanju, toda nesrečno dobil še drugi gol, ko je v sumljivem položaju Alberto Moreno podal do Carlosa Bacce, Kolumbijec pa je premagal Antonia Adána za 2:0. Nekdanji vratar madridskega Reala je Betis rešil bolj zgodnejšega izpada v podaljšku, ko je z dvojno obrambo ustavil Kevina Gameira in Bacco. 

Na koncu so morale zmagovalca odločiti najbolj nepoštene najstrožje kazni. Za Sevillo se je serija začela katastrofalno, Adán je namreč prebral namero Vitola in začel delirij nadomačem stadionu, ki je po brezhibnih izvedbah naslednjih dveh strelcev Betis popeljal na prag napredovanja.

Nato pa je vratnico zadel Alfred N'Diaye, gol v letošnji sezoni z najstrožjih kazni zapravljivega Ivana Rakitića pa je pomenil, da je moral Nono v zadnji seriji zadeti. Ni mu uspelo, vratar Beto je še enkrat zadel pravo stran in slab poskus zgolj pospremil mimo svoje vratnice. Začelo se je noro slavje članov Seville, medtem ko so domači privrženci poklapani in povsem brez glasu zapuščali stadion Benito Villamarín.

Evropska liga, osmina finala, povratne tekme:

Anži Mahačkala : AZ ALKMAAR 0:0 /0:1/
RK: Mkrtčjan (90/Anži)

Fiorentina : JUVENTUS 0:1 (0:0) /1:1/
Pirlo (71)
RK: Rodríguez (69/Fiorentina)
Iličić (Fiorentina) je igral do 72. minute.

Postavi

Fiorentina: Neto; Tomović, Rodríguez, Savić; Pizarro (od 48. Ambrosini), Vargas, Aquilani, Cuadrado, Valero; Iličić (od 72. Roncaglia), Gómez (od 64. Matri). Na klopi: Rosati; Pasqual, Bakić, Joaquín.

Juventus: Buffon; Cáceres, Bonucci, Chiellini; Isla (od 76. Lichtsteiner), Vidal, Pirlo, Pogba, Asamoah; Tévez, Llorente (od 88. Osvaldo). Na klopi: Storari; Romagna, Padoin, Mattiello, Vučinić.

Sodnik: Howard Webb (Anglija).

BENFICA : Tottenham Hotspur 2:2 (1:0) /3:1/
Garay (34), Lima (90/11-m); Chadli (78, 79)
Oblak (Benfica) je odigral celo tekmo.

Postavi

Benfica: Oblak; Pereira, Luisão, Garay, Siqueira; Amorim, Salvio, Gomes, Sulejmani (od 90. Marković); Đuričić (od 71. Pérez), Cardozo (od 76. Lima). Na klopi: Lopes; Rodrigo, Jardel, Almeida.

Tottenham: Friedel; Naughton, Fryers, Sandro, Rose; Lennon, Bentaleb, Chadli, Sigurdsson, Townsend (od 76. Eriksen); Soldado (od 71. Kane). Na klopi: Archer; Veljković, Winks, Ogilvie, Ball.

Sodnik: Damir Skomina (Slovenija).

VALENCIA : Ludogorec 1:0 (0:0) /3:0/
Alcácer (59)
Bezjak (Ludogorec) je igral do 79. minute.

Viktoria Plzeň : LYON 2:1 (0:1) /1:4/
Kolař (60), Petržela (62); Gomis (45)
Tecl (Viktoria) je v 70. minuti zapravil enajstmetrovko.

Real Betis : SEVILLA 0:2* (0:1) /2:0/
Reyes (20), Bacca (75)
* – po enajstmetrovkah

Enajstmetrovke

1. serija: Vitolo (obramba)/Castro (zadel)
2. serija: Koke (zadel)/Sevilla (zadel)
3. serija: Gameiro (zadel)/Amaya (zadel)
4. serija: Moreno (zadel)/N'Diaye (zgrešil)
5. serija: Rakitić (zadel)/Nono (zgrešil)

Napoli : FC PORTO 2:2 (1:0) /0:1/
Pandev (21), Zapata (90); Ghilas (69), Quaresma (76)

Red Bull Salzburg : BASEL 1:2 (1:0) /0:0/
Soriano (22); Streller (51), Sauro (60)
RK: Alan (86/Salzburg); Suchý (9/Basel)
Kampl (Salzburg) je odigral celo tekmo.

/X:Y/ – v poševnicah je rezultat prve tekme
AB – z velikimi tiskanimi črkami je zapisana ekipa, ki je napredovala

Komentarjev 1
  • texpower007 08:00 21.marec 2014.

    model v 40 minuti igram da ne bo več kakor 3,5 gola na tekmi... naložim kar konkretno gor, saj je bila igra za en k.... In potem?? v dveh minutah dva gola... si rečem OK posralo se jim...ampak penal v 94 minuti halo??