Šport > Nogomet
30 ogledov

Chelsea in Tottenham do napredovanja v 91. minuti

Smoking Dog pub bar Lyon izgredi napad huligani Lyon Tottenham Evropska liga
1/41
Reuters
Branilec naslova in dvakratni prvak Evropske lige Atlético Madrid je prvič v zgodovini tekmovanja izpadel v izločilnih bojih. Samir Handanović je z Interjem potrdil napredovanje, Tottenham je v končnici izločil Lyon. Liverpoolu je malo zmanjkalo za epski preobrat, Chelsea pa je podaljškov rešil Eden Hazard v 91. minuti.

Ekipo Liverpoola so mnogi odpisali že po porazu v Rusiji (0:2), ko pa je Hulk v 19. minuti povedel Zenit v vodstvo na gostovanju, so le še redki verjeli, da bi Redsi lahko napredovali. Toda prosti strel Luisa Suraeza in gol Joeja Allena ob koncu polčasa je prebudil upanje Angležev, ko pa je Suarez zabil še iz enega prostega strela, je bil popoln preobrat že zelo blizu. A Rusi so vzdržali nalete Liverpoola na glasnem Anfieldu in so se zaradi doseženega gola v gosteh uvrstili naprej.

Na Stamford Bridgeu je David Lafata praško Sparto presenetljivo popeljal v vodstvo v 17. minuti in Čehi so minimalno vodstvo branili vse do konca tekme, tako da so se obetali podaljški. Toda s tem se ni strinjal Eden Hazard, ki je z golom v 91. minuti Chelsea popeljal v osmino finala.

Omeniti velja še suvereno zmago češke Viktorie nad Napolijem. Tudi tokrat so Italijani ostali brez doseženega gola, "južnjaki" so izpadli s skupnim izidom 5:0.

Branilec naslova se je poslovil

Branilec naslova Atlético Madrid se je proti Rubinu Kazanu prvič v zgodovini Evropske lige poslovil v izločilnih bojih. Dvakratnim zmagovalcem tega tekmovanja v Moskvi ni uspelo nadoknaditi zaostanka s prve tekme v Madridu, ko so jih Rusi premagali z 2:0.

Atlético je na umetni travi stadiona Lužniki pritiskal skozi celo tekmo, po nekaj zapravljenih priložnostih pa jim je obrambo Rubina uspelo odkleniti šele dobrih pet minut pred koncem tekme, ko je po prodoru Adriána Lópeza iz neposredne bližine zadel prvi strelec kluba Radamel Falcao.

Kljub golu Kolumbijca in izključitvi Rubinovega branilca Césarja Navasa v zadnji minuti, ko je ostro podrl prav Falcaa, pa drugouvrščeni ekipi španske lige ni uspelo izsiliti podaljška, tako da so se napredovanja v osmino finala prvič v zgodovini kluba veselili Tatari.

Rdeče-belim zdaj ostaja le morebitna borba za naslov španskih prvakov, "živi" pa so tudi v kraljevem pokalu, kjer imajo pred povratno tekmo polfinala proti Sevilli gol prednosti (2:1).

Sarma, Belec in Vučkić ostajajo v igri

Milanski Inter je pričakovano potrdil svoje napredovanje v osmino finala z gostujočo zmago nad romunskim Clujem (3:0). Že v prvem polčasu je Fredy Guarín zabil dva zadetka za Nerazzure in tako razblinil vse dvome o zmagovalcu. V končnici je, ko so imeli domači že igralca manj, piko na i dodal mladi Marco Benassi. Samir Handanović je vso tekmo branil gol Interja, Vid Belec pa je bil na klopi. Napredoval je tudi Newcastle United Harisa Vučkića (naš reprezentant še vedno okreva po poškodbi), ki je odločilni zadetek na gostovanju v Harkovu zabil prek veterana Shole Ameobija.

evropska liga lazio borussia mönchengladbach | Avtor: EPA EPA
Borussia Mönchengladbach je v Rim pripotovala z zajetnim navijaškim kontingentom, toda varovanci Vladimirja Petkovića so se kljub temu zanesljivo uvrstili v nadaljne tekmovanje. Do odločilne prednosti je Lazio prišel že po dobre pol ure igre, nato pa so Italijani zaigrali z minimalnim tveganjem in tako zaprli dostope do svojega gola.

Londonski Tottenham je do tesne zmage v izdihljajih dvoboja prišel že na White Hart Laneu, ko je iz prostega strela zadel Gareth Bale, tokrat pa so se izvlekli na stadionu Gerland. Po vodilnem zadetku Maxima Gonalonsa v prvem polčasu je bil Lyon vseskozi na poti med šestnajst najboljših, njihovo usodo pa je z golom povsem ob koncu tekme spremenil Mousa Dembele. To je za Spurse gotovo sladka zmaga, na nek način so maščevali svoje navijače, ki so se v Franciji soočali z domačimi nasilniki.

Incidenti pred tekmo v Lyonu

Francoska policija je pred tekmo Lyona in Tottenhama na stadionu Gerland prijela tri moške, eden izmed njih pa naj bi bil član organizacije, ki je povezana s skrajno desnico. Vse tri so odpeljali na zaslišanje na policijsko postajo, saj so osumljeni napada na navijače Spursov, ki so se pred večerno tekmo Evropske lige zbrali v enem izmed lokalnih barov.

Policijski prefekt Jean-Pierre Cazenave-Lacrouts je novinarjem povedal, da se je incident zgodil že v sredo zvečer. "Eden izmed priprtih pripada skrajnemu gibanju, druga dva pa sta huligana Lyona," je dejal Cazenave-Lacrouts. "Poškodovani so bili trije angleški navijači. Sedem jih je utrpelo lažje poškodbe," je še dodal.

Eden izmed zaposlenih v baru je za Reuters TV povedal, da je bil napad načrtovan, saj so si maskirani moški prizorišče ogledali le nekaj minut pred ofenzivo, ko je bar napadlo okrog 50 ljudi. Pred napadom so salutirali z nacističnim pozdravom.

Smoking Dog pub bar Lyon izgredi napad huligani Lyon Tottenham Evropska liga | Avtor: Reuters Reuters
Lyon: "To so 'kvazi' navijači"

"Olympique Lyonnais obsoja incidente, ki so se čez noč zgodili v okrožju Saint-Jean med navijači Tottenhama in 'kvazi' navijači Lyona, ki absolutno ne predstavljajo kluba," so v sporočilu za javnost zapisali pri francoskem prvoligašu.

"Olympique Lyonnais se opravičuje Tottenhamu in njegovim navijačem za nesprejemljiva dejanja, ki škodujejo podobi mesta Lyon. Olympique Lyonnais poziva francosko sodstvo, da sprejme ostre sankcije za ta nesprejemljiva dejanja."

Tottenhamovi navijači so bili med gostovanji po Evropi že večkrat tarča antisemitskih skupin. Klub iz severnega Londona, ki je tesno povezan s tamkajšnjo judovsko skupnostjo, je imel težave tudi v letošnji sezoni, ko so njihove navijače v Rimu napadli združeni privrženci Lazia in Rome.

Evropska liga, šestnajstina finala, povratne tekme:

RUBIN KAZAN : Atlético Madrid 0:1 (0:0) /2:0/
Falcao (84)
RK: Navas (89/Rubin)

Cluj : INTER MILAN 0:3 (0:2) /0:2/
Guarín (22, 45), Benassi (88)
RK: Camora (80/Cluj)
Handanović je začel tekmo, Belec (oba Inter) je na klopi.

Metalist Harkiv : NEWCASTLE UNITED 0:1 (0:0) /0:0/
S. Ameobi (64)
Vučkića (United) zaradi poškodbe ni v ekipi.

Dnipro Dnipropetrovsk : BASEL 1:1 (0:0) /0:2/
Seleznjov (76/11m); Schar (81/11m)
RK: Kalinić (63/Dnipro); F. Frei (76/Basel)

Olympique Lyon : TOTTENHAM HOTSPUR 1:1 (1:0) /1:2/
Gonalons (17); Dembele (90)

Genk : STUTTGART 0:2 (0:1) /1:1/
Boka (45), Gentner (58)

LAZIO : Borussia Mönchengladbach 2:0 (2:0) /3:3/
Candreva (10), González (33)

BENFICA : Bayer Leverkusen 2:1 (0:0) /1:0/
John (60), Matić (77); Schurrle (75)

Hannover 96 : ANŽI MAHAČKALA 1:1 (0:0) /1:3/
Pinto (70); Traore (98)

CHELSEA : Sparta Praga 1:1 (0:1) /1:0/
Hazard (91); Lafata (17)

Liverpool : ZENIT SANKT-PETERBURG 3:1 (2:1) /0:2/
Suarez (28, 59), Allen (43); Hulk (19)

FENERBAHČE : Bate Borisov 1:0 (1:0) /0:0/
Baroni (45/11m)
RK: Baga (20/Bate)

BORDEAUX : Dinamo Kijev 1:0 (1:0) /1:1/
Diabate (41)

Olympiakos : LEVANTE 0:1 (0:1) /0:3/
Martins (9)

STEAUA BUKAREŠTA : Ajax 2:0* (1:0) /0:2/
Latovlevici (38), Chiriches (76)
* Steaua je napredovala po enajstmetrovkah s 4:2.

VIKTORIA PLZEÑ : Napoli 2:0 (0:0) /3:0/
Kovarik (51), Tecl (74)

/X:Y/ - rezultat prve tekme
AB - ekipa, ki je napredovala v osmino finala

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.